İzmir’de ambulans havalandı, mesafeler kısaldı!

İzmir’de ambulans havalandı, mesafeler kısaldı!
  • 23 Haziran 2016 08:20

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan 17 ambulans helikopter ve 3 ambulans uçak her gün birçok hastanın hayatını kurtarıyor. 17 ambulans helikopterden İzmir’de konuşlu olan ‘Hava 35’, İzmir’e kuş uçuşu 200 kilometre uzaklığa kadar, kara yoluyla gidilemeyen bölgelerde hayat kurtarıyor.

İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, her türlü travmatik veya travma dışı acil hastalara, hastane dışı acil yardım, bebeklerin kuvöz içinde taşınması, kritik hastaların başka hastanelere taşınması, organ nakli amaçlı acil taşıma gibi birçok hizmeti verebilen ‘Hava 35’te iki pilot, bir doktor ve bir tıp teknisyeninin görev yaptığını belirtti. 2009 yılından bu yana hizmet veren ‘Hava 35’in, 3 bin 353 hasta taşıdığını kaydeden İzzettinoğlu, ambulans helikopterin ilk çağrının ardından 7 dakika sonra havalandığını söyledi. Yaz aylarının gelmesiyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak Ege Bölgesi’ni tercih ettiğini dile getiren İzzettinoğlu, bölgedeki hastane ve sağlık merkezlerine gerekli sağlık personeli ve ambulans takviyesinin yapıldığını vurguladı.

‘MÜDAHALE EDİLEN VAKA SAYISI DÜŞÜYOR’ 
Ambulans helikopterle ilgili bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu şunları söyledi:

“Bizim heliportumuz Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde. Bunun dışında 30 ilçemizde helikopterimizin iniş kalkış yapabileceği yerler belirlenmiş durumda. Helikopter ambulansımızın verilerine baktığımızda ilk yılında 407 vakaya bakmış, daha sonraki yıllarda bu sayı 600’leri aşmış ancak 2015 yılına gelindiğinde 370 vakaya müdahale edilmiş. Bu düşüşteki nedeni araştırdığımızda, vakaya müdahale sayısındaki düşüşün Sağlık Bakanlığımızın İzmir’de sağlık alanındaki yatırımlarından kaynaklandığını gördük. Uç noktalardaki hastanelerimizin yatırımları tamamlandıktan sonra yeni donanımlarıyla hizmet vermeye başladıklarından, bu bölgelere çıkış sayımızda düşüş başladı. Bugüne baktığımızda birçok hastanemizin özel hastaneler ve Avrupa’daki hastanelerden neredeyse farksız hale geldiğini görüyoruz.”

7 DAKİKADA HAVALANIYOR
‘Hava 35’ adlı ambulans helikopterin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Komuta Kontrol Merkezi’nin sevk ve idaresinde havalandığını dile getiren İzzettinoğlu şöyle devam etti:

“Hava ambulansımız, kara yoluyla gidemediğimiz dağlık alanlar ya da kara ambulansının ulaşmakta güçlük çektiği bölgeler ve hastaneler arasındaki sevki yapılabiliyor. Vaka çağrısının ilk geldiği andan itibaren helikopterimiz 7 dakika içinde havalanıyor. Verilerimize göre, toplamda 3 bin 353 hastaya çıkış yapmışız, bunun da 291’ini, kara ambulansının varamadığı alanlarda ilk müdahale vakası oluşturuyor. En çok Bergama, Ödemiş, Karaburun ilçelerine çıkışlar yapılıyor.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menemen Çocuk Köyü’ne rekor ziyaretçi

AMBULANS UÇAKLAR 
Hava 35’in müdahale sınırları dışında kalan bölgelere ise Türkiye’de 3 tane ve biri de İzmir’de konuşlu olan ambulans uçakla müdahalede bulunulduğunu anlatan Ayhan İzzettinoğlu, “Mesela ABD’den bir vakamız Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanemize getirildi. Artık biz de ülke dışında yaralanan, hastalanan vatandaşlarımız olursa, bunları talep doğrultusunda ülkemize getirebiliyoruz.”

YAZ ÖNLEMLERİ
Kış ve yaz dönemlerinde bölgedeki hastane ve sağlık merkezlerine takviyeler yapıldığını kaydeden İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, “Hastanelerimizin yatak sayıları ve hasta sevk durumlarını inceliyoruz. Buna göre bazı bölgelere ihtiyaç doğrultusunda destek yapıyoruz. Yaz dönemi olması nedeniyle Çeşme, Gümüldür, Karaburun, Seferihisar, Foça gibi bölgelerdeki sağlık personeli sayımızı arttırıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.