Kocaoğlu’ndan Kültürpark projesi yanıtı

Kocaoğlu’ndan Kültürpark projesi yanıtı
  • 3 Temmuz 2016 12:23
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark Projesi’yle ilgili sosyal medya ve meslek odalarından gelen eleştirilere yanıt verdi.
Katılımcı süreçle projeyi hazırladıklarını, Kültürpark’ta ağaç kesilmeyeceğini, yıkılacak hollerin yarısı kadar alana İEF, tiyatro, konser, kültürel faaliyet ve kongre de yapılabilecek İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi yapmak istediklerini belirten Kocaoğlu, “Kültürpark’ta ağaç kesilecek, ağaç azaltılacak” demenin ne Ahmet Piriştina’ya ne de Aziz Kocaoğlu’na yakışmayacağını, yakıştıralamayacağını söyledi.

 Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı Kültürpark Projesi son iki haftada sosyal medya ve basında tartışılmaya başlandı. Daha önce meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına tanıtılan, görüşleri alınan projeyle ilgili özellikle ağaçların kesileceği, taşınacağına yönelik iddialar ve eleştiriler ile fuar hollerinin yıkılmasından sonra aynı yere yapılması planlanan sergi ve kültür merkezi, tartışmaların odağında yeraldı. Kültürpark projesine karşı imza kampanyası da başlatıldı. Avam projesinin Koruma Kurulu onayına gönderildiği Kültürpark’la ilgili ortak basın açıklaması yapan meslek odaları, özgün peysajın bozulacağını belirtip, kongre merkezi olarak da kullanılacak hollerin yıkılmasından sonra yapılacak sergi ve kültür merkezinin kentin başka bölgelerine yapılması önerildi. Meslek odaları, kendilerinin hazırlık sürecine katılmadıkları projenin Kültürpark’ın dokusunu, peysajını bozacağı yönünde endişeli olduklarını açıkladı.

KATILIMCI SÜREÇLE BELİRLENDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bayram öncesi basın mensuplarının soruları üzerine İZFAŞ’ta Kültarpark Projesi’yle ilgili açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, Kültürpark projesinin de İzmirdeniz projesinde olduğu gibi katılımcı süreçle belirlendiğini söyledi. Katılımcı sürecin tarifi konusunda problem olduğunu belirten Kocaoğlu, “Biz ne yapalım” sorusu üzerinden bu sürecin başlamayacağını söyledi. Kocaoğlu, “Örneğin İzmirdeniz projesinde kıyıya ne yapılacağı üç aşağı beş yukarı bellidir. ’40 kilometrelik sahili düzenlemek istiyorum. Hadi katılımcı süreç oluşturalım’ demek katılımcılık değil. İzmirdeniz projesinde 100’ün üzerinde mimarla çalıştık” dedi. Kocaoğlu, Kültürpark projesinde ise Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli bilim adamlarından biri olan, şehir ve bölge plancısı, kültür ve sanat eserleri konusunda uzman, her yönden evrensel kuralları yakalamış biri olan Prof. Dr. İlhan Tekeli koordinasyonunda, 1992 yılı yarışma birincisi müellif mimar grubuyla birilikte çalıştıklarını söyledi.

 “KÜLTÜRPARK’TA ‘AĞAÇ KESİLECEK’ DEMEK NE PİRİŞTİNA’YA NE KOCAOĞLU YAKIŞTIRILAMAZ”

Kültürpark içerisindeki ağaçların kesileceği iddilarına yönelik çarpıcı bir açıklama yapan Kocaoğlu, “Kültürpark’ta ‘Ağaç kesilecek’ demek, Kültürpark’ta ‘Ağaç azaltılacak’ demek, başka kime yakışır onu bilmiyorum da; ne Ahmet Piriştina’ya ne de Aziz Kocaoğlu’na yakışmaz, yakıştırılamaz! Projede hiçbir ağaç kesilmiyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte proje yapılıyor. Haritacıların projeyi mevcut fuar haritasına oturtması sırasında bir kayma olmuş. Sanki beton zeminler ağaçların üzerine geliyormuş gibi gözükmüş. Gerçekte böyle bir durum yok. Hiçbir ağaç kesilmeyecek. Zaten holler yıkılıyor. Hollerin olduğu alanda ağaç mı var? Hollerin olduğu yerin yarısına kültür ve sergi merkezi yapılıyor. Atlas pavyonu yıkılacak. Piriştina ve bizim dönemimizde bazı yıkımları gerçekleştirmiştik” dedi. Yüksel Çakmur dönemin Kültürpark-Fuar yarışmasıyla bir proje elde edildiğini, ancak bu kapsamda sonraki belediye başkanı Burhan Özfatura döneminde yıkım yapılmadığını, yıkımların Ahmet Piriştina döneminde başladığını, kendisinin döneminde sürdüğünü söyledi.

YENİ KÜLTÜR MERKEZİNIN ADI “İSMET İNÖNÜ” OLACAK

İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni proje kapsamında yıkacaklarını, her sene restore edilmesine rağmen çok eski ve yıpranmış bu binanın düzelmediğini belirten Başkan Kocaoğlu, “İsmet İnönü adını yeni yapacakları kültür ve sergi merkezinde yaşatacaklarını söyledi. Fuar hollerini yıkacaklarını, ağaç olmayan alana bugünkü hollerin yarısı büyüklüğünde yeni sergi ve kültür merkezini yapacaklarını belirten Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı’nın işlevini yapılacağı bir merkeze ihtiyaç var. Bu kente gelen insanlara tiyatro, gösteri yapılacak bir merkeze ihtiyaç var. Yıkılacak hollerin yerine yapılacak sergi ve kültür merkezinde 2 bin 150 kişilik salon yapıyoruz. İstenirse ikiye bölünebilecek. Geniş sahnesinde tiyatro, kültürel, sanatsal etkinlikler yapılacak” dedi.

 “İEF’Yİ UZUN SÜRE KÜLTÜRPARK’TA YAPACAĞIZ”

Kültürpark’ın hem bir kültürpark hem de İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşmiş bir mekan olduğunu belirten Kocaoğlu, “Kültürpark aynı zamanda İEF’nin de mekanıdır. Basmane kapısında ‘İzmir fuarı’ yazmıyor. ‘Enternasyonal İzmir Fuarı’ yazıyor. İEF halka açık bir fuardır. İEF’yi uzunca bir süre daha Kültürpark’ta, kent merkezinde yapacağız. Kültürpark’ta kültür ve sergi işlerini sürdürebilmek, İEF’yi de yapmak için böyle bir mekanı yapmak durumundayız, zorundayız. Celal Atik Spor Salonu’nu yıkacağız. Ama yenisi yapılacak. İzmirsanat, İZFAŞ yönetim binası, açık hava tiyatrosu, eski Pakistan pavyonu binası kalacak. Göl Gazinosu küçültülecek, ilk yıllardaki durumuna getirilecek. Ada Gazinosu’nun bulunduğu alan baştan aşağı restore edilecek. Lunapark işlev değiştirecek. İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza, kafeler işletecek. Kültürpark ayağa kalkacak” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi

 ZEMİNDE DOĞAL MALZEME OLACAK

Kültürpark’ta yolların daraltılacağını, azaltılacağını, yeşil alanarın arttırılacağını açıklayan Kocaoğlu, zeminin kilit parke, beton asfalt olmayacağını doğal malzeme kullanacağını da söyledi. Projeyle Kültürpark’a “Tepe yapılıyor” itirazı olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Yüksek tepe yapmıyoruz, geçiş için mimarlar tarafından öngörülmüş. Mimarlar bir mizansen yapmış. Projeyle ilgili bir web sayfası hazırlanacak. Yapım aşamasında gün gün neler yapıldığı kamuoyuna gösterilecek. Kültürpark’ı işletmek için de hazırlık yapıyoruz. Kuracağımız Kültürpark Danışma Kurulu, burada yapılacak etkinliklere izin verecek. Konunun uzmanı kişilerden oluşacak” dedi.

 İZFAŞ’A TİCARİ ŞİRKET GÖZÜYLE BAKMAK

İZFAŞ’ın ticari bir şirket olduğu eleştirileri de yöneltildiğini belirten Kocaoğlu, “Belediye şirketlerin ticari olup olmadığı konusu var, İZFAŞ’ın bugüne kadar para kazanmadığı. Kentin en önemli işlevlerinden birisi olan kent kalkınmasındaki kaldıraçların başında gelen fuarcılığı, belediyenin sarmaye desteğiyle yürütüyor. İZFAŞ’a ticari şirket gözüyle bakmak! O zaman İzulaş, İzelman, İzbeton da ticari şirket mi? Yoksa belediyenin görevleri olan işleri mi yerine getiriyorlar” dedi.

 “HATAMIZ VARSA DÖNER TELAFİ EDERİZ”

Aziz Kocaoğlu, Kültürpark projesiyle ilgili açıklama yapan meslek odalarına daha önce görüşlerini sorduklarını söyledi. Kocaoğlu, “Biz arkadaşlara sorduk, görüş aldık. Değerlendirilebilenleri değerlendireceğiz. Tabii birisi olmayacak bir şey söylese yapacak mıyız? Yapacaklarımız açıklanan projedir. Eğer gerçekten atlanmış bir konu varsa, memnuniyetle, hatamız varsa ondan döner, telafi ederiz. Projede yoğunluğu arttırmadıklarını belirten Kocaoğlu, “Yapılacak İsmet İnönü Sergi ve Kültür Merkezi’nin çatısının çim yapılması öngörüldü. Bir arkadamışımız, ‘Yeşil alanlara bakamayan binanın çatısındaki çime nasıl bakacak’ yorumu yapmış. 12 yılda İzmir’deki yeşil alan 2.5 mislinden fazla arttı. Kendisi herhalde yaptığımız yeşil alanları göremedi, yada gözünden kaçtı. Buna neden karşı çıkılır algılayabilmiş değilim” dedi.

 KENT ORMANI VE KADİFEKALE’Yİ HATIRLATTI

Başkan Kocaoğlu, projede ağaç kesilmeyeceğini tekrar vurgulayarak, Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir içinde oluşturduğu büyük yeşil alanlardan örnek vererek karşılaştırma yaptı. Behçet Uz’un yangın yerinden yaptığı 420 dönümlük Kültürpark’ın 3 katı büyüklüğünde, lagünle birlikte 1255 dönüm olan İnciraltı Kent Ormanı’nı yaptıklarını dile getiren, Türkiye’nin en pahalı parkını, Kent Ormanı’nı 2 binden fazla ev yıktıktan sonra Kadifekale sırtlarında oluşturduklarını belirten Kocaoğlu, “Bunları yapan belediyeye, bunları yapan yönetim ve adama ‘Kültürpark’ta ağaç keseceksin’, ‘ Kültürpark’ı betonlaştırıyorsun’ diye ithamda bulunmak! Kendilerine de sorduk. Çağırdık, geldiler ve dinlediler. Hepsi orada fikirlerini beyan etmediler. Son toplantıda bir odamızdan yönetici yeşil alanların arttığı yönündeki açıklamamıza karşılık ‘Çatıdaki çimlerden mi artıyor’ diye kendine göre bir yorumda bulundu. O yorum da beni bağlamıyor. Kedisini bağlıyor” dedi.

 KÜLTÜRPARK’I KURULUŞ FELSEFESİDEKİ AMACA OTURTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Fuar hollerinin yerine yapılacak kültür ve sergi merkezinin kongre merkezi olarak da kullanılacak olmasına yanıt veren Kocaoğlu, “ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde de kongre yapılabilir. İsmet İnönü’de de yapılabilir. Her salonda toplantı gerçekleşebilir. Ancak biz Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nin yıpranmaması, masa, sandalyelerin tahrip olmaması için dernek, parti kongresi olmamasını istedik. Karşıyaka’da yapılacak opera binasında çeşitli sanat etkinlikleri gerçekleşecek. Fuar İzmir’de de kongre yapılabilir. Diş hekimleri burada sadece B holünde 5 bin kişilik kongre yaptı. Hol içinde çadırdan mekanlar oluşturduk. Buna neden karşı çıkılıyor. İmar hakkı aşılmıyor. Tam tersi 1936’dan bugüne çeşitli eklemelerle belli özellikleri yetirilmiş Kültürpark’ı kuruluş felsefesindeki amaca oturtmaya çalışıyoruz. Kültürpark’da kültür olmasın mı? Peki olmasın. İEF’yi çadır kurar yaparız. O da mümkün! Buradaki amaç ne” dedi. Kocaoğlu, görevini kimseyi kırmadan, dökmeden, hep pozitif bakarak, hep birlikte karar vererek gerçekleştirmek istediğini söyledi.(DHA)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.