İzmir’de engelsiz hafta: Beni de görüyor musunuz?

İzmir’de engelsiz hafta: Beni de görüyor musunuz?
  • 8 Mayıs 2016 09:49

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10-16 Mayıs tarihleri arasındaki ‘Engelliler Haftası’ kapsamında toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Kamu kurumları, İlçe belediyeleri, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile hazırlanan programda bilgilendirme seminerleri, konserler, sergiler, gösteriler, spor etkinlikleri ve ücretsiz film gösterimleri yer alıyor.

Engelliler Haftası etkinlikleri, 10 Mayıs Salı günü saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’na çelenk sunumuyla başlayacak. Fuar Celal Atık Spor Salonu’nda saat 10.45’deki açılış konuşmalarının ardından halk oyunları ile dans ve jimnastik gösterileri sahnelenecek.

9 – 14 Mayıs tarihleri arasında İnciraltı Engelliler Merkezi önünde fotoğraf, 12 – 13 Mayıs tarihleri arasında da Dominik Caddesi’nde resim ve el sanatları sergileri açılacak.

Program kapsamında ilçelerde “Erişilebilirlik bilgilendirme seminerleri” düzenlenecek. Seminerler, 10 Mayıs Salı günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te, 11 Mayıs Çarşamba günü Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda saat 13.00’de, 13 Mayıs Cuma günü Güzelbahçe Belediyesi Amfi Tiyatrosu toplantı salonunda saat 10.00’da, yine aynı gün Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda saat 14.00’de başlayacak. Seminerlere engelli erişimi üzerinde çalışmalar yürüten kamu ve yerel yönetimlerin teknik elamanları ile üst yöneticiler katılacak.

Engelli sporları da var
14 Mayıs Cumartesi günü Urla Belediyesi Kum Denizi Plajı’nda spor gösterileri olacak. Saat 15.00’te başlayacak gösterilerden önce Ada Yolu’ndan etkinlik alanına kadar yürüyüş gerçekleştirilecek. Gösteriler ilçe belediyeler ve derneklerin katkılarıyla “boccia”, “masa tenisi”, “tekerlekli sandalye basketbol”, “aikido”, “ampute futbol”, “step”, “bisiklet turu”, “dalış”, “dans ve ritim” ve “izcilik” branşlarında yapılacak.

Film gösterimleri
Etkinlikler kapsamında ayrıca Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü, Çağdaş Görmeyenler Derneği, Karabağlar Belediyesi, Yaşar Üniversitesi, Balçova Belediyesi ve İzmir Engelsiz Sanat Derneği işbirliğinde  ücretsiz “Ayrımsız Sanat / İzmir Engelsiz Sinema Günleri” düzenlenecek.

Bu sene ilk kez olarak görme ve işitme engelliler için de ayrı bir sistem kullanılacak. Filmlerin gösterimleri sırasına işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazıya yer verilecek. Görme engelli vatandaşların izledikleri filmleri daha net kavrayabilmeleri için de kulaklıkla sesli betimleme yapılacak. Böylece izleyici filmdeki seslerin dışında diğer film unsurlarını da net şekilde kavrayabilecek. Filmler tüm vatandaşlara açık ve ücretsiz olacak. Bu kapsamda, “Entelköy Efeköy’e Karşı” filmi, 10 Mayıs Salı günü saat 20.30’da Havagazı Fabrikası’nda,  11 Mayıs Çarşamba günü Bozyaka Kültür Merkezi’nde saat 14,00’de, 17 Mayıs Salı günü Gaziemir AKM’de gösterilecek.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

“Züğürt Ağa” filmi 10 Mayıs günü Gürçeşme Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Tiyatro Salonu’nda saat 14.00’de, 11 Mayıs günü 20.30’da İnciraltı Engelli Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.

“Cesur Tavşanın Sihirli Macerası” filmi, 12 Mayıs günü 14.00’de Bornova Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde,  14 Mayıs 20.30’da Urla Belediyesi Kum Denizi Plajı’nda, 18 Mayıs saat  13.00’de Menemen Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Merkezi’nde gösterilecek.

“Büyük Umutlar” filmi 13 Mayıs günü saat 20.30’da Güzelyalı Kültür Merkezi’nde, 14 Mayıs’ta saat 14.00’te ise Ekonomi Üniversitesi Salonu’nda gösterilecek.

“Hugo” filmi, 13 Mayıs Cuma günü 14.00’de Torbalı Kültür Merkezi’nde, 15 Mayıs günü saat 14.00’de Çiğli Toplantı Salonu’nda, 16 Mayıs’ta ise saat yine 14.00’de Postacılar’daki İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.