İlk Feribot Dikili’ye Ulaştı

İlk Feribot Dikili’ye Ulaştı
  • 4 Nisan 2016 09:55

Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde Yunanistan’a 20 Mart tarihi itibariyle yasa dışı yollardan giden düzensiz göçmenlerin geri alımına bugünden itibaren başlanacak.

Caydırıcı olması için Kaçak göçmenler Avrupa ülkelerine gönderilmeyecek. Bunların yerine bire bir formülü çerçevesinde Türkiye’deki kamplarda kalan göçmenler Avrupa ülkelerine gönderilecek. İçişleri Başkanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, BM kriterleri çerçevesinde 25 bin kişilik Avrupa ülkelerine gönderilecek bir göçmen listesi hazırladı.

AB; MÜHENDİS – DOKTOR GİBİ MÜLTECİLERİ Mİ ALACAK?

Peki bu göçmenler hangi kriterlere göre belirlendi?

AB ülkeleri, mühendis ve doktor gibi mesleki olarak nitelikli göçmenleri almayı arzu ediyor. Ancak Göç İdaresi, gönderilecek göçmenleri BM kriterleri çerçevesinde belirledi.

Ankara’da üst düzey yetkililerin bu konuyla ilgili dile getirdikleri tablo özetle şöyle:

*2015 yılında 856 bin 723 düzensiz göçmen Yunanistan’a geçti. Bu düzensiz göçmenler içinde Suriyeliler yüzde 56, Afgan yüzde 24, Irak yüzde 10, Pakistan yüzde 3, diğer uyruklular ise yüzde 7. Yunanistan’da 5 adaya giden göçme sayısı 790 bin 730. Tamamen Türkiye sınırından Yunan adalarına gidiyorlar, daha sonra Yunan karasına geçiyorlar.

GERİ ALIM BAŞLIYOR

*Ege kıyılarından Yunan adalarına geçen bütün mültecilerin ayırım yapılmadan Türkiye’ye iadesi 18 Mart’ta AB ile yapılan mutabakatta karara bağlandı. Bizim düşüncemiz şartsız olarak, bunları almak ve Türkiye’ye getirmekti. 20 Mart’tan itibaren giden düzensiz göçmenler kabul edilecek. Adaların göçmenlerden boşaltılmasını istedik. Nitekim boşaltıldı. 20 Mart’tan önce gidenler Yunan makamları tarafından Yunan karasına götürülecekler. Yeni proje 20 Mart’tan itibaren beş adaya çıkan mültecileri Türkiye 4 Nisan’dan itibaren geri alacak. 20 Mart’tan sonra gidenler gittikleri yerlerde mülakattan geçirilecekler. Türkiye’ye dönme imkanı olanlar 4 Nisan’dan sonra gönderilmeye başlanacak. Bunun ayrıntılarını görüşmek üzere Yunanistan’dan ekipler geliyor. Göç İdaresi ve biz esaslarını belirleyeceğiz.

*72 bin kota doluncaya kadar bu şekilde devam edecek. Avrupa Birliği kotası 72 bin rakamına geçerse ya biz alımı durduracağız veyahut Avrupa birliği yeni kotalar oluşturacak.

BİRE-BİR FORMÜLÜ

Dışişleri Bakanlığı’nın bilgilendirme notunda da, şu bilgiler yer aldı:

*Mutabakatın bir unsuru da “1’e 1” formülü uyarınca, Yunan adalarından 4 Nisan itibariyle alınacak her bir Suriyeli için, yine 4 Nisan’da başlamak üzere ülkemizde geçici koruma altındaki bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirilmesidir.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’

KEYFİ SEÇİM KABUL EDİLMEYECEK

*AB’ye yeniden yerleştirilecek Suriyeliler BM Kırılganlık Kriterleri çerçevesinde belirlenecektir. Bu kriterler, engelli, bakıma ve tedaviye muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocukları gibi gruplara öncelik vermektedir. “Yeniden yerleştirme” sırasında keyfi seçim kıstasları kesinlikle kabul edilmeyecek, taraflar BM kriterlerine riayet edeceklerdir. Bu süreçte, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğiyle de işbirliği yapılacaktır. (Milliyet)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.