Ergenekon davası yeniden başladı

Ergenekon davası yeniden başladı
  • 21 Haziran 2017 12:01

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, yetkisizlik hükmü kurarak, “dava dosyasının Ankara’daki ağır ceza mahkemesine gönderilmesi” kararına yapılan itirazın kabul edilmesinden sonra bu mahkemede görülmesine karar verilen 274 sanıklı Ergenekon davasının ilk duruşması bugün gerçekleşiyor.

Çağlayan Adliyesi’nde görülemeye başlayan davanın ilk duruşması sanık ve avukatların yerini almasıyla 11.00’de başladı.

Mahkeme başkanı sanıklara, Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin beyanlarını toptan sordu. Sanıklar karara uyulmasını istedi. Yargıtay, “Ergenekon Terör Örgütü diye bir örgüt yoktur” kararıyla davayı hem esastan hem de usul yönünden bozmuştu.

Duruşmaya kalpağıyla katılmak isteyen Yalçın Küçük söz alarak şöyle dedi: Ben bir nunaralı sandığım önce bana söz verin. Bu bir kalpak ben artık mahkeme başkanlarındnan izin alarak bu kalpağı alıyorum. Lütfederseniz, mahkemelerde türbanlı hanımlar oluyorlar. Ben de Cumhuriyetin kuruluş kalpağı olduğunu söyleyerek, başımda tutarak duruşmaya devam etmek istiyorum.

 

Ardından söz alan avukatlar talep konuşmalarını yapmaya başladı: “Hızlı yargılama yapılarak beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Mağduyet büyümesin. Bu dava kumpas davasıdır. Yargıtay beraatin gerekçesini yazmıştır. Bu davayı bitirin.”

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un avukatı Hattatoğlu: “Bu davanın hedefi Ataürk ve Kemalizmdir. Yok hükmünde bir karar verilmiştir. Diğer taleplere iştirak ediyoruz.”

Ali Rıza Dizdar: “Siz bu davayı usul eksikliği açısından devam ettirirseniz uzar gider. Bu davanın mimarlarının çoğu kaçtı, diğerleri cezaevinde. Demek ki bu davanın delilleri bu kadar. O zaman beraat kararı verilmesi lazım. Beraat kararı bu celse verilebilir. Uzarsa TC devletinin en şerefli insanları sanık sıfatı taşımaya devam eder!”

Sanık Yusuf Erikel: Ben yedi sene duruşmaya gelmedim. Ben bu dava yüzünden kanser oldum. Teröristlerin şerefesizlerin hazırladığı bir dosya üzerinden bu dava yürütülemez. Teröristlerin hazırladığı iddianame nasıl geçerli olabilir? Yok hükmündedir! Burada bu davayı bitirin.

Kemal Kerinçsiz: Bu davada tanık gizli tanık sanık aynı kişi oldu yetmez mi? Muammer Karabulut müdafiisi sıfatıyla konuşuyorum. Bozma kararının verildiği tarihte henüz 15 Temmmuz gerçekleşmemişti. FETÖ hakkında davalar açıldı mahkumiyet kararları verildi. Hakimler hakkında kovuşturma açılmışsa veridiği karar iptal edilmelidir. Yargıtay karar verirken bunu dikkate alamamıştır. Yeni bir durumdur. Sizin sayın mahkemenizin bunu değerlendirmesi gerekir. 311/C kapsamında karar tümden yok olarak kabul edilmelidir. Cumhuriyet’in bombalanması ve Danıştay dosyalarının ayrılmasını, 22 davanın da birbirinden ayrılmasını ve kalan üç ana Ergenekon davasının görülmesini talep ediyorum.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca'da Doğaya ve Yeşile Yatırım Yapılacak

Ne olmuştu?

Yasayla kapatılan, dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 5 Ağustos 2013’te verilen kararda, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’u müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan‘ı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz‘i ağırlaştırılmış müebbet, Mehmet Haberal’ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay‘ı 34 yıl 8 ay ve Sinan Aygün’ü de 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, diğer sanıklara da çeşitli oranlarda hapis cezası vermişti.

Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararını yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunmuş ve yüksek mahkeme de “sanıkların haklarının ihlal edildiğine” hükmetmişti.

İhlal kararı üzerine, yasayla kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler, tutuklu sanıkları tahliye etmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin karardan 7 ay sonra 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderilmişti. Temyiz duruşmaları, 6 Ekim 2015’ten itibaren yapılmaya başlanmıştı.

Hâkim ve savcılar ‘FETÖ’den tutuklu

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016’da verdiği kararla, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını, “eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiği yönündeki itirazının haklı olması, Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesi ve soruşturma, yargılama, delil toplama aşamalarında adil yargılanma ilkelerine aykırılık bulunması” gibi gerekçelerle bozmuştu.

Dosyaya hangi mahkemenin bakacağına ilişkin yaşanan yetki karmaşasının ardından, HSYK tarafından alınan kararla dosya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.Dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dosyaya bakan hâkimler Hüseyin Özese ve Hüsnü Çalmuk, “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı. Hakim Sedat Sami Haşiloğlu hakkında ise yine ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında yakalama emri çıkarılmıştı. Davaya duruşma savcısı olarak giren Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da ‘FETÖ’ davaları kapsamında tutuklu bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.