İş yerinde mobbing

  • 21 Eylül 2016 12:45

İş yerinde mobbing Hepimiz iyi bir kariyer yapmak isteriz iyi bir iş, iyi bir imkan, iyi bir gelirimiz olsun isteriz.İyi bir kariyerimiz olsun isteriz. Bu kariyer yolculuğunda da yükselmek isteriz. İyi şirketlerde çalışmak isteriz. İş hayatının, sektörün ve şirketinden kendine göre zorlukları var.

Tüm dünyada son yıllarda giderek artan bir tanım var.

Mobbing

Mobbing Nedir? (Psikolojik Taciz)

İngilizce “Mob”kökünden gelmekte olup, “Mob” sözcüğü, aşırı şiddetle ilişkili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamındadır. Sözcük latince “mobile vulgus”tan türemiştir. İş yaşamında maddi ve manevi büyük zarara yol açan duygusal taciz, başlı başına bir olgu olarak tanımlanmıştır.

İşyerinde size bir ayrımcılık yapılması, psikolojik olarak baskı yapılması.

Yaptığınız işin beğenilmemesi, haksız yere iş arkadaşlarınız önünde kötü davranılması, sizin yaptığınız işin kötülenip iş arkadaşlarınızın daha iyi olduğunun söylenerek övülmesi İş arkadaşlarınızın size karşı birlik oluşturması, sizin iş yerinden ayrılmanız için size psikolojik baskı yapmaları kendinizi kötü hissetmenize neden olmaları.

Bunlar tüm dünyada suç.

Bu bahse konu olan nedenler Türkiye’de Suç olarak tanımlanmaya başladı. Bu konuda örnek davalar mevcut. Özellikle beyaz yakalılar arasında mobbing şikayetleri giderek artış göstermekte.

Mobbingle Mücadele Derneği; İşyerilerinde 10 Milyon kişinin Mobing (Psikolojik Taciz) mağruz kaldığını açıkladı. Mobing’e uğrayanların %60’ı kadın, % 40 erkek.

Kişilik haklarınızın engellenmesi, haksız yere cezalar, terfinizin engellenmesi, toplantılarda amirlerin seslerini yükseltmesi, aşağılama, vs. Mobbing Çeşitleri arasında yer almakta,

Son dönemde Yargıtay kararlarını iyi incelediğinizde. Mağdurları cesaretlendirici kararlar alındığını görmek mümkün. Mobbing suçundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Ağır Ceza Mahkemelerinde de yargılananlar da mevcut.

İnsan Hakları Kurumu Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu Mobbing’i suç olarak kabul ediyor.

Eğer bir Mobbing’e uğrarsanız ne yapmalısınız?

Önce “mücadele etmeniz” çok önemli.

Mobbingle Mücadele Derneği’ne müracaat edebilirler. Öncelikle Mağduriyetin durdurulması için yazışmalar yapılıyor. Eğer durmuyorsa yapan kişi hakkında şikayette bulunuyor.

Mobbing İnsan Hakları İhlalidir. Mobbing bir işkencedir.

Yılmayın Korkmayın Size Baskı Yapılmasına İzin vermeyin.

Hakkınızı arayın. Kimseye Boyun eğmeyin.

Sevgiyle paylaştım.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.