Kadınlar Yarışıyor

Kadınlar Yarışıyor
  • 9 Ocak 2016 14:30

Gizem Çetinkol-Gazete Ege/CHP İzmir’de yarış sırası kadınlara geldi. Kültürpark İzmir Sanaat’ta gerçekleştirilecek olan Kadın Kolları Kongresi için, 4 aday yarışacak. Nurşen Balcı, Saniye Bora Fıçı, Sibel Parmaksız ve Tansel Namlıses, başkanlık için yarışacaklar.

Kongrede 304 delege oy kullanacak. Divan Başkanlığını ise PM Üyesi Yasemin Cankurtaran yapacak. Karabağlar 30, Karşıyaka 30, Bornova 28, Buca 28, Bayraklı 20 delegesi ile oy potansiyeli yüksek ilçeler olarak dikkat çekiyor.

Kongrede söz  alarak konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Herhangi bir aday için değil hepinize destek için buradayız. Çok aday olabilir ama bu salondan birlik içinde çıkmak zorundayız. Biz birleştiriciyiz, ayrıştırıcı değil. Tek hedefimiz 2019’da iktidar olmak, yolunuz açık olsun” dedi.

Kadınlar Yarışıyor

“İZMİR’DE KADINLAR OLARAK BAŞARISIZSINIZ!”

Vekil Tacettin Bayır’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “Bugün çok önemli bir görev için buradasınız. CHP’nin başarısı için en önde yer alan insanlardır kadınlar, sizlerle gurur duyuyorum. Kadınların partimizi temsil etmesini çok önemsiyorum. Yıllardır bu partide gençleri afiş asan, kadınları broşür dağıtarak yer aldığını gören zihniyetin son bulmasını, kadınların karar mekanizması olmasını istiyorum. Her gittiğim yerde hep bu yönde konuşmalar yaptım ama İzmir’de kadınlar olarak başarısızsınız. Kadınlar yan yana omuz omuza olamıyorlar, bunu kabul edin. Siz burada bir kongre gerçekleştireceksiniz. Kim seçilirse seçilsin birlik olunuz. Sevgili arkadaşlarım, siz olmasaydınız biz seçilemezdik. Sizlere teşekkür ederim ve bu görevi yerine getirebilmek için daima halk içerisinde olacağımı, haklının yanında haksızın karışışında olacağımı bilmenizi isterim” diye konuştu.

“VIZ GELİP TIRS GİDECEKSİNİZ”

Konuşmasında iktidara da yüklenen milletvekili Atilla Sertel, “Bu ülkede diktatörlüğünü kabul ettirmek isteyenlere sesleniyorum, başaramayacaksınız çünkü karşınızda kadınlar var. Gezi parkını hatırlayın vali çıktı ‘gelin çocuklarınızı Taksim’den alın’ dedi. Binlerce on binlerce kadın Taksim’e geldiniz. Omuz omuza ‘siz bizim çocuklarımızı gaza boğamaz, gözaltına alamazsınız’ dediniz. Diktatör olamayacaksınız böyle kadınlarımız varken siz vız geleceksiniz tırıs gideceksiniz” dedi.

Kadınlar Yarışıyor

“KADIN KOTASI YOK CİNS KOTASI VAR”

Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı’nın açılışının ardından kongreye katılan CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Kadınların siyasetteki önemine dikkat çekti. Başkan Yüksel, “Kadın ve gençlik kolları bir partide önemli değilse örgüt başarılı değildir, başarılı olması söz konusu dahi değildir. Sandık bazında örgütlenmemizi kadınlarımızın desteği ile ortaya koyduk. Her alanda kadınlarımızdan yardım aldık, kadınlarımız olmasaydı yapamazdık. O çalışmaların ardından 24 vekilin 16’sını almıştık, bunu da kadınlarımızın o çalışmalarıyla başardık. Hem evlere girmede, hem derneklerde, sokaklarda kadınlarımız çalışıyor. Kadın kotası yok, partide karşı cins kotası var. Bu dönemde tüzüğü değiştirdik biliyorsunuz. Kadınlarımız sadece çalışan değil aynı zamanda seçilen olsun istiyorum. Var mısınız bu kotaya erkeklerin ihtiyacı olacağı bir ortam yaratmaya” diye konuştu.

“TIR TIR SİLAH TAŞIYANLARI…”

AK Parti hükümetine yüklenen Yüksel, “Barış isteyenleri ifadeye çağırıyorlar. Dünyada savaş hazırlıkları yapan, tır tır silah taşıyanları haber yapanları tutukluyorlar. Ortadoğu cehenneme döndü. Her geçen gün bir çıkmaza doğru gidiyoruz.  Ege denizinin mavilikleri ölüm çukuruna dönüştü. Kirli ve kanlı bir çatışma var. Dün yine 2 şehidimiz vardı. Ülkemizin başı sağolsun, her gün bir eve ateş düşüyor. Bu sebepten kadınlarımız siyasette daha fazla yer almalılar. Geçimi, sıkıntıyı, çocuğunun yetiştirilmesini düşünen hep kadınlar. Dişinizden tırnağınızdan arttırdığınızla üniversite gönderdiğiniz çocuklarınız sokaklarda işsiz geziyor. Ya da ölüyorlar. Şehitlerimiz, polislerimiz ölen gencecik evlatlarımız kimsenin umuru değil” dedi.

“ENGELLERE RAĞMEN İZMİR BÜYÜYOR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı açılışına katıldıklarını hatırlatan Yüksel, “Bugün yine bir açılışa katıldık. Hükümetin bütün projeleri engel koymasına rağmen İzmir büyümeye devam ediyor. Önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bugün ulaşımda kıyaslanmayacak derecede önemli yol aldı. İzmir otobüslerin yaşıyla, raylı sistemiyle bugün Türkiye’nin bir numarasıdır. Her beldeye sat yapılıyor kapalı spor salonları yapılıyor. Tarımda yerelde kalkınma diyerek kırsal kesimdeki kalkınma modeliyle dünyada en iyi kırsal kalkınma modeli olarak seçiliyor. 5 bin kent arasında en hızlı gelişen kent olarak seçiliyor İzmir. Bunlar bizim CHP iktidar olduğunda Türkiye’yi nasıl yöneteceğinin referanslarıdır. Biz İzmir’de yüzde 9’lardan başlayarak bugünlere geldik. Bütün emek verenlere teşekkür ediyorum. Ama şimdi sıra Türkiye’de. Biz bu kez İzmir İl Örgütü olarak tüm örgütümüzle hep birlikte kendimiz hedef belirleyeceğiz. Şu an olan oy oranımız en az yüzde 55, sonra yüzde 60. Konya’da AKP yüzde 70 oy alıyorsa, sosyal demokrat kentte CHP neden yüzde 70 alamasın? Hiçbir arkadaşımız titri ne olursa olsun Kimsenin aleyhinde kapalı toplantılarda bile konuşmayacak. Birbirimizle değil, AKP faşizmine karşı mücadele edeceğiz. Kırgınlıkları büyütmeyeceğiz. Hemen onu kafanızdan atın. Yerine güzel şeyler koyun. Onları koyalım ki o inançla daha güçlü mücadele edelim. Başarılı olduğumuz illeri tüm Türkiye’ye yayacağız. Önümüzdeki ilk seçimde sosyal demokratları kardeşliği, barışı iktidara taşıyacağız. Kim kazanırsa kazansın hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğimizi söylemek istiyorum Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Kadınlar Yarışıyor

AKP İKTİDARINA KARŞI…

PM Üyesi Elfin Tataroğlu ise, kendi içlerinde değil, AKP iktidarına karşı mücadele etmek gerektiğini ifade etti. Tataroğlu, “Hiçbir yerde kendimize yer bulamadık. Burada bulamıyoruz. Bir vekil fazla çıkarsın diye sokak sokak, emek emek çalışmış kadın örgütüne başkan seçeceğiz. Bu inançla kazananın başkanlığı en iyi yapacak, birlik içerisinde mücadele gücünü artırarak yoldaşlık edeceğine inanıyorum. Bugün yargı baskısıyla gençlerimiz kuşatılmış durumda. Direnen gençlerimizin yanındayız. Sadece gençlik örgütü de değil. Vekillerimiz de baskı altında çalışıyor. Aydınlarımız da aynı şekilde. Yargılanıyoruz. Hapislere atılıyoruz, eziliyoruz. Bizim kendi aramızda kavga etmeye hakkımız yok. Birbirimize destek olmak zorundayız. Kim seçilirse seçilsin, sadece AKP iktidarına karşı mücadeleye devam edeceğiz. Altı okun ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürümeye devam edeceğiz” dedi.

“KADIN İÇİN BİRÇOK KRİTER ARANIRKEN ERKEK İÇİN…”

Mevcut Başkan Nurhan Yanya, konuşmasında örgüt içinde kadınlara yapılan haksızlıkların altının çizdi. Başkan Yanya,  “1 Kasım seçimlerinden sonra parti içi demokrasinin durumuna baktığımızda kadınlar yine arka planda bırakılmıştır. Yeterli sayıda kadın üye mi yok? Hayır. Görevleri alacak sorumluluk sahibi kaldın mı yok? Hayır. Peki ya sorun nedir? AKP zihniyetinin ülke genelini ele almış durumda olmasıdır. Partimizi öne çıkaracağımız yerde kendimize yer bulmaya çalışıyoruz. Kadın için bir çok kriter aranırken, erkek için 1-2 kriter yetiyor.  Bugün buradan erkek yoldaşlara sesleniyorum; önce zihninizdeki kotaları kaldıracaksınız. Kararların ortak akılla yapılması çağrısında bulunuyorum. Memlekete örnek olamadığımız sürece hayal kırıklığını hep yaşayacağız. Aday değilim çünkü bu bir bayrak yarışıdır, asıl olan koltuk değil görevdir. Ancak görev süresi boyunca haksızlıklar ve hayal kırıklıklarım olsa da küskünlüğüm asla olmamıştır. Büyük bir onurla taşıdığım bu bayrağı seçilecek yeni arkadaşlarımıza vermekten gurur duyacağım” dedi.

“BU DÜZENİ BİZLER BOZACAĞIZ”

AK Parti iktidarı yüzünden kadınların ezildiğini belirten MYK üyesi Dürüye Taş, AK Parti iktidarına yüklendi. Taş, “Kongrelerin kazananı kaybedeni olmayacak, ülkemiz kazanacak. Son yıllarda AKP iktidarının politikaları yüzünden çok yıprandık ama yorulduk mu, hayır. Yılmadık yılmayacağız. 13 yıllık AKP iktidarında ezildik. Erkek kapitalist sistem yüzünden yok sayıldık. Bu düzeni bizler bozacağız” diye konuştu.

KADIN MİLLETVEKİLLERİNE SİTEM!

1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olan Özgür Han da kongrede konuştu. Han konuşmasına, il kongresine ve CHP İzmir milletvekilleri Selin Sayek Böke ve Zeynep Altıok’a sitem ederek başladı. İzmir’de 2 tane Kadın vekil olmasına dikkat çekerek, “2 tane kadın milletvekilimiz var İzmir’den onları burada görmek isterdik. Gelemedilerse en azından bir yazı göndererek bizi ciddiye almalıydılar. Bu yaptıkları çok ayıp” dedi.

“DİYANET RUH SAĞLIĞIMIZI…”

Diyanet işlerinin geçtiğimiz gün sitesinden cevapladığı soruya dikkat çeken Özgür Han, “Diyanet bölücüdür ve artık ruh sağlığı bozmaya başlamıştır. Buradan hangi arkadaşımız çıkarsa çıksın ilk yapacakları iş diyanet işlerinin kapatılması için çalışmalıdır” diye konuştu.

“40 YILLIK ARKADAŞIMI İL BAŞKANI…”

İl Kongresinde haksızlık olduğunu vurgulayan Han, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’e gönderme yaptı. Han, “ Zihniyet yanlışı var. 40 yıllık arkadaşımı il başkanı yaparım, il yöneticisi yaparım oraya atarım, buraya atarım zihniyetiyle yaşıyoruz. İzmir’de böyle işliyor işler. Sizden isteğim, iradenizi teslim etmeyin. Kongre geçirdik, 5 oy bir farkla kaybettik ama artık bu zihniyeti yıkacağız” diyerek İl Başkanı Adayı Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’a da verdiği desteğin altını çizdi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karabağlar’da yarınların meclisi bugün kuruldu

Kadınlar Yarışıyor

Kongrede konuşan CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkan Adayı Nurşen Balcı, “Bizler sabun köpükleri gibi çabuk sönen değil kökleri tarihe uzanan bir partiyiz. Bir parti düşünün kurtuluş savaşın şahitlik etmiş, Avrupa’da bile 3-5 ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilirken kadınlarına seçme hakkı vermiş. Bizler önce kendimizi sorgulamalıyız, bugün çok kötü şeyler yaşamaktayız. Bunun tek nedeni 13 yıllık AK Parti iktidarıdır. Bizi bir uçuruma doğru sürüklemektedir. Reyhanlı’da, Suruç’ta, Ankara’da acımasızca terör örgütleri insanlarımızı katletmektedir. Bunların tek nedeni AK Parti iktidarıdır. Hukukumuzun ne duruma geldiği ortada adaletsizlik had saffadadır. Eğitim sistemi dindar eğitim vermekle yanıp tutuşturulmakta ülkemizde diplomalı işsizler artmaktadır” dedi.

“İZMİR’DE ÖZGÜR GENÇLER YETİŞTİRİLDİĞİ İÇİN…”

İzmir’e hükümet tarafından destek verilmediğini belirten aday Balcı, “Evet her zaman dediğimiz gibi İzmir’e hiçbir yatırım yapılmamaktadır. Çünkü İzmir AK Parti iktidarına geçit vermemekte, özgür gençler yetiştirilmektedir. Onların istediği ise itaat eden sorgulamayan gençliktir. Kadınlarımızı ezip yok etmektedirler. Ülkemizin ekonomisi de ortada en çok canı yanan kadınlardır. Mutfaktaki tenceremizi kaynatmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.

“ANLATA BİLSEYDİK ANLARLARDI…

Parti içi öz eleştiri yapan Nurşen Balcı, “Hiç birimiz halk bizi anlamıyor diye yakınmayalım kendimiz gerçekten anlatabilseydik halk bizi anlardı kadınlarımız ellerinde broşürlerle gezenken kiminiz kahvelerde eleştiriler yaptınız samimiyet bunun neresinde? Bugün İzmir CHP’nin yüz akı ise kadınların payı çoktur. Yağmur çamur demeden sokak sokak , ev ev gezdik. Biz CHP’liler önce kendi içimizde bütünleşirsek aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Aktif üye ile üye sayımız çelişkilidir. Aktif üyemiz çok azdır diğer kadınlarımızın aramıza katılması için çalışacağız. Ve çok daha fazla kişiye ulaşacağız. STK ve sendikalarla birlik içinde çalışacağız. Kadına şiddetin arttığı şu günlerde yapacağımız çalışmalarla bunun önüne geçeceğiz.  Hiçbir zaman ayrıştırıcı olmadım olmayacağım tüm arkadaşlara başarılar diliyorum” dedi.

Kadınlar Yarışıyor

“YURTTA SAVAŞ, DÜNYA’DA SAVAŞ…”

AK Parti iktidarının ülkeyi kaosa sürüklediğinin altını çizen ikinci aday Tansel Namlıses, “AKP iktidarının yurtta savaş dünya da savaş politikası yüzünden yüzlerce can kaybediyoruz. Amacımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatrürk’ün dediği gibi ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ışığını yayacağız. Bu kongre kadınları birleştirici olduğunu gösterecektir. Kongremizi başarı ile gerçekleştireceğimize eminim.  2004 yılından beri kadın hakları derneğinde çalışmaktayım buradan bu değişimi ateşleyelim diyorum adaylık süresince görüştüğüm kadınlardan gördüğüm çalışmalarımıza ket vurulmuş olması biz artık gücümüz partimizin büyümesi ve iktidara gelmesi için kullanacağız. Kadınlar artık kadınların omuzlarında yükselmeli erkek egemenliğinden kurtulmalıyız” ifadelerini kullandı.

“CHP’Lİ KADIN KOLLARI OLARAK NE YAPIYORUZ?”

Kadın Kollarının çalışmalarını eleştiren aday Namlıses, “Kadınların durumlarından yakınıyoruz ama önce kendimize sormalıyız biz CHP kadın kolları olarak ne yapıyoruz? Ama bu böyle gitmez gitmemeli ayrıştırma yapmadan dedikodulara ortam vermeden çalışacağımıza söz veriyorum. Bizim iktidar olma güvencesi verememek gibi bir sorunumuz var arkadaşlar,  genel merkezin politikalarını yaymamız gerekir 12 ay 365 gün yarın seçim olacakmış gibi çalışmamız gerekiyor.  Bizim sorunumuz ana kademe olamamak yan kol olmak, ana kol olursak sözümüzü dinletiriz benim en büyük projem ana kol olmayı sağlamak” dedi.

KADIN BİLGİ BANKASI

Projelerinde de bahseden Tansel Namlıses, “Seçim döneminde çok zorluk yaşadık, bunlardan biride bir Kadın bilgi bankası olmaması biz İzmir kadınına yakışır şekilde davranmalıyız. Genç kadınlarımızı örgüte kazandırmalıyız. İnteraktif bir proje grubu oluşturup tüm arkadaşlarımızın projelerini gireceği ortam yaratmalı ve akil insanlarımızda ilçelere uygun projeleri, o ilçelerde hayata geçirmeli. Tarım işçisi kadınlarımızın istihdamı ile ilgili çalışma yapmakta kayıt dışı olmaktan kurtarmalıyız bunları tek başıma yapamam islerle genel başkanımızla birlikte olur ancak. Atatürk ilkelerinden vaz geçmeden sevgi ve saygı ile yola çıkacağız. Biz seversek yaparız. Biz varız” diye konuştu.

Kadınlar Yarışıyor

“BİR TAKIM AZİZLİKLERE UĞRADIK..”

Kongrenin gerçekleştiği salonun çok küçük gelmesinden dolayı İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na gönderme yapan CHP İzmir Kadın Kolları İl Başkanı adayı Saniye Fıçı, “Bir takım Azizliklere uğradık bu gün sizi ağırlamayı başaramadık. Sizlerden özür dilerim” dedi. Kadınların birbirlerinin sorunlarını bilediğini dile getiren Fıçı, “Biz aslında hepimiz birbirimizin sorunlarını biliyoruz birebir yaşıyoruz. 10 aydır gece gündüz aç susuz sokaklardaydık ve hiçbir şekilde taktir göremedik benim birincil hedefim kadınların hak ettiği değeri söke söke almak bizsiz bu parti her hangi bir kapının zilini çalamıyor. Bize ihtiyacı varsa temsiliyette de bizi en öne oturtmakta. Bizim hiçbir zaman protokolde yerimiz olmadı. Tüm kongrelerde bulunduk ona rağmen temsilimiz yoktu bu benim çok hassas olduğum konudur” dedi.

“BEN HİÇ BİR ERKEĞİN ADAYI DEĞİLİM…”

Örgüt içi gruplaşmalara dikkat çeken Saniye Fıçı, “Ben hiçbir erkeğin adayı değilim, beni hiç kimse işaret etmedi benim için kimse gece telefon etmedi. Gezemedim çok dar bir zamanda adaylığımı açıkladım. Öncelikle ilçe yönetimi kadın kollarından ve yönetimlerinde özür diliyorum herkese ulaşamadım.  Ben kadın kolları başkanı olursam seçilir seçilmez tahminen 30 ilçe kadın kolları ile 2 ya da 3 günlük bir konaklama merkezinde kamp öneriyorum biz kaynaşmazsak hiçbir şey yapamayız. Kırsalda doğmuş biri olarak kırsalla kentin sorunlarının aynı olmadığını biliyorum sorunların yerinde tespit edilmesi ve ortak sorun haline getirilmesi için bu çalışmayı istiyorum. İl yönetimi ile il başkanlığındaki koltuklarda oturup yapmak istemiyorum planlama ile her ayki toplantıyı bir ilçede yapmak istiyorum. Yarın savaş çıkmayacağından emin olamadığımız bir ülkede yaşıyoruz. Kadınlar kan ağlıyor. Doğu yanıyor hastaneye giderken bile insanlar evlerinden beyaz bayrak ile çıkıyor. Biz kadınlar çocuklarımızın geleceği için şapkayı önümüze almamız gerekiyor. Evet ilçe ilçe oranımızı arttırdık ama hala yüzde 25, ama AKP hükümeti yüzde 50 demek ki bizde sorun var” diye konuştu.

DALGA GEÇİYORLAR

Kadın Kollarını artık sesini çıkarması gerektiğini belirten İl Kadın Kolları Başkanı Adayı Saniye Fıçı, “Kadın örgütlenmesinin ülke için çok önemi var. Biz 10 Ocak’tan itibaren taktik değiştirerek dantel dantel işlemeliyiz. Sokakta broşür dağıtma dönemi kapandı. Dalga geçiliyoruz. CHP seçim zamanı ortaya çıkan aksi taktir de kimseye ulaşmayan kimliğinden İzmir’de kurtulmalı ve tüm Türkiye’ye ulaştırmak birincil görevimiz. Tüm hareketleri İzmir’den başlatmalıyız bu bir yarış ve ben sizden oy istiyorum hepinizin huzurunda  söz veriyorum kazanan arkadaşımız isterse yanında istese arkasında olacağım Bu seçimin sonucu ne olursa olsun ben sizi bırakmayacağım” dedi.

Kadınlar Yarışıyor

PARMAKSIZ: ‘’ERKEKLER ARKAMIZDA DEĞİL, YANIMIZDA YÜRÜYECEK’’

Kadınların emeklerinin sonuç getirebilmesi için her çalışmanın projelendirilmesine inandığını belirterek sözlerine başlayan Sibel Parmaksız, ‘’İzmir’in 30 ilçesinde çalışmak için başkanlığa adaylığımı koydum. Biz uzak ilçelere az gidiyoruz ve yeterli ilgiyi gösteremiyoruz. 27 ilçeye bizzat gittim. Yola çıktığım andan itibaren yanımda kadın gücü vardı, kadın gücüne güvendim. Biz özgür iradesi olan kadınlar olarak, kendi irademizle oy vermiyoruz. Lütfen birilerinin işaretiyle oy vermeyin. Kadınlar sistem tarafından 2 kez eziliyorlar. Sistem insanları eziyor, birde kadını kadın olduğu için eziyor’’ Akp iktidarının kadınlara müdahale ettiğini de vurgulayan Parmaksız, ‘’Biz mücadele etmek zorundayız ama kadınlar parlamentoda temsil edilmezse biz bunlarla nasıl mücadele edeceğiz. CHP’de kadın haklarıyla ilgili gerçekçi çözümler var. Kadın ve erkek toplumsal olarak eşittir. Ön seçimde bir milletvekili çıkaramadıysak zafiyetimiz var. Biz sırtımızı erkeklere dayayarak değil, kadın gücüne dayayarak yürüyeceğiz. Erkekler bizim yanımızda yürüyecekler, artık arkamızdan itekleyemeyecekler. Parti içinde, sokakta her yerde çalışmak zorundayız’’ ifadelerini kullandı.

Kıyasıya rekabetle geçen CHP İl Kadın Kolları Kongresinin kazananı Nurşen Balcı oldu. Yeni Başkan Nurşen Balcı 115 oy, Saniye Fıçı 71, Sibel Parmaksız 61 ve Tansel Namlıses 34 oy aldı. 27 oy geçersiz sayıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.