Karşıyaka’da 3. Yaş Üniversitesi yola çıktı

Karşıyaka’da 3. Yaş Üniversitesi yola çıktı
  • 23 Şubat 2022 10:09

Karşıyaka Belediyesi, Türkiye’de belediyeler arasında bir ilke imza atarak ilçede yaşayan ileri yaşlı vatandaşlar için 3. Yaş Üniversitesi projesini hayata geçirdi. Ege Geriatri Derneği’nin destekleriyle sürdürülecek sosyal sorumluluk projesi ile 60 yaş ve üzeri bireylere dersler verilecek.

Sağlıklı, başarılı ve aktif yaşlanmayı desteklemek; hayat boyu öğrenmenin ileri yaşa denk gelen dönemini uygun eğitim-öğretim programlarıyla desteklemek için faaliyete geçirilen 3. Yaş Üniversitesi, Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde düzenlenen program ile tanıtıldı. Türk Sineması’nın usta oyuncularından Salih Güney ile yönetmen, senarist ve oyuncu Müfit Can Saçıntı’nın da yer aldığı etkinliğe Karşıyakalılar büyük ilgi gösterdi.

Karşıyaka'da 3. Yaş Üniversitesi yola çıktı

TÜRKİYE’DE BİR İLK!

  1. Yaş Üniversitesi ile ilgili bilgi veren ve konuya bilimsel bir pencereden yaklaşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Ege Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmasında şunları kaydetti: “Çok güzel, çok keyifli ve Türkiye’de bir ilk olacak. Toplumlarda yaşlı nüfus oranı her geçen gün artıyor. Ülkemizde en son TÜİK verilerine göre 65 yaş üstü nüfusun yüzde 9,7 olduğunu gösteriyor. Bu oran oldukça yüksek. Çünkü yüzde 7’nin üstünde yaşlı, yüzde 10’un üzerindeyse çok yaşlı bir toplum oluyoruz. Türkiye hızla yaşlanıyor. İzmir’de bu oran yüzde 12, Karşıyaka’da ise yüzde 16. Bu oldukça yüksek bir oran. Yaşlı nüfusumuzu çeşitli etkinliklerle, bu gibi projelerle aktif yaşlı toplum haline getirebiliriz. Karşıyaka Belediyesi’nin hayata geçireceği 3. Yaş Üniversitesi Türkiye’de bir ilk olacak. Bu projenin tüm Türkiye’de yayılması en büyük temennimiz.”

 

“YAŞLANMAK BİR ŞANSTIR”

Yönetmen, senarist ve oyuncu Müfit Can Saçıntı yaşlanmanın bir şans olduğunu dile getirerek, “Bazen beni yolda görünce edep usul bilmeyen gençler ‘Ağabey çok yaşlanmışsın.’ diyorlar. Ben de teşekkür ediyorum, bu sefer de ‘Niye teşekkür ediyorsun’ diye soruyorlar. Diyorum ki yaşlanmak bir şans, sen daha o şansı yakalayamamışsın dur bakalım. Ama görüyorum ki burada benden daha şanslılar var ben de onları alkışlıyorum. Çocukken, bebekken, gençken ömrünün baharında göçüp gidenler varken yaş almak, ileri yaşları görmek gerçekten büyük bir şans. Bizler de bunun farkındayız. Ama tabii ki kullanılamayan şansta, şans sayılmıyor. Her gün büyük ikramiye çıkıyor belki ama gidip almıyorsak o şanstan sayılmıyor. Ne mutlu ki, 3. Yaş Üniversitesi diye belediyemizin büyük desteği ile güzel bir girişim başlamış. İnşallah hep beraber bu şansı hep birlikte değerlendireceğiz” diye konuştu.

Karşıyaka'da 3. Yaş Üniversitesi yola çıktı

“İNANILMAZ BİR PROJE”

Türk sinemasının usta oyuncularından Salih Güney de projenin diğer belediyelere de örnek teşkil etmesini umduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Harika bir topluluk var, Karşıyaka çok özel bir yer malum, gördüğüm kadarıyla 68 kuşağı şu anda buradaki lise mezunlarımız üniversitede ders veren hocalardan daha bilgili olduğuna inanıyorum ben. Bugün çok önemli bir gün, Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu konu Atatürk’ün kurduğu köy enstitüleri kadar önemli bir konu. Yaşlılık; yüzümüzdeki çizgilerin veya saçlarımızdaki beyazların artması falan değildir. Yaşlanmaya karar verdiğiniz anda yaşlanırsınız. İdealleriniz bittiği anda yaşlılık başlar. İnsanın kendisine olan saygısı bence her şeyden önemli. İnanılmaz bir proje ile karşı karşıyayız. Aklımızda kalan bazı şeyler vardır; arkeoloji, felsefe, resim gibi dallarda inanılmaz bir proje ile karşı karşıyayız, inşallah diğer belediyelerin de önlerinde bu proje bir konsept olur. Türkiye genelinde yayılır, bu bir köy enstitüsü projesidir, başkanı tebrik ediyorum.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Pehlivan’a Dağ ve Saygılı’dan tebrik ziyareti

Karşıyaka'da 3. Yaş Üniversitesi yola çıktı

“BİR İNSANLIK SORUNU”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tanıtımda yaptığı konuşmada 60 yaş üstü insanlara karşı uygulanan yaş ayrımcılığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Pandemi günlerinde anlatılan yaş ayrımcılığı beni çok rahatsız etti ve bir şey fark etmemizi sağladı. Şunu fark ettim ki belli bir yaştan sonra bizler büyüklerimizi ayrımcılığa maruz bırakıyoruz. Sadece pandemiden değil emekli olduktan sonra artık aktif yaşamda değilsiniz, dinlenin gibi söylemlerde bulunuyoruz. Farkında olmadan onları daha az sormaya, daha az ilgilenmeye başlıyoruz. Bir süre sonra onlarda bir yalnızlaşmayla beraber depresyon hali ve aslında sahip oldukları çok güzel bilgiyi, niteliği, birikimi kullanamama durumu ortaya çıkıyor. Bununla herkes yüzleşmeli. Çünkü bu bir insanlık sorunu.”

 

Projenin Karşıyaka’nın her yerinde olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Tugay, “Bu tür çalışmalar şu şekilde görülebilir; sadece dar kapsamlı ve küçük bir grup insanı kapsayacak bir çalışma gibi. Ama değil. Karşıyaka’da yapmaya çalıştığımız bu çalışma ne kadar 60 yaş üstü vatandaşımız varsa hepsini kapsamayı amaçlayan bir çalışma. Bu çalışmalarımızı sadece bir yerde yapmayacağız, bütün Karşıyaka’da gerektiğinde insanların evlerinde yapacağız. Bunu birebir gençlerle diyalogla da yapabiliriz ya da online derslerle de yapabiliriz. Belediye başkanı olduğum süre boyunca bunun için canla başla çalışmaya devam edeceğime söz veriyorum” diye konuştu. Ardından 3. Yaş Üniversitesi gönüllü eğitmen kadrosunun tanıtımı yapıldı. Toplantıdan sonra Müfit Can Saçıntı, tek kişilik gösterisiyle Karşıyakalılar ile buluştu.

 

  1. YAŞ ÜNİVERSİTESİ NEDİR?
  2. Yaş Üniversitesi’nde gönüllü öğretim üyeleri dersler verecek. İleri yaştaki bireylerin toplumla iç içe bir şekilde yaşamını sürdürmesine katkı sağlayacak proje ile kişinin nörolojik, psikolojik, ruhsal ve fiziksel olarak aktif kalması da sağlanacak. Ayrıca kuşaklar arasındaki ilişkiler de güçlendirilirken bireyin edindiği bilgileri topluma yaymasına da aracılık edilecek. Proje, bireylerin gönüllülük ve sosyal sorumluluk bilinciyle sivil toplum kuruluşlarına destek olmasının da önünü açacak. Her hafta salı ve cuma günleri gerçekleştirilecek olan derslerde pek çok alanda eğitimler verilecek. 2021-2022 ders müfredatında ileri yaşta sık görülen hastalıklar, yaşlılığın psikolojik, sosyal ve hukuki boyutu, sağlıklı beslenmenin şifreleri, kentsel tarım ve botanik, ileri yaş almada fiziksel aktivite ve felsefe olmak üzere zorunlu teorik dersler olacak. Bunun yanı sıra psikodrama, İngilizce, İspanyolca ve öykü yazarlığı dersleri de seçmeli olarak sunulacak. 60 ve üzeri vatandaşlar hiçbir ücret ödemeden 3. Yaş Üniversitesi’ne kayıt olabilecek. Kayıt olmak ve bilgi almak isteyen vatandaşlar Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’ne başvurabilecek ya da 0535 104 04 89 numaralı hattan iletişime geçebilecek.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.