“Hükümet, Dikili halkının çağrısına kulak verdi”

“Hükümet, Dikili halkının çağrısına kulak verdi”
  • 5 Nisan 2016 12:05

Bir süredir İzmir ve Türkiye gündemini belirleyen Dikili’ye kampı kurulması tartışmaları ile Dikili halkının mülteci sorununda çözümü destekleyen kararlı tutumu ülke sınırlarını aşıp dünya gündemine taşındı.

107 farklı ülkeden 246 Yabancı Basın Kuruluşları Mensubu Dikili’de

Dünyaca tanınan Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız ve İtalyan televizyonlarıyla birlikte Endonezya’dan İsviçre’ye, Çin’den Kanada’ya, Japonya’dan Irak’a kadar yüzlerce ülkenin televizyonu,  Dikili’den canlı yayın yaparak, Dikili halkının ve Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un mülteci sorununa dair yapıcı önerilerini ekranlarına taşıdı.  Dikili’yi üs belirleyen 107 farklı ülkeden 246 yabancı basın kuruluşu, “Dikili halkı adına Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un dile getirdiği, “Dikili’de mülteci kampı istemiyoruz. AB ile yapılan geri kabul anlaşmasıyla Türkiye’ye gelecek olan mülteciler, mağdur edilmeden en uygun bölgelerdeki kamplara kısa zamanda sevk edilmelidir” serzenişini milyonlara ulaştırarak, hükümet yetkililerinin mültecilerin geri kabul ile barınacakları yer konusunda Dikili halkının isteği yönünde karar almasında etken oldu.

“Hükümet, Dikili halkının çağrısına kulak verdi”

Milyonlarca İnsan Dikili’deki Gelişmeleri Anbean Takip Etti

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un, Dikili’de mülteci kampı kurulmamasına ilişkin verdiği mücadele ile geri dönüşüm anlaşması kapsamında Dikili üzerinden Türkiye’ye giriş yapacak mültecilerin başka illerdeki kamplara sevkinden önce gerçekleştirilmesi gereken kimlik ve sağlık kontrollerinin Dikili Limanı içerisinde yapılması önerisinin yetkili makamlarca kabul edilip, uygulanması dünya medyasında flaş haber olarak yer aldı. Aralarında BBC, Washington Post, Sky News, Times, Daily Mail, Euronews, The Independent, New York Times, theguardian, Bild, DPA, Reuters, AP, AFP, Daily News, Al Jazeera, CC TV ve ZDF’nin de olduğu dünyanın önde gelen medya kuruluşları Dikili’de yaşanan tüm gelişmeleri milyonlarca abone ve okuyucusuna anbean son dakika gelişmesi olarak geçti.

Başkan Tosun, Dünyaya Canlı Yayınlarla Seslendi

BBC, Al Jazeera, CC TV, ZDF, DPA, Reuters, AP, AFP, Sky News, EuroNews gibi dünyanın önde gelen ajans ve yayın kuruluşları da bölgeden canlı yayınlar yaparak; Washington Post, Times, Daily Mail,  The Independent, New York Times, theguardian, Bild, Daily News gibi dünyada haberin merkezi merkezi olan gazete ve haber siteleri de Dikili halkının Belediye Başkanı Mustafa Tosun öncülüğünde başlattığı Dikili’de mülteci kampı kurulmaması mücadelesi ile AB ile yapılan geri kabul anlaşmasıyla Türkiye’ye Dikili üzerinden girecek olan mültecilerin, mağdur edilmeden en uygun bölgelere, kısa zamanda sevk edilmesi için sunduğu çözüm önerilerini ve bu çözüm önerilerinin hükümet yetkililerince kabul görüp uygulanmasını birinci gündem maddesi olarak izleyicileri ile okuyucularına duyurdu. Başkan Tosun da katıldığı çok sayıdaki yabancı ülke televizyonunun canlı yayında dünyaya seslenerek, sorunun barışın egemen olmasıyla mümkün olacağını ve dünya barışı için somut adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay Kültürpark’ta çocuklarla bir araya geldi

Dikili’den Dünya Gündeminin İlk Sırasında Yer Aldı

Dikili’deki gelişmeleri ilk geçen Amerikan Associated Press (AP) ve İngiliz Reuters haber ajansları oldu. Amerikan Associated Press (AP) yaptığı haberde, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un, Dikili’ye deniz yoluyla Yunan adalarından getirilen mülteci ve sığınmacıların kentte tutulmaması, kente mülteci kampı yapılmaması konusundaki kararlı duruşuna dikkat çekti. AP, ayrıca Başkan Tosun’un açıklamasında mültecilerin işlemlerinin liman içerisinden işlem yapılıp, başka illerdeki uygun kamplara sevkinin en doğrusu olduğuna işaret ettiğini, Türk hükümetinin de bu yönde karar aldığını son dakika gelişmesi olarak abonelerine duyurdu. İngiliz Reuter Ajansı ise, Başkan Tosun’un “Dikili’ye mülteci kampı istemiyoruz. Endişelerimiz var, mülteciler de mağdur edilmesin’ şeklindeki görüşünü tüm dünyaya duyurdu. BBC, Washington Post, Sky News, Times, Daily Mail, Euronews, Independent , Bild, DPA, AFP, Daily News, Al Jazeera, CC TV ve ZDF gibi dünyada söz sahibi basın kuruluşları da yaptıkları haberde Başkan Tosun’un yaşanan süreçte dile getirdiği görüşlerine geniş bir şekilde yer verdi. Dikili Belediyesi’nin başlattığı mücadeleye destek veren uluslararası basın kuruluşları hafta boyunca Dikili’den dünya gündemine konuyu aktarmaya devam edecekler.

“Kentimizi ve Mültecileri Mağdur Etmeyen Her Süreci Destekleriz”

Öte yandan sorunun gündeme geldiği ilk andan itibaren kente mülteci kampı yapılmaması için kararlı duruş sergileyerek mültecilerin mağdur edilmemesine dikkat çeken Başkan Tosun, bir günde 32’si canlı yayın olmak üzere 62 uluslararası, 50’ye yakın da yerel ve ulusal medya kuruluşuna demeç vererek ulaşılması güç bir rekora imza attı.  Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, “İlçemizde bir mülteci kampı istemediğimizi her şekilde dile getirdik. Yerli yerel ve ulusal basından aldığımız destek, uluslararası medya kuruluşlarının haberleriyle daha da perçinlendi. Bu da mücadelemizde haklı ve doğru yolda olduğumuzun en önemli kanıtıdır. Sesimizi Dikili’den dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Hükümet yetkilileri çözüm için önerdiğimiz önerilere sıcak bakarak gelen mültecilerin kimlik ve sağlık kontrollerini liman içerisinde yaparak, onların başka illere sevkini yapıyor. Süreç hep böyle işlerse belediye ve Dikili halkı olarak çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz. Başta da söylediğimiz gibi biz sorunun değil, çözümün taraftarıyız. Kentimiz gibi mültecilerin de mağdur edilmesini asla istemeyiz. Bir kez daha ifade ediyorum, mülteci sorununun çözümü; Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinin ışığından gitmekle sağlanır’ ifadelerini dile getirdi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.