MHP’de Kurultay Raporu

MHP’de Kurultay Raporu
  • 20 Haziran 2016 08:22

MHP’nin divan başkanlığını Dervişoğlu’nun yaptığı olağanüstü kurultayında Çağrı Heyeti, 752 imza toplandığını açıkladı. Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki gösterdi, adaylar arasında anlaştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değişikliğin 13’ü kabul edildi. 10 Temmuz’da büyük kongre yapılacak.

Çağrı Heyeti’nin topladığı ve MHP Genel Merkezi’ni yasadışı ilan ettiği MHP Tüzük Kurultayı Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Otel’de bir araya geldi. Salt çoğunluk bulundu, imza atan delege sayısı kurultayın toplanması için yeterli sayıya ulaştı. Çağrı heyeti notere beyan için atılan imzaların toplamının 752’ye ulaştığını açıkladı. Ankara 13. Noterliği konuyla ilgili “MHP Kurultayı için 659 imza aldık. Kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi Pazartesi günü yapılacak” dedi

MHP Genel Merkezi’ne yakın kaynaklar ise 495 imza toplandığını savundu. Divan Başkanlığı için Meral Akşener’in desteklediği Musavvat Dervişoğlu ile Sinan Oğan’ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu aday oldu. Dervişoğlu 456, Türkoğlu 170 delegeden imza aldı. Bir süre sonra adaylar uzlaştı ve Dervişoğlu tek aday olarak Divan Başkanı oldu. MHP’de muhaliflerin tüzük değişikliğine ilişkin tüm önergeleri oy birliğiyle kabul edildi. Muhalifler de 10 Temmuz’da yapılacak seçimli genel kurula katılacak. Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP’lilerin geri dönmelerinin önü de açılıyor. Ancak MHP Genel Merkezi, tüzük değişikliği için 3’te 2 şartının arandığını belirtiyor.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti’nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongre için Akyurt’taki Ankara Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleşiyor. Toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Muhalifler, tüzük değişikliğiyle Genel Merkez’in disiplin silahını alacak düzenlemeler hedefliyordu. Önergelerin tümü kabul edildi. Genel Merkez, yasadışı ilan ettiği tüzük kurultayına katılmıyor. İşte yaşananlar:

OĞAN: GENEL MERKEZ HUKUK SÜRECİ BAŞLATACAK GİBİ

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, “Bugün getirilen çok sayıda tüzük değişikliği elbette ki her birisi için ayrı ayrı mahkemeyi beraberinde getirebilir” dedi. Daha kısa ve öz bir tüzük değişikliğinin yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Oğan, “Bunu yaptığımız takdirde bu tür Gemerek mahkemelerinin önünü kesmiş olurduk. Bugün getirilen çok sayıda tüzük değişikliği elbette ki her birisi için ayrı ayrı mahkemeyi beraberinde getirebilir. İnşallah genel merkez yapmaz bunu. Ama genel merkezimizi de az çok tanıyoruz. Dolayısıyla da genel merkez bir hukuk süreci başlatacak gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

10 TEMMUZ’DA SEÇİMLİ KONGRE KARARI ÇIKTI

MHP Kurultay Çağrı Heyetinin topladığı olağanüstü kongreden, seçimli kongrenin 10 Temmuz’da yapılması kararı çıktı. Kongrede tüzüğün değiştirilmesi istenen maddelerine ilişkin tüm önergeler de oybirliğiyle kabul edildi.

MHP’de Çağrı Heyetinin topladığı ve Büyük Anadolu Otel’de gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Kongresinde komisyona sevk edilen tüzük değişikliği önergelerinin tümü oybirliğiyle kabul edildi.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonu’nda seçimli kongre için toplanılması, çoğunluğun sağlanamaması halinde aynı gündemle 17 Temmuz’da Anadolu Otel’de bir araya gelinmesi konusundaki önergeyi oylamaya sundu.   Önerge oy birliğiyle kabul edildi.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 6. Olağanüstü Büyük Konrenin 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonu’nda toplanacağını açıklamıştı.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, bu hafta içinde genel merkez yetkilileriyle görüşerek 10 Temmuz’daki kurultayın birlikte yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP’lilerin geri dönmelerinin de önü açılıyor. Ancak MHP’de genel merkez muhaliflerin tüzük değişikliği için 3’te 2 şartı gerektiğini belirtiyor. Bu yaklaşık 790 delegenin imzasına tekabül ediyor.

GÜNGÖR’E İADE-İ İTİBAR

Kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi. 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı.

KORAY AYDIN’DAN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkan adaylarından Koray Aydın, Divan Başkanlığı için Sinan oğan ve Meral Akşener’in aday çıkarttığının, kendisinin ve Ümit Özdağ’ın aday çıkartmadığını söyledi. Delegenin iki liste nedeniyle tepki gösterdiğini belirten Aydın, kendilerinin arabulucuk yaptığını, tek listeye dönüldüğünü bildirdi. Aydın, şöyle konuştu: “Katılımın yüksek olduğunu düşünüyorum. 10 Temmuz’da yapılacak kongrenin oldukça canlı, çekişmeli bir kongre olacağını düşünüyorum. Demokrasinin güzelliği de burada. Türkiye’de siyaset sıkıştı. Halk adına avukatlık yapacak bir siyasete ihtiyaç var. Biz buna talibiz. Bu kongrelerle de MHP geliyor”

Bu haber ilgini çekebilir ->  FOÇA’NIN GÜZELLİKLERİ FOTOĞRAFA YANSIDI

KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI…

Kurultay’da Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması oy birliğiyle gündeme alınması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi.

Kongrede Musavvat Dervişoğlu, değiştirilmesi istenen tüzük maddelerini okudu. 14 değişiklik önergesi verildi.

‘DİVANDA ÜÇ ARKADAŞIMIZ VAR Kİ…’

Divan Başkanlığı’na seçilen Musavvat Dervişoğlu,  “Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanmış olabilir. Elbette sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Salonun fiziki şartlarını görüyorsunuz. Allah hepinizden razı olsun. Elbette siz bu kadar sabretmişken, bizden de sabır ve feragat istediniz, biz de ona uyduk ancak bu divan çok özel bir divan. Bu divanda bulunan arkadaşlarımın üç tanesi var ki hakikaten yerleri doldurulamayacak nitelikleri taşıyor” dedi. Divan üyelerimizin biri Söğüt Belediye Başkanı, Söğüt kuruluş demektir.” diyen Dervişoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Polatlı Belediye Başkanımız Mürsel Bey vardı, Polatlı kurtuluş demektir. Ve bize bir emanet, bizim bu divanda sadece adımız var, başbuğumuz, cennet mekan Alparslan Türkeş’in Pınarbaşı Belediye Başkanı bu divanın üyesi. Şimdi ben bu divanda kurtuluşun sembolü olan Mürsel Bey’i varsayarak, yüksek müsaadelerinizle gündeme geçmek istiyorum. Musavvat Dervişoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İKİ LİSTE ORTAYA ÇIKTI, ADAYLAR KULİSE ÇEKİLDİ

Meral Akşener tarafından desteklenen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen  Musavvat Dervişoğlu’na karşılık Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş tarafından desteklenen Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden divan başkanlığı için imza topladı. Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada adaylar kulise geçti. Bir süre görüşen adaylar el ele kürsüye çıktı. Bu sırada ‘tek liste’ sloganları atıldı. Ardından Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy birliğiyle seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.

Öte yandan, MHP Genel Merkez kaynakları, hukuken sadece 495 delegenin oy verdiğini belirterek, bunun da yeterli sayıya ulaşılamadığı anlamına geldiğini belirtti.

MHP Genel Merkezi’ne yakın kaynaklardan, ”Bize ulaşan bilgiye göre noter tasdiklidelege imza sayısı 495” yorumu geldi.

GENEL MERKEZE GÖRE 7 HATA VAR

MHP’de tüzük kurultayı sona ererken, MHP Genel Merkezi’nin iddiasına göre kongrede 7 fahiş hata bulunuyor. Bu hatalardan bazıları kongrenin il merkezinde yapılmamış olması, yeterli delege sayısının olmaması, gündeme başka maddelerin eklenmesi, çağrı heyetinin davranışlarının uygun olmaması ve şov yaptığı yönünde. Genel Merkez kaynaklarına göre tutanaklar noter tasdikli bir şekilde incelenerek en geç Çarşamba gününe kadar bir açıklama yapılması bekleniyor.

NOTER YETKİLİLERİ: 659 DELEGE İMZA ATTI

Ankara 13. Noterliği yetkilileri, MHP’de Çağrı Heyeti’nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre’de şu ana kadar 659 delegenin imzasını aldıklarını bildirdi. Ankara 13. Noterliği yetkilileri, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. Hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi.

ÇAĞRI HEYETİ: 752 İMZA ATILDI
Çağrı Heyeti’nce yapılan açıklamada ise Noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtilmişti. Mükerrer imza olup olmadığı ise sayımın ardından, netleşecek. (Hürriyet)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.