Metro vagonları için “yeraltı otoparkı” yapılıyor

Metro vagonları için “yeraltı otoparkı” yapılıyor
  • 20 Ağustos 2016 08:35

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro vagonlarının depolama ve bakımlarının gerçekleştirileceği Halkapınar Yeraltı Tesisi’nin ihalesini sonuçlandırdı. KİK’e itiraz sonucu yapımı geciken tesisin imalatı, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yer tesliminin ardından başlayacak. 115 vagonun park edebileceği tesis 458 günde tamamlanacak.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin konforlu ve hızlı toplu taşıma aracı olan İzmir Metrosu’na ait araçların depolama ve bakımları için hazırlıklarına geçen yıl başladığı Halkapınar Yeraltı Depolama Tesisi için tekrar düğmeye bastı. Bir yandan genişleyen metro ağında kullanılacak olan 95 vagonlu 19 adet tren setinin imalatı için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da bir firmanın itirazı sonucu duraksamaya uğrayan yapım ihalesini geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdı. Yer teslimi önümüzdeki günlerde yapılacak yeraltı depolama tesisi, 115 vagon kapasiteli olac ak. Söz konusu tesisler, Atatürk Stadı önü ile Şehitler Caddesi’nden başlayıp Osman Ünlü Kavşağı ve Halkapınar metro depo alanına uzanan bölgede oluşturulacak. Tesis 458 günde tamamlanacak.

Tesiste neler olacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 15 bin metrekarelik alanda iki katlı olarak inşa edeceği yeraltı bakım ve depolama tesislerinde ortamı havalandırmak ve herhangi bir yangın anında oluşan dumanı tahliye etmek için jet fan ve aksiyel fanlardan oluşan havalandırma sistemi oluşturulacak. Periyodik bakımın yapılacağı yükseltilmiş hatların bulunduğu bölümde araç ve parça bakımı yapmak üzere basınçlı hava sistemi kurulacak. Tesisin dışında araçların hareketli olarak yıkanmasını sağlayacak otomatik tren yıkama sistemi yapılacak. Periyodik bakım ünitesinde raylar üzerinde araçların çatılarına paralel olarak hareket edebilen bir seyyar çatı çalışma platformu oluşturulacak. Ulusal yangın yönetmeliklerine uygun olarak bina içi sulu yangın söndürme sistemi (dolap sistemi), sprinkler  (yangın söndürme) sistemi ve itfaiye dolum ağzı yapılacak. Yeraltı araç depolama tesisinde ayrıca trafo merkezi ve trenlerin enerjisini sağlayan 3. ray sistemi tesisi oluşturulacak. Tesiste aydınlatma, priz, yangın algılama-ihbar, kamera, telsiz ve telefon ve scada sistemleri de bulunacak.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Tarım üretimi kooperatifle desteklenecek
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.