Hem tasarruflu, hem hızlı

Hem tasarruflu, hem hızlı
  • 11 Nisan 2016 07:55

Killi zeminlerdeki ova yolları için kireçli sıkıştırma yöntemini deneyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem 5 kat tasarruf etti hem de 18 günlük işi 1 günde yapmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, killi toprak yapısındaki bölgelerde yol alt yapı zemin iyileştirme imalatlarında kireç kullanarak hem tasarruf sağladı hem de büyük hız kazandı. Bu yöntem sayesinde, sadece yaz aylarında asfaltlanabilen ova yollarında kış aylarında da çalışma yapılmasına olanak sağlanacağı bildirildi.
Klasik yönteme göre 5 kat daha ucuz olan kireç ile zemin iyileştirme çalışması, süre açısından bakıldığında da oldukça avantaj sağlıyor. Zemin iyileştirmesi dahil 1 kilometrelik bir yol klasik yöntemle 18 günde tamamlanırken, kireçli yöntemde bu süre sadece 1 güne iniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Aralık ayında Menemen Seyrek ova yollarında başlanan kireç stabilizasyonu ile bugüne kadar 300 bin metrekarelik zemin iyileştirme çalışması gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte bu rakamın 1 milyon 250 bin metrekareye çıkarılması hedefleniyor.

Hem tasarruflu, hem hızlı

Nasıl yapılıyor ?
Klasik yöntemde ilk önce yapılacak yolun kazısı yapılıyor ve çıkan malzemenin kamyonlarla yoldan uzaklaştırılarak moloz alanlarına götürülmesi gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel malzemeler ile doldurulan yol asfaltlamaya hazır hale geliyor. Bu yöntemde işlemler hem daha uzun sürüyor hem de dolgu malzemeleri nedeniyle maliyet artıyor. Kireç stabilizasyonu yönteminde ise varsa toprağın alınması amacıyla 5-10 santimlik kazı gerçekleştirilip geri kalan killi toprağa laboratuvar sonuçlarına göre uygun olan kireç serilip yol zemininde karıştırılarak sıkıştırılıyor ve taşıma gücü yüksek bir zemin elde ediliyor. Klasik yönteme göre daha az veya hiç kazı yapılmadan ve molozları uzaklaştırma işlemi olmadan gerçekleştirilen kireç stabilizasyonu hem ekonomik hem de tasarruflu oluyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Önal, haftanın ilk mesaisine şantiyelerden başladı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.