İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Zorunlu Açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Zorunlu Açıklama
  • 25 Haziran 2020 16:21
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi’nin ilaçlama konusundaki 24 Haziran 2020 tarihli basın açıklaması üzerine zorunlu bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bilinen tüm kaynaklarda rutin larva mücadelesi titizlikle sürdürülmektedir. Ancak bir plastik bardakta, bir stepne lastik yuvasında biriken suyun bir mahalleyi rahatsız edecek derecede sivrisinek üreteceğinden hareketle ihmal sonucu oluşmuş üreme kaynaklarının   Ekiplerimizce  tespit ederek sorunu çözmesinde sorunun ve sorunlu adresin tanımlanarak tarafımıza iletilmesi önemlidir” denildi.

 Açıklamanın tam metni şöyle:

“Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü – Haşere Mücadele Birimi birçok Belediye tarafından örnek alınan şekilde, Avrupa Standartlarında tekniğine ve halk sağlığına uygun şekilde, her yıl geliştirilen mücadele programını yıllardır başarıyla sürdürdüğü şekilde bu yıl da sürdürmektedir. Belediyemizin Sağlık Bakanlığı Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi bulunmaktadır. Haşere Mücadele Birimimiz 3 uzman (2 biyolog, 1 ziraat mühendisi) başkanlığında tekniğine ve halk sağlığına uygun şekilde açık ve kapalı alanlarda tüm yıl boyunca mücadele programları hazırlayarak haşere mücadele çalışmalarını yürütmektedir.

30 ilçe sınırlarımızda 26 bölge ekibi faaliyet göstermektedir. Her bölgeye konu ile ilgili, her yıl eğitim alan ekipler yerleştirilmiştir. Haşere mücadele birimimizde 3 teknik personel, 271 uygulayıcı (filit işçisi),  17 ekip başı, 63 şoför görev yapmaktadır.

İlimizdeki tüm üreme alanları (PTT menholleri, kuyular, kanaletler, sulu bodrumlar, dereler, foseptikler, havuzlar vb.) uzun yıllar çalışmalar sonucu kayıt altına alınmıştır. Her yıl ekiplerin tespitleri ile güncellenmektedir.

Bilindiği gibi “Sivrisinek üreme dönemi” gibi bir olgu yoktur. Sivrisinek uygun ürüme ortamı (sıcaklık, nem) bulduğu her türlü sulak alanlarda her mevsim üreyebilmektedir. Bu nedenle kayıt altına alınmış, denetimlerde doğal veya ihmal sonucu oluştuğu tespit edilen tüm sulak alanlar ekiplerimizce sivrisinek gelişim periyodu dikkate alınarak (periyodik olarak) ilaçlanmaktadır. Sivrisinek, karasinek, yakarca, ot sinekleri, hamamböceği, fare ilaçlama çalışmaları aralıksız olarak 365 gün sürdürülmektedir.

Urla ilçesi sınırlarında da sabit 5 kişilik bir bölge ekibi bulunmaktadır. Bölge ekibi her sezon olduğu gibi kışlak çalışması sonrası Nisan ayının başından itibaren özellikle açık alanlarda, tüm üreme kaynaklarında (durgun sular, kanallar, kuyu, süs havuzu, foseptik, arıtma, sazlık, dereler, hayvan dışkılarının döküldüğü alanlar, çöp konteynerleri ve bitkisel atıkların bulunduğu alanlar vb.) kontrol ve ilaçlama çalışmalarını pandemi nedeniyle yürütülen dezenfeksiyon çalışmaları ile birlikte yürütmektedirler.

Pandemi nedeniyle ilaçlama ekiplerinde kronik rahatsızlığı olan personeller nedeniyle sayıca eksilmeler yaşanmış olmakla birlikte bu durum ilaçlama çalışmalarında zafiyet yaratmayacak şekilde diğer bölge ekiplerinden yapılan takviyelerle bölgelerde toplu çalışma yapmak suretiyle çözülmüştür. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde ekiplerimiz yoğun çalışmalar yürütmüştür.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’nden “AHMET Diker’e” Onur Ödülü!

Bilinen kaynakların dışında doğal olarak veya ihmal sonucu oluşmuş kaynakların tespiti haşere mücadelenin başarısında çok önemlidir. Bu kaynakların tespitinde vatandaş şikayetleri bizleri yönlendirmektedir. Belediyemiz HİM’ine (4444035) ve Haşere Mücadele Birimine (2933714–15) iletilen şikayetler anında telsizle ekiplere iletilmekte 24 saat içinde değerlendirilerek, sorun çözülmektedir.

Araç üstü ULV cihazları ile uçan sinekler için rutin ilaçlama yapılması, çevre ve insan sağlığı açısından uygun görülmemektedir. Çözüm odaklı  bir uygulama değildir. Düzensiz ve amacı dışında sadece görsel etki yarattığı nedeniyle yapılan bu uygulamalar türlerde direnç gelişimine neden olmakta, zamanla kullanılan ilaçlarda etki problemleri yaşanmaktadır. Günümüzde hiçbir Avrupa ülkesinde  konut alanlarında Çözüm odaklı olmayan  bu tür ilaçlama yapılmamaktadır. Ekiplerimizce özellikle hayvan damlarında , yalnızca uçan sinek varlığı tespit edilen bölgelerde sorun çözülünceye kadar larva mücadelesine ek olarak araç üstü ve/veya sırt ULV cihazları ile ilaçlama yapılmaktadır. Kaldı ki üreme alanının tespiti ile &uum l;reme alanının yok edilmesi ve/veya yapılan ilaçlama sonrasında ergin sinek sorunu ortadan kalkmaktadır.  Haşere mücadele hizmetlerimizde sorun olsun olmasın rutin ULV (araçla yapılan uçkun sinek ilaçlaması) ilaçlaması uygulamasının kaldırılması yönünde 20 yıldır uğraş vermekteyiz. Uzman personelimiz konuyla ilgili muhtarlıklarla karşılıklı görüşerek doğru uygulama teknikleri hakkında bilgi vermektedir.

Urla ilçemizde haşere üreme kaynağı olarak en büyük sorun hayvancılık işletmelerinin (özellikle tavuk çiftlikleri)  hayvan dışkılarının gelişi güzel ortama atılmasıdır. İşletmelerin yetkili kurumlarca sürekli denetimleri ile dışkıların çevre kirliliği ve haşere üremesi yaratmadan uzaklaştırılması mücadele çalışmalarımızın başarısında oldukça önemlidir.

Yaz aylarının gelmesi ile sofralarımızda kavun, karpuz, sebze, meyve tüketimi artmasıyla birlikte çöp konteynerlerinde karasinek oluşum riskine karşı bölge ekiplerince konteynerlerde hem larva hem ergin ilaçlaması yapılmaktadır. Pandemi dönemine özel işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında dezenfektan uygulaması da yapılmaktadır. Bu konuda İlçe Belediyelerince çöplerin bekletilmeksizin düzenli toplanması da önem taşımaktadır.

Sonuç olarak; Bilinen tüm kaynaklarda (foseptikler, sulu bodrumlar, ptt menholleri, kuyular, havuzlar, kanaletler, dereler, benzeri su birikintileri) rutin larva mücadelesi titizlikle sürdürülmektedir. Ancak bir plastik bardakta, bir stepne lastik yuvasında biriken suyun bir mahalleyi rahatsız edecek derecede sivrisinek üreteceğinden hareketle ihmal sonucu oluşmuş üreme kaynaklarının ekiplerimizce  tespit ederek sorunu çözmesinde sorunun ve sorunlu adresin tanımlanarak tarafımıza iletilmesi önemlidir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.