İki kadim şehrin insanları aynı sofrada buluştu

İki kadim şehrin insanları aynı sofrada buluştu
  • 23 Haziran 2016 08:33

Büyük ozan Homeros’un ‘gök kubbenin altındaki en güzel şehir’ olarak tanımladığı İzmir ile dillerin ve dinlerin kadim şehri Mardin arasında kardeşlik sofrası kuruldu. Binlerce yıldır farklı inançlara ve kültürlere hoşgörüyle kucak açmış olan iki kentin kardeş belediyeleri Konak ile Artuklu’nun ortaklaşa düzenlediği iftar yemeğine katılanlar oruçlarını dualar ve barış dilekleri eşliğinde açtı.

Konak Belediyesi’nin ilkini geçtiğimiz hafta Kütahya’nın Şaphane İlçesi’nde kurduğu ‘Kardeşlik, Dayanışma ve Bereket Sofrası’nın ikincisine bu kez Mardin’in Artuklu İlçesi ev sahipliği yaptı. Konak Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı karar doğrultunda düzenlenen iftar yemeği iki kadim şehrin insanlarını aynı sofrada buluşturdu. İftar için İzmir’den Mardin’e giden kafilede Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra İzmir Mardinliler Federasyonu (İMAF) Genel Başkanı Ferhan Ademhan, CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, 2013 yılında hayatını kaybeden sinema oyuncusu Tuncel Kurtiz’in kızı Aslı Eylik, belediye meclis üyeleri ve bürokratlar yer aldı.

İki kadim şehrin insanları aynı sofrada buluştu

KARDEŞLİK PEKİŞTİ

Konak heyetini Mardin Havaalanı’nda Artuklu Belediye Eş Başkanları Emin Irmak ve Sevinç Bozan karşıladı. Pekdaş ve beraberindekiler iftar öncesi Artuklu Belediyesi’ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Irmak’ın makamında gerçekleşen görüşmede konuk Belediye Başkanı Pekdaş, düzenlenecek iftarın iki kadim şehir arasındaki kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkı koyacağını söyledi. Ev sahibi Belediye Başkanı Irmak ise, Ramazan ayında böylesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını dile getirdi.

BİRLİKTE ORUÇ AÇTILAR

Ziyaretin ardından iki belediye başkanı ve beraberindekiler Cumhuriyet Mahallesi’nde düzenlenen iftar yemeğine geçti. Katılımın yoğun olduğu iftarda okunan ezanın ardından davetliler hep birlikte oruç açtı. İftara Mardin Milletvekili Erol Dora ile Kırklar Kilisesi Metropoliti Gabriel Akyüz’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

KARDEŞLİK GÜÇLENECEK

Yemeğin ardından konuşan Artuklu Belediye Başkanı Emin Irmak, kardeş belediye oldukları Konak Belediyesi’nden gelen iftar davetinin kendilerini son derece mutlu ettiğini söyledi. Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan da Ramazan’ın bir anlamının da kardeşlik ve barış olduğunu vurgulayarak, iki belediye arasında düzenlenen iftarın Türkiye’nin barış ve kardeşliğine katkı koyacağına inandığını dile getirdi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  121 ve 508 numaralı ESHOT hatları yeniden açılıyor

İki kadim şehrin insanları aynı sofrada buluştu

BU TOPRAKLARA SAVAŞ YAKIŞMIYOR

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, Ramazan ayı dolayısıyla düzenledikleri mahalle iftarlarını bu yıl belediye meclisinin aldığı karar doğrultusunda kardeş belediyelerde de yapmaya başladıklarını, ilki Kütahya’nın Şaphane İlçesi’nde kurulan kardeşlik sofrasının ikincisini kadim kent Mardin’de yapmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. İki belediyenin, meclislerinde alınan kararla kardeş belediye olduğunu hatırlatan Başkan Pekdaş, “Bu topraklarda bu kadim şehirlerde binlerce yıldır halklar kardeş olarak yaşıyor. Birbirimizle çoğalıyoruz, birbirimizle zenginleşiyoruz. Bu topraklara savaş yakışmıyor. Bu topraklara kardeşlik, dayanışma, barış, özgürlük yakışıyor. Biz bu kardeşliğin çoğalması için barışın var olması için, dayanışmayı göstermek için buraya geldik” dedi.

KADİM UYGARLIKLAR YOK OLMASIN

İftar sofralarının bereketinin tüm Türkiye’ye yayılmasını dileyen Başkan Pekdaş, “Ramazan aynı zamanda barışı, kardeşliği de ifade ediyor. Öyleyse iftar sofralarında buluşarak Türkiye’nin her yerinde bu kardeşlik sofralarını kurarak çoğalalım, zenginleşelim. Bu duygularla İzmir’den, Konak’tan gelerek sizlere bir ‘merhaba’ diyerek, kardeşliğimizi bu sofralarla pekiştirmek istedik. Çünkü Türkiye’nin bu kardeşliğe ihtiyacı var. Bu kadim uygarlıkların yok olmaması, üzerine yeni yeni zenginlikleri ilave etmek bizim görevimiz olduğuna göre bu dayanışmayı çoğaltmalı ve barışı hakim kılmalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından her iki belediyenin başkanları da birbirlerine günün anısına plaket takdim etti. Geceyi Mardin’de geçiren Konak heyeti, ertesi gün Mardin’in tarihi mekanlarını gezdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.