İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MEHMET BURAK ÖZTOP’A ÖNERİLER

  • 11 Eylül 2019 14:36

İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MEHMET BURAK ÖZTOP’A ÖNERİLERBaşarılı il sağlık müdürlükleri yanı sıra uzun süredir sağlık idareciliği alanında çalıştığı bilinen Dr. Öztop İzmir’e gelişi ile beraber bazı söylentilere maruz kalmıştı. Özellikle memleketi üzerinden tarikat yakıştırmaları dahil pek çok itham ortalıkta çevriliyordu. Görünen o ki Müdür Bey o konulara pek bulaşmadan sadece işini yapmaya odaklanmış. Üstelik İzmir’in şansına sayılabilecek haliyle neredeyse uzmanlık sonrası tüm meslek yaşamı idarecilikle geçmiş. Bu oldukça olumlu bir artı olarak hem kendisinin hem de şehrin hanesinde yazılı duruyor. Gelelim müdürlüğü devir aldıktan sonra yaşanan uzun süreli sessizliğe. Her profesyonelde olduğu gibi çalışma ortamı üzerinde incelemelerde bulunup notlar aldığı anlaşılan Müdür Bey kapsamlı bir değişiklik yapacağını ilan etti. Bu ilgi çekici konularda öncelikle sorularım var ve daha sonrası önerilerimi yazacağım.

-Yapacağınız idari değişimlerde yöneticileri bölge içinden mi tercih edeceksiniz , yoksa yönetici mi transfer edeceksiniz?

-İdareniz altında ki 35 hastaneye bu güne kadar siyasetin tavassutları ile gelmiş olanlar hatta bazı ilçelerde sülale boyu idareci olanlarla ilgili nasıl tasarrufta bulunacaksınız?

-Eski hastane idare yönetim sistemine bir kamikaze anlayışı ile dalan Dr. Recep Akdağ’ın imzasını taşıyan yetişmiş personelin tasfiye edildiği alanlara şartlı atamalar ile gelen ve ancak sistemi kavrayan idareciler arasından nasıl bir tercih yapacaksınız ya da tercih yapacak mısınız?

-Hali hazırda 35 hastane için yaklaşık 650-700 yetişmiş yöneticinizin değişikliğinde yerine aynı sayıda yönetici havuzunuz var mı?

Gelelim öneriler kısmına.

Malum ekonomik sıkıntılar sonucu özellikle döviz kurlarında yaşanan değişimler hastaneleri zor durumda bıraktı. Tahsil edilen ödemelerin üzerinde harcamalar gerçekleşti ve bunun sonucu olarak personele döner sermaye ödenememesi ile birlikte tedarikçi firmalara da yapılan ödemeler 250 günün üzerine çıktı. Bu durum tespiti ile birlikte 24 saat esası ile çalışan ve içerisinde otelcilik dahil bir çok sektörün mal ve hizmet üretimini barındıran hastanelerin karşılaştığı saha problemleri ile alakalı çözüm önerilerin bir kısmı  şunlardır.

-En önce personelinizin tedarik noktasında mal ve hizmet bilgilendirmelerinde açık ortamda sağlık müdürlüğünün organizasyonu ile yapılan toplantılar ile olması sağlanmalı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menderes Başkan Adayı Sinan Akdeniz; “Sandıkta birleşelim, birlikte yönetelim”

-Bürokratik ve siyasi oligarşiden  arındırılmış (liyakat) personel tercihi ile yapılacak çalışmalarda hali hazırda ilçe sağlık müdürlüklerinde oturan uzun yıllar yöneticilik deneyimi olan idari personeli tekrar aktifleştirerek oluşturulacak danışma veya hakem komisyonları hizmetlerinize olumlu katkı sağlayabilecektir.

-Kongre vs. bilimsel toplantılara katılım noktasında destek sağlayan firmaların birebir sağlık çalışanı ile değil sağlık müdürlüğünün oluşturacağı bir havuza katkı vermesi sağlanmalı ve yapılan organizasyona katılacak personelin bir komisyon tarafından belirlenmesi tercih edilmeli.

-Sağlık müdürlüğünün toplu alım adı altında yaptığı satın almalar optimal sonuçları vermediği ve kullanıcı bütünlüğü sağlanamadığı için sık sık ihaleler iptal edilmekte ve malzeme açısından mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu nedenle şartname çalışmaları değişime açık olmak kaydı ile bir komisyon tarafından üzerinde uzlaşılarak yapılmalı. Bundan sorası hekim ve diğer sağlık personelinin vaka bazlı istekleri ile tedarik edilmeli.  Bu uygulamada stok kontrol yöntemi ile stok miktarı kabul edilebilir makul seviyede merkezi olarak kontrol edilebilir.

-Şartname belirlemelerinde özellikle güçlü yerli ve yabancı firmaların etkisinde kalındığından yerel tedarikçi meslek dernekleri ve odaların temsilcilerinin de katkı sağlaması önerilir.

-Personelin kurucusu olduğu derneklerin ve kurucularının faaliyetleri açık bir ortamda denetlenebilmeli ve kurumları adına yapacakları girişimler denetime açık olmalı. Sonuçta bu personelin büyük çoğunluğu kamu personeli.

Her hasta bir operasyondur ve hekim kararları uygulama esnasında tartışılamaz olduğu için vaka bazlı tedarik hem idareyi hem de tedavi uygulayıcılarını rahatlatacağı için bu öneriler değerlendirilmeli.

Bir küçük not olarak İzmir şehir ve yaşayanları sosyolojisinde dış değişimlere dirençli bir şehir olduğundan yerel destekleri dışlamadan planlama yapmak daha olumlu bir tavır olur.

Yeni müdürümüze hoş geldin diyemedik ama bu katkılarımızla kolay gelsin başarılar diliyoruz diyebiliriz.

YAZARIN SON YAZILARI
ENKAZIN ALTINDA KALMAK - 10 Şubat 2023 13:43
SİYASETTE DEVRİM - 27 Ekim 2022 11:32
KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR - 23 Eylül 2022 10:25
İZMİR DE YENİ SİYASET - 6 Eylül 2022 13:14
KAYBEDEN İSLAM - 19 Ağustos 2022 12:48
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.