Piriştina Deniz de Yaşayacak

Piriştina Deniz de Yaşayacak
  • 12 Mart 2016 11:30

İzmir ziyaretlerinde ikinci günün de efsane başkan Ahmet Piriştina’nın adını taşıyan vapurun açılışına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışın ardından Seferihisar’a geçerek SODEM zirvesine katıldı.

Vapurun açılış törenine Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, milletvekilleri, PM üyeleri, ilçe başkanları, belediye başkanları, meclis üyeleri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisiyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Bir kentli iyi bir ulaşım, temiz bir çevre ister. Elbette ki belediye başkanlarının temel görevleri bunları yerine getirmektir. Eğer Türkiye’de iktidar partisinin bir belediye başkanı var ve ‘Ben bir şeyler yapmak işitiyorum’ diyorsa İzmir’e gelip belediyecilik kursundan geçsin! İstanbul ve Ankara’da başkanlar metroyu 2-3 katı maliyetle yapıyorlarsa, burada kurs almaları gerekir. Bizim belediye başkanlarımız her kuruşun hesabını millete verebilir. Bütün amaçları sağlıklı kente katkı sağlamaktır. İzmir’in aydınlık bir kent olduğunu sadece ben değil, bütün dünya biliyor. İzmir demokrat ve aydın insanların yaşadığı bir kenttir. İzmirli olmak ayrıcalığını yaratanlar da İzmirlilerdir. İzmir’in birçok sorunu var, elbette aşılacaktır. ÇED konusunun takipçisi olacağız. Kentsel dönüşüm konusu da uzun süre engellendi, ama onlar da yapılacak. Sabırla, azimle çözülemeyecek sorun yoktur” dedi. Kılıçdaroğlu bu açıklamaların ardından Merhum Başkan Ahmet Piriştina’yı da andı.

Kılıçdaroğlu tören konuşmasında ayrıca mülteci sorununa da değindi. CHP Lideri, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği-Türkiye Sığınmacı Anlaşmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bugün 2,5 milyonu aşkın göçmen Türkiye’den batıya gitmek istiyor. Şu anda bunu pazarlık malzemesi yapıyorlar. Bu para bağlamında pazarlık konusu olamaz. Birisi de parayı almadan gelme diyor. Başbakan sanki kaçak sarayda oturan zat’ın tahsilat memuru… 3 milyar avro verelim diyorlar. Biz de diyoruz ki, 6 milyar avro biz size verelim, hepsi sizde kalsın. Bir insanın hayatı pazarlık konusu olamaz, Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi’ne aykırı. Buna “Kayseri pazarlığı” diyorlar. Hiçbir Kayserili bunun altına imza atmaz. Türkiye tampon ülke mi?” dedi. Kılıçdaroğlu yeni Anayasa sürecine ilişkin olarak da ilk 4 maddenin partinin kırmızı çizgisi olduğunu bir kez daha tekrarladı.

Törene ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu söze merhum başkanı anarak başladı. Başkan Kocaoğlu, “12 yıl önce kaybettiğimiz efsane belediye başkanımız Ahmet Piriştina anısına, ismini verdiğimiz arabalı vapuru hizmete alıyoruz. Adını verdiğimiz sokaklarda, caddelerde, kültür merkezlerinde isminin yaşamasını sağladık. Amacımız adını nesillerden nesillere aktarmak. Denizcilik İşletmeleri’nden yolcu vapurlarını devralan Ahmet Piriştina’dır. Körfez’de vapur ulaşımını başlatan kendisidir. Körfez’de kokuyu gideren, Büyük Kanal Projesi’ni bitiren yine Ahmet Piriştina’dır. Körfez’in temizlenmesini hedef alarak kentin önüne koyan Ahmet Piriştina’dır” dedi.

Kocaoğlu, “Biz Körfez’deki çıtayı biraz daha yükselterek ‘yüzülebilir Körfez’ hedefini koyduk. Ulaşımda yaklaşık 450 milyon lira harcayarak, İzmir Körfezi’ndeki ulaşımı çağın ötesine taşımak üzere 15 yeni yolcu vapuru ve 3 adet de feribot aldık fakat ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefimizde tam 3 yıldır, yani 36 aydır ÇED raporunu hala alamadık. ‘Eksik var, evrak eksik’ diyebilirler. 3 yıldır eksik evrak istenmez. Evrak icat edilmez… Bir defa istenir, tamamlanır, yoksa bir kez daha istenir, sonra karar verilir. Ama bir türlü karar verilemiyor. Tüm yetkililere bir an önce başka hesapları bir yana bırakarak, İzmir Körfezi’nin yüzülebilir hale gelmesi için bir an evvel bu ÇED raporu oyalamasından vazgeçilmesi gerekir. 15-20 günde çok sayıda ÇED raporları verildi. Herkes elini vicdanına koyacak… Yaptığımız bilimsel çalışmaya saygı duyulup izinler verilecek…” dedi.

Belediyenin İzmir ulaşımını geliştirmek adına yaptığı yatırımları ve projeleri özetleyen Aziz Kocaoğlu, “2019 yılına kadar Narlıdere ve Buca’da iki yeni metro projemizin temelini atmak ve çalışmalarımıza başlamak istiyoruz. Biz İzmir’i yerelde kalkındırmak üzere yol çıktık. Belirlediğimiz projelerin hemen hemen hepsini gerçekleştirdik. İzmir fuarlar ve kongreler kenti olacaktır. Bu İzmir’in hedefidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyaya örnek bir fuar alanını, 400 milyon lira harcayarak, son kuruşuna kadar belediye kaynakları ile fuar yapan Türkiye’de ve dünyadaki tek belediyedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm gücümüzle, yoktan var ederek, engelleri aşarak, bu kenti kalkındırdık, kalkındırmaya da devam ediyoruz. Bunu uluslararası kuruluşlar söylüyor. İzmir’de sanayiden tarıma, ticaretten lojistik sektörüne, hizmet sektöründen turizme kadar kalkınma hamlesi yürütüyoruz. Bunun lokomotifi Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi projeleri ve yatırımları ile rol model olmuştur. Birçok belediye bizi örnek almaktadır. Aklı ve bilimi rehber alarak yolumuza devam ediyoruz. İzmir demokrasinin ve aydınlığın şehri olarak yaşamına ilelebet devam edecektir” diyerek konuşmasına son verdi.

Törende merhum başkanın oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’dan duygusal bir konuşma geldi. Başkan Piriştina, “Heyecanım çok büyük… Bugün sizlerin karşısında olmak,  babamın adını taşıyan, ailemiz adına gurur duyduğum bir gün, her zamankinden biraz daha farklı oluyor. Ben gönüllerde taht kurmuş siyaset adamının içi aşk dolu yaşamını kısaca anlatmak istiyorum. Bu hikaye Balkanlar’dan göçmüş, geldiği kente sahip çıkmış, aldığı sol kültür ve eğitimle yaşadığı ilçeye duyarlı olan, kamuya hizmet üretmekle mutlu olan bir adamın hikayesiydi… Ta ki esas kahramanlar eklenene kadar… O’nun bu yolda tek destekçisi Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş, çağdaş, demokratik İzmirliler olmuştur. Ölümünden sonra bile aynı hikayeyi devam ettirdiler. Her siyasetçiye nasip olmaz. Her siyasetçi böyle kalplerde anılsın istiyoruz. Onun en büyük tutkusu, arzusu Körfez’di… Körfeze ve körfez trafiğine ayrı bir önem veriyordu. Körfez aşkının somut örneği olsun diye böyle bir şey yapılması, Körfez tartışmalarının yaşandığı günlerde gerçekten çok önemli. Körfez mücadelesinde dibe düşen tabağın gittikçe berraklaşması onun için çok önemliydi. Bizler de Körfez’e daldığımızda ve bu gemiye baktıkça İzmirlileri ve İzmir’i hatırlayacağız” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  13. Alaçatı Ot Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

AHMET PİRİŞTİNA GEMİSİNDE NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 3 yeni arabalı vapur da aynı özelliklede inşa ettirildi. Çok farklı yönleriyle öne çıkan tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemilerde; tüm güverteler ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi’nde yazıldı. Ayrıca yer döşemeleri görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte döşendi. Yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşların güvenli yolculuğu için bölüm ayrılmış durumda. Ayrıca gemilerde 2 adet engellilere uygun asansör var. Yeni arabalı yolcu gemilerinde havyan severlerin evcil hayvanları için 3 adet birbirinden bağımsız kafes bulunuyor. Yolcu salonunda 2-5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası mevcut. Yine gemilerde 10 adet bisiklet ve 10 adet motosiklet park yeri var. Yolcuların ihtiyaçları için 5 adet tuvalet, büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri bulunuyor. Gemilerde bilgilendirme ekranları, TV yayınları ve kablosuz internet donanımı da bulunuyor.

SIRA ‘KUBİLAY’ VE ‘SAİT ALTINORDU’DA
İzmir Büyükşehir Belediyesi  “Hasan Tahsin” arabalı yolcu gemisini geçtiğimiz Ekim ayında hizmete almıştı. Şimdi sırada, yapım çalışmaları tamamlanarak donatım işlemleri yapılan ‘Kubilay’ arabalı vapur var. Yeni yolcu gemilerinden de 9’unu işletmeye alan Büyükşehir Belediyesi 10. gemi olan ‘Sait Altınordu’yu da Nisan ayında kente getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kılıçdaroğlu Üçkuyular Vapur İskelesi’nde gerçekleştirilen Ahmet Piriştina arabalı vapurunun suya indiriliş töreninin ardından Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin zirvesi için Seferihisar’a geçti. Dutlaraltı Kahvesi’nde Seferihisarlılara seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Aramızda Suriyeliler var. İzmir’den Avrupa’ya gitmek için dağılıyorlar. Büyük acılar çekiyorlar. Eğer Ege’nin kıyılarına küçük çocukların bedenleri vuruyorsa bunun sorumluluğu kime ait? Suriye’de binlerce insanın diri diri öldürülmelerine kim neden oldu? Neden o insanlar Türkiye’ye, Ürdün’e sığındılar. Bunların hesabının yapılması lazım. Şimdi insanlar üzerinde pazarlıklar yapılıyor. Parayla değer ölçülmez. Avrupa ile sözleşme yapıyorlar 6 milyar euro veriyorlar. Bunları Türkiye’de tutalım diyorlar. Bir insanın hayatı üzerinden bu kadar çirkin bir pazarlığı yapılamaz. Size 6 milyar euro biz verelim hepsini siz alın. Neden bunu yapıyorsunuz?” diye konuştu.
“ŞEHİRLER SİLAH DEPOSU OLDU”
Terör olaylarının her geçen gün artığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Emin olun bu ülkedeki kimliğimiz, inancımız ne olursa olsun birlikte huzur içinde yaşarız. 90 yıllık tarihimiz bunu gösterdi. Bundan sonra bizi bölmek isteyenler olacaktır. Ama bu tuzağa kimse düşmemeli. Güneydoğu’daki olayları siz de görüyorsunuz. Televizyonların altında geçen yazıların altına Arapça koyun dersiniz ki bu manzara Suriye’dir. Ne oldu da bu ülke bu hale geldi? 2002’de iktidara geldiklerinde terör yoktu. Şimdi PKK yetmedi birde IŞİD bela oldu. Bunun sorumlusu kim, bunları kim yaptı? Bu ülkeyi yönetenler. Asker valiye yazı yazıyor, ‘müdahale edelim’ diye, vali izin vermiyor. Şehirler silah deposu oldu, 100 gündür küçük bir şehri temizleyemediler” dedi.
SORUNLARI ÇÖZECEK TEK PARTİ CHP’DİR
Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti, “Çanakkale’de savaşırken aramızda ayrılık mı vardı. Dedelerimiz birlikte mücadele etti. Neden bu ayrılık neden bu kavga? Neden birlilerin maşası oldu birileri? Bunları çözeceğiz. Bunları bu iktidardakiler çözemez. Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan tek parti CHP’dir. Doğudaki kardeşlerime de sesleniyorum. Sizin sorunlarınız da çözecek olan CHP’dir. Biz hiç bir ayrım yapmadan, inancı, kimliği ne olursa olsun hepsini kucaklıyoruz. Gelin birlik olalım, güzel Türkiye’de birilerinin ekmeğine yağ sürmeyelim. Elde silahla, kavgayla sorun çözülmez. Sorun akılla çözülür. Bir araya geleceğiz, oturup çözeceğiz. Bu ülkeyi kurarken nasıl dedelerimizin harcı varsa bugünde hiçbir ayrım yapmadan bütün yurttaşlarımızı kucaklayacağız. Ayrım insan haklarına aykırıdır. Kimimizin gözü yeşil, kimi kahverengi ama hepimiz bu güzel ülkede yaşıyoruz. Hepimiz kucaklaşmak zorundayız, birilerinin tuzağına düşmeden. Biz bu güzel ülkeye huzuru getireceğiz, ama yetki vermeniz gerekiyor.7 Haziran seçimlerinde ‘Bize yetki vermezseniz ülke daha kötü olur’ diyorlardı. Tüm vatandaşları suçladılar. Buyurun tek başına iktidardalar sorun çözüldü mü? Her gün yeni şehit haberleri geliyor. Bir iktidar partisi sorun haline geldiyse sorun çözemez. Bu iktidar tam tersine yeni sorunlar ekledi”
“NİYE KAVGA EDİYORSUN?”
Tarımda çalışanların şikayet eder durumda olduğunu ve ihracat yapamadıklarından yakındıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Komşunla kavga edersen senin malını alır mı? Niye kavga ediyorsun, bütün bunlara son vermek sizi elinizde. Kavga eden bir adam bir ülkeye huzur getirmez. Bizim insanımız hoşgörüsü emin olun başka bir ülkede yoktur. Bugün geldiğimiz noktada sokakta yürürken bile düşman gibi yürümeye başladık. O onu yaptı, bu bunu yaptı. Hep birlikte bizlerin mücadele ederek, Türkiye’yi aydınlığa çıkarmamız lazım. Bizdeki dert bizim derdimiz olmaktan çıktı Avrupa, ABD, Rusya ne olacak yav bunların hali diyor? Biz de onlara şöyle seslenelim. Türkiye kendi sorunları çözecek yetenekte ve kapasitedir. Dirayetle, akıl ve mantıkla çözeceğiz, kin ve öfkeyle değil. Peki nasıl; beraber, birbirimize inanarak çözeceğiz” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından Seferihisarlı kadınların yaptığı yöresel yemeklerin tadına baktı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.