Olağanüstü Gerginlik!

Olağanüstü Gerginlik!
  • 31 Ekim 2016 19:55

Geçtiğimiz hafta ani bir kararla meclisi olağanüstü toplama kararı alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun gündeminde stat vardı.Tek gündem maddesi üzerinden gerçekleşen oturumda Alsancak Stadı’nın yeniden inşasının önünü açan karar çıktı. Stadyum alanı olarak belirlenecek arazinin uygulama imar planı değişikliği önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Böylece stat yapımı için hiçbir yasal engel kalmadı.

Başkan Kocaoğlu meclis üyelerine ‘İzmir’deki stat gerçeği’ adı altında bilgilendirme yazısı dağıttı.

KEŞKE BU İŞBİRLİĞİ DAHA ÖNCE YAPILSAYDI…
Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “İnşallah örnek bir kararın altına imza atarak Alsancak’ta yapılacak spor kompleksinin önünü açacağız. İzmir’de spor kulüplerinin yaşadığı tesis çıkmazı vardı. Keşke bu işbirliği daha önce hayata geçseydi. Göztepe ve Karşıyaka’da da bu iyi niyeti gösterebilseydik” dedi.

ALSANCAK’I BİTİRELİM…
Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Olağanüstü meclis topladık. Alsancak’ı bitirelim. Daha sonra o iki konuyu da konuşacağız. Mevzuat izin verseydi Göztepe ve Karşıyaka statlarını ikinci madde olarak yazacaktım. Tek maddeyle olağanüstü meclis toplanacağı için ve Alsancak acil olduğu için böyle yapıyoruz. Göztepe ve Karşıyaka’yı meclisten sonra konuşacağız” diye konuştu.

GİZLİ SAKLI BİRŞEY DEĞİL…
Tekrar söz alan AK Partili Doğan, “Stat gerçekleri olarak dağıttığınız belgede her şey yazmıyor” açıklamasını yapınca Başkan Kocaoğlu, “Gizli saklı bir şey değil… Bilinen süreci anlatıyoruz. Alsancak Stadı’nda zaten yapılacak bir şey yok. Bakanlıktan hızlı geldi, Konak’tan hızlı geçti… 14 gün kazanmak istiyoruz” dedi.

Doğan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın stat alanı için yer tahsisinde bulunduğunu belirtirken kararın Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 ay bekletildiğini iddia etti. Doğan, “18 Kasım 2015 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yer tahsisinde bulunduğu alan için niçin bir kolaylık sağlanmadı. Niye 13 ay beklendi? Burada bir yıllık bir kayıp söz konusu” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, “Bu planları bakanlık yaptı. Yanlış konuşuyor ve bilgisiz söylüyorsunuz. Bu kadar polemik, cin-fikir, yalan-yanlış beyanlar toplumu geriyor” dedi.

Doğan’ın, “Burada yalan yok” demesi üzerine tekrar konuşan Kocaoğlu, “Bin defa yalan… Yalan dememeye özen gösteriyorum. Ama yalan istiyorsan söylüyorum. Yalan kardeşim. Bu meclis İzmir’in meclisi… Lütfen… İstendiği tarihten kaç gün sonra vermişiz? Biz planı bugün gündeme getiriyoruz zaten bu mecliste. Büyükşehir, Göztepe’de bin 426, Karşıyaka’da 2 bin 757,  Alsancak’ta 4 bin 239 metrekare araziye ne zaman stat kullanmak için izin verdiyse o tarihten bu yana kadar bakanlık neredeymiş de planı yapıp getirmemiş? Lütfen… Konuşalım ama doğru konuşalım” açıklamasını yaptı.

AK Parti Meclis Üyesi Çağlar Haspolat, “İzmir’de UEFA standartlarında iki tane stat olmalı. Seçim beyannamelerinde sizin partinizin de bizim partimizin de var.  Kendi bakanlığıma da söylüyorum. İzmirli stat kondu istemiyor atık. Hasan Karabağ gecekonduların içine yaptı. Stat kondu” dedi.

BURASI BAYRAKLI DEĞİL
Kocaoğlu, “Hasan Karabağ burada yok… Burası Bayraklı Meclisi değil” diye yanıt verdi. Haspolat, “Menemen ve Menderes’e yapalım” açıklamasını yapınca tekrar konuşan Kocaoğlu, “Örnekköy’de su mu çıktı?” dedi.

“ANAHTAR VERİYORUM YAPAN YOK!”
Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan diğer illerden yapılan statlardan örnekler verdi ve “Bu statlar yapılırken yerler hazine arazisinden yapıldı. İzmir’e gelince düşünülüyor. İzmir’de hala nelerle uğraşıyoruz. Tüm hazine arazisi üzerinde belediyeden tek kuruş almadan yapılması lazım… Tüm Türkiye hazinenindir. Önceden vatandaşlar kurumlar ondan alırdı. Şimdi bunlar yeni çıktı. Neden çıktı? Satmak için. Verdiğimiz arsalar helal olsun. Millete yapılacak” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  İZSU Genel Müdürlüğü’nde bayrak değişimi

Oturumda söz alan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da, “Diğer illerden örnekler var ama ben kendi ilçemden örnek vermek istiyorum. İzmir’de stat olmasın diye bir çaba var. Çevik Bir Meydanı’ndaki eski stadı bakanlığa verdim. Yapmadılar. Ben anahtar veriyorum, yapan yok! Burada açık bir art niyet var gibi algılıyorum” dedi.

JURNALLİK YAPIYORLAR
CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı, “Niye diğer illerde statlar yıkılmıyor da İzmir’de arka arkaya tarihlerde 3 tane stat yıkılıyor? Çünkü burada ‘büyükşehir yapamıyor, engel oluyor’ dedirtmek için bunlar oldu. Çekilecek dava olmadığını size nasıl anlatmalı? Başkan defalarca anlattı biz defalarca anlattık. Arkadaş ya anlamakta zorlanıyorsunuz ya da burada bir art niyet var. ‘Seçim beyannamemizde var’ diyorsunuz. E kardeşim 2014’ten beri neredeler? Niye bir kazma atmadınız bir yere? İzmir’e çivi çakmayan hükümet diğer illere yapıyor ama bunun da jurnalliğini yapıyor. Bunu anlamakta zorlanıyorum” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamaların ardından konuşan Doğan yerel yönetim eleştirilerine devam etti ve “Belediye davalar açmasaydı ve zaman kaybı olmasaydı bakanlık bu iki stadı Nisan ayında bitirirdi. Orada takımlarımız da müsabakalarına çıkardı. İzmir’in iyiliği için bu davalardan vazgeçin. Hükümet tarafından yapılan yatırımlardan İzmirli ve Türkiye yararlanacak. İzmirli sporseverler sizi spora katkı koyan başkan olarak hatırlasın” ifadelerini kullandı.

DANIŞTAY SÜRECİNİ ANLATTI
Kocaoğlu, “Böyle meclis üyeliği yapılmaz. At çamuru izi kalsın. Hatamız varsa alnımıza vurun ama bu şekilde olmaz. Lütfen istirham ediyorum.  Ben bir şey demiyorum. Sadece yüzüm kızarıyor. Plan yok, proje yok, üçüncü şahsın gayrimenkulü var… Nisan 2016’da statlar bitecekti… İki dava açılmış. Göztepe ve Karşıyaka’da birincisi, ‘TOKİ ile bakanlık arasındaki protokol iptal edilsin’ denmiş. İkinci ise, ‘Burada uygulama imar planı yoktur’ denmiş. Bu plan olmayan arazide inşaat ihalesine çıkılamaz. Trafik vs konusunda da belediye şehircilik açısından da oradaki gerekçelerini saymış yargı bir karar vermiş. ‘Protokol TOKİ ile bakanlık yapar’ demiş. Geçiyoruz. İmar uygulaması olmadan ihaleye çıkamaz. İhaleyi iptal ediyor. Türkçesi ‘İmar uygulamasını yap gel’ diyor. İmar uygulaması Karşıyaka Belediyesi tarafından bu müddet içinde bitiyor. 3 bin 194 imar yasasının 16 maddesine göre Bakanlığa da bu ulaşıyor. Danıştay’a götürüp ben imar uygulamamı yaptım dediği zaman zaten eksik tamamlanıyor. Burada büyükşehir şunu desin; ‘Kusura bakmayın bir hata yaptı. Burada yanlış iş yapılıyordu. Bu işi için mahkemeye başvurduk elimiz kırılsaydı başvurduk yanlışa hukuksuzluğa göz yummadık. Lütfen bizim ricamızı kabul edin. Biz bu bitmiş davadan feragat ediyoruz’ diyeceğiz. Danıştay da diyecek ki ben bu davayı kesin karara bağlıyorum iptal ediyorum diyecek mi? Bu ayrı bir muamma konusu” açıklamasını yaptı.

BİZ ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, da söz alarak, “Başkanım size küçük bir sitemim var. Genelde mütevazi davranıyorsunuz. Bu da yapılanların anlaşılmasını güçleştiriyor. Sadece stat değil göreve geldiğinizden beri yaptıklarınız ortada. Biz İzmir olarak verdiğimizi alamıyoruz. Biz üvey evlat değiliz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.