İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı

İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı
  • 24 Aralık 2019 09:55

Başkan Serdar Aksoy: “Tüm Cumhuriyet şehitleri gibi, bizler de Cumhuriyetin bekçileriyiz”

Devrim şehidi Kubilay ve arkadaşları ile tüm Cumhuriyet şehitleri Menemen’de binlerce ATATÜRK’çü tarafından anıldı

 

Devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki gericiler tarafından katledilişlerinin 89. yılında Menemen’de anıldı.  Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un ev sahipliğinde gerçekleşen törenlere soğuk hava ve sağanak yağışa rağmen binlerce İzmirli katıldı.

İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı

Cumhuriyeti ve devrimlerini korumak için canlarını feda eden Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki şehit edilişlerinin 89. yılında 23 Aralık’ta düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlere, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Ali Barış, Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Özcan Purcu ve Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eski Bakan Yaşar Okuyan, Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP Menemen İlçe Başkanı Serdar Değirenci, Tunceli Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık, Belediye Meclis Üyeleri, Partilerin İlçe Teşkilatları, STK temsilcileri, Sendika temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar ve Şehit Kubilay’ın ailesi katıldı.

İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı

Sabah saatlerinde gerçekleşen ve İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Ali Barış, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, Menemen Belediye Başkanı CHP’li Serdar Aksoy, Kubilay Ailesi ve komutanların katıldığı resmi törende, şehit Asteğmen Kubilay Anıtı’na çelenk bırakıldı.

Sivil toplum örgütleri ile vatandaşların katıldığı ‘Demokrasi ve Laiklik’ yürüyüşü ise saat 10.30’da Menemen Şehir Stadı önünden başladı. Binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe katıldı. Menemen Belediyesi tarafından bu güne özel olarak yaptırılan 500 metrelik bayrağı taşıyan İzmirliler, ‘Mustafa Kemal’in askeriyiz, Şehit Kubilay’ın torunlarıyız,  Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları attı. Program, Yıldıztepe’de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı

“Cumhuriyet devrimlerini sonuna kadar savunacağız”

Anma töreninde konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Bugün Kubilayları, Abdi İpekçileri, Uğur Mumcuları, hepsini birden anıyoruz. Çünkü onlar Cumhuriyet şehididir. Çünkü onlar Atatürk devrimlerinin bekçileridir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Fehmi Kubilay’a ve iki  bekçimize yapılan suikast, onların barbarca öldürülmeleri aslında cumhuriyet ile rövanşın nereden başladığını gösteriyor. Tüm Cumhuriyet şehitleri gibi, bizler de Cumhuriyetimiz’in bekçileriyiz. Daha iki gün önce bir televizyon programında, sözde bir tarihçi benim hemen arkamda bulunan heykele ‘Rezillik’ dedi. Menemenliler olarak, Cumhuriyetçiler olarak, Atatürk devrimlerinin savunucuları olarak diyoruz ki; sizin bu ‘Rezillik’ dediğiniz şey, bizim ecdadımızdır. Bizim onurumuzdur, tarihimizdir. Bu arkamda gördüğünüz anıt heykel Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin onurudur. O nedenle biz bu anıt heykele laf söyletmeyeceğiz. Cumhuriyet devrimlerini sonuna kadar savunacağız” dedi.

 ‘Demokrasi ve devrim düşmanlarına, Cumhuriyet’in 100. yılına doğru emin adımlarla yürüyerek yanıt veriyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, Menemen olayının Cumhuriyetin hangi bedeller ödenerek bugünlere geldiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Konuşmasında Kurtuluş mücadelesi ile başlayan, Cumhuriyet ile taçlanan ve toplumsal devrimlerle nihayete varan bir ülkeyi kabul etmeyen bir avuç korkağın karşısında dimdik duran devrim şehitlerinin, ölüm yıl dönümü olduğunu ifade eden Soyer, “Tarih Menemen olayını gerçekleştirenleri, demokrasinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu cumhuriyeti, halkın düşmanları olarak yazdı. Aynı tarih, cumhuriyetin değerlerini yıkmaya çalışanların karşısında dimdik duran Asteğmen Kubilay’ı, Bekçi Hasan’ı ve Bekçi Şevki’yi ise devrim şehitleri olarak yazdı. Bugün Kubilay’ı vahşice öldüren ve ‘Cumhuriyet bitmiştir’ diyen zihniyete, demokrasi ve devrim düşmanlarına, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına doğru emin adımlarla yürüyerek yanıt veriyoruz. Bu tarihsel süreç, elbette cumhuriyet ve değerlerine saldırmaya, demokrasi ve halk egemenliğini yıkmaya çalışanlar oldu. Ancak buna karşı milyonlarca Kubilay, her seferinde bu değerleri korumaya ve muhafaza etmeye devam etti, ediyor, edecek” diye konuştu. Soyer, sözlerini, “Unuttular, unuttular ki bizler tohumuz ve bizler gömüldükçe yeniden doğarız. Anadolu’nun kurtuluş destanının ilk ve son sözünü söyleyen İzmir, 23 Aralık 1930’da Kubilay’ın şahsında Menemen’de bu özgürlük mücadelesi ve kazanımlarına sahip çıktı. Özgürlüğünü böylesi dirayetli bir millete borçlu olduğu için egemenliğin kayıtsız şartsız o millete teslim eden bir sistemin ilk taşlarının döşendiği İzmir, bu sebeple demokrasiyi, Cumhuriyet ve değerlerinin bugün de en önemli savunucusudur” diye sonlandırdı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Kınay: Köy Enstitüleri benim için aydınlık demek

Ortak basın açıklaması yapıldı

Şehitliğe çiçekler bırakılması ile son bulan Kubilay Anıtı’daki törenin ardından saat 12.00’de Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı(ADD) Hüseyin Emre Altınışık, Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şube Başkanı Elif Orhan’ın katıldığı basın açıklamasında konuşan Başkan Serdar Aksoy, “Bu yıl Cumhuriyet şehitlerimiz Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki’yi daha özel bir şekilde anmak istedik. Çünkü bu değerlerimiz unutturulmaya, ders kitaplarından çıkarılmaya çalışılıyor. Ama bizler Kubilay’ı anmaya devam edecek ve unutmayacağız. Çünkü onlar birer simgeler. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra saldırıya geçen karanlık zihniyete karşı durmanın simgesiler. Ondan sonraki dönemde de Cumhuriyet şehitlerimiz oldu. Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Muammer Aksoy’a kadar. Hepsi birer Cumhuriyet şehididir. Unutturmaya çalışıyorlar ama biz unutmadık, unutturmayacağız. Bizler Kubilay’ın torunlarıyız, bizler Selanik’te açılan bir çift mavi gözün askerleriyiz” dedi.

İzmir halkı Devrim Şehidi Kubilay ve arkadaşlarını unutmadı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu basın açıklaması sırasında yaptığı konuşmada,  ”Atatürkçüler ve Cumhuriyetçiler olduğu sürece gerici düşüncelerin bu ülkede egemen olmasına asla izin veremeyeceğiz. Kubilay bizim önemli bir değerimizdir ve bu değerlerimizi asla unutmayacağız. Atatürk’ün mirası olan değerler ilelebet payidar olacaktır” diye konuştu. Cumhuriyeti, Atatürk ilke ve devrimlerini içine sindiremeyen oluşumların her dönemde ortaya çıktığını söyleyen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptığı konuşmada, “Cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine inanmış olan Mustafa Fehmi Kubilay bağlı olduğu değerler uğruna canını hiçe sayarak, Cumhuriyetin korunması uğruna ulusumuzun hiçbir özveriden kaçınmayacağının göstergesi olmuştur. Kubilay, Türkiye Cumhuriyeti’nin gericiliğe ve bağnazlığa karşı verdiği savaşın simgesidir ve Türk milletinin gönlünde devrim şehidi olarak ölümsüzleşmiştir” açıklamasında bulundu. ADD Başkanı Hüseyin Emre Altınışık da yaptığı konuşmada, “Atatürk ilkelerine, devrimlerine inanmış insanları susturmak istiyorlar. Bunun son örneği Ergenekon ve Balyoz davalarında yaşandı. Aydınları zindanlara attırarak susturmaya çalıştılar. Ama bu meydanları Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmış sizler, bizler doldurdukça Türkiye’de laikliği, demokrasiyi yok edemezler” şeklinde konuştu.

Anma programı kapsamında saat 13.30’da Kubilay Kültür Merkezi’nde Oktay Özengin’in  “Kubilay Tarihi Fotoğraf Sergisi” ve saat 14.30’da Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın “Cumhuriyet Tarihinde Kubilay Olayının Önemi” konulu paneli düzenlendi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.