ESHOT Bütçesi onaylandı

ESHOT Bütçesi onaylandı
  • 25 Kasım 2016 21:10

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı altıncı oturumunda ESHOT Genel Müdürlüğü 2017 bütçesi 746 milyon TL olarak oyçokluğu ile kabul edildi.

Oylama öncesi yapılan konuşmalarda AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan yaptığı konuşmada ESHOT’un yönetim anlayışının başarısız olduğunu, 134 milyon TL’lik zararın belediye kasasında telafi edileceğini söyledi. Toplu ulaşıma 2017’de zam yapılmayacak olmasına sevindiklerini belirten Doğan “Bu yıl zam gözükmüyor. İnşallah gelecek yıl bir zamla sürpriz yaşamayız” dedi. Doğan ESHOT’un İZBAN grevinde tüm iyi niyete yolcuları taşımada yetersiz kaldığını, taşıyamadığını söyledi. ESHOT bütçesinin sınıfta kaldığını söyledi. Bilal Doğan, bugün halk otobüslerinin aranır hale geldiğini söyledi. Bütçeye konulan 20 elektrikli otobüsün 3 yıldır bir türlü alınamadığını dile getiren Doğan, filoya katılması planlanan 400 araçlık otobüs filosunda ise ümitli olmadıklarını açıkladı. Doğan,” Bütçede borç da veriliyor. Hem zarar ediliyor hem borç verilecek. Bu nasıl yönetim anlayışıdır. Yardımlar hangi kurumlara yapılacaktır? ESHOT’da 2014 yılı sonrası vasat tablo sürüyor. Bu nedenle ret oyu kullanacağız” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise AK Partili Doğan’a ilginç bir yanıt verdi. Doğan’ın kendisine sık sık “Tıp doktorusun niye imar komisyonu başındasın” dediğini kendisinin de “Ben bu işi biliyorum” yanıtı verdiğini söyleyen Aydoğan, “Kendisi paranın başında. Bilmesi gereken kendi işi ama bilmiyor. Bütçe konuşmasında 22 milyon TL kimlere borç verileceğini soruyor. ESHOT’un bir sürü şirkette ortaklığı var. Bütçede zarar edildiğini söyledi. Bu bütçe zarar değil, İzmirlinin işine yarayan bir durumdur. İndirimler nedeniyle öğrenci kartından 218 milyon TL, öğretmen karlarında 6 milyon 354 bin TL, 60 yaş kartında 14 milyon TL, 65 yaş ve üzeri binişlerde 90 milyon eksik alıyoruz. 65 yaş ve üzeriyle ilgili karar Hükümet’in kararı. Diğerleri bizim meclisimin kararıdır. Hükümet’in aldığı kararla PTT, orman bölge, basın, zabıta, polis kartı gibi kartlarla 2 milyon 666 bin TL’lik eksiklik var. Aktarmalı binişlerin zararını sayamayız. Dinin yarısı insaf. Elini vicdanına koyacak. Gelişmiş ülkelerde sübvansiyon vardır” dedi.

“İZMİR’DE HALK OTOBÜSÜ OLMAYIŞI BAŞARIDIR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, AK Parti Grubu’nun eleştirilerine yanıt verdi. İZBAN grevinde ESHOT’un yolcuları taşıyamadığı eleştirisinin doğru olmadığını belirten Kocaoğlu günde 280 bin yolcunun taşındığı sistem greve gittiğinde ESHOT ailesi seferber olduğunu, mümkün olduğu şekilde taşıma yaptıklarını söyledi. AK Partili Doğan’ın elektrikli otobüsleri özledikleri sözüne dikkat çeken Kocaoğlu “Sanırım geçmişte elektrikli otobüslerle iyi teşviki mesaisi vardı. Özlemini Şubat veya Mart ayında gidereceğiz. Halk otobüsleri konusu ise İzmir’in başarısıdır. Halk otobüslerinin İstanbul ve Ankara’da trafikte nasıl yol aldığı, vatandaşa nasıl davrandığını, ne olup bittiğini herkes biliyor” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Önal sözünü tuttu, Binler Bayraklı’ya akın etti

Başkan Kocaoğlu, ESHOT’un tahmini 390 milyon TL geliri olduğunu, otobüsler ve diğer yatırımlarla 746 milyon TL ödemesi gerektiğini, 350 milyon TL açığı olduğunu söyledi. İndirimli taşınan yolcuların maliyetinin 600 milyon TL olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, 600 milyon TL’nin büyük çoğunluğunun kanunen verilen görevler olduğunu, bazılarına da belediye meclisinin karar verdiğini söyledi. Kocaoğlu “Bunlardan bir tanesi olmadığında ESHOT zarar etmiyor. Öğrenci indiriminin Milli Eğitim Bakanlığı, engelli indiriminin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, polis kartlarının Emniyet Müdürlüğü, zabıta kartlarından belediyeler sorumlu olmalı. 65 yaş kartının maliyeti 90 milyon TL’dir. ESHOT bugünkü tarifede bu indirimleri yapmazsa 1 milyar TL hasılat yapar. 250 milyon TL kar eder. Ama bu bara İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çıkıyor. Bu devletin kurumudur. Ben yapacaksam standartlar çizilir. Ben 250 milyon TL muhtaçların ulaşımı için karşılarım. Artık takip sistemiyle kimi taşıdığımızı biliyoruz” dedi.

“BEDAVA TAŞINANDA PARA ALINSA ESHOT KAR EDER”

ESHOT’un bedava taşıdıklarının parasını aldığı zaman kar edeceğini belirten Kocaoğlu, “Burada bir adaletsizlik var. Başında beri söylüyorum. Biz kimi taşıyoruz? Çalışan, asgari ücret veya biraz üzerinde maaş alanlar, çalışan eşleri ve okula giden çocuklarını taşıyoruz. Özel araçlarıyla gidenden almıyoruz. İZBAN grevi sürecinde 65 yaş üzeri yolcuların sayısı düştü. Zevk için biniyorlarmış. Taşınmasınlar demiyorum ama bir hesabı kitabı olması lazım. Bir sosyal faydanın da suyu çıkmış durumda. Adam İZBAN’a biniyor gidiyor geliyor. Manzara seyrediyor. Herkes kullandığı tükettiği ürünün parasını verecek. Devlet böyle olur. O bedava gitsin bu bedava gelsin, oyunu versin denilmez. Devlet 65 yaş üzerine yardım etmek istiyorsa bunu yol ücreti olarak verir. ESHOT da bilir ve bütçesini ona göre yapar. Ben belediye başkanıyım, kanun koyucu değilim. Hükümet önerir, parlamento kararını verir” dedi. Bütçenin oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Parti meclis üyesi Özen Kızılırmak, Eskişehir ve İstanbbul’da belediye otobüslerinde uygulanan kadın yolcuların akşam saat 22.00’den sonra istedikleri yerde durak harici inmelerinin uygulamasının İzmir’de de başlamasını önerdi. Başkan Kocaoğlu, Kızılırmak’a teşekkür ederek, öneriyi değerlendireceklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.