En anlamlı hediye

En anlamlı hediye
  • 7 Eylül 2017 10:03

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Güneşin Ufuktan Doğduğu Gün: 9 Eylül 1922” adlı sergisi törenle açıldı. 1922’de işgalin son gecesi Basmane’deki bir evde dikilen ve ertesi sabah Hatuniye Cami’sine asılan Türk Bayrağı da APİKAM’a bağışlanmak üzere Başkan Aziz Kocaoğlu’na teslim edildi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), “Güneşin Ufuktan Doğduğu Gün 9 Eylül 1922” adlı yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya başladı. Serginin açılış sürprizi ise 9 Eylül 1922 sabahı Basmane’deki Hatuniye Cami’sine  asılarak İzmir’in kurtuluşuna tanıklık eden 95 yıllık Türk Bayrağı oldu.

9 Eylül’de hem kurtuluşu hem de kuruluşu kutladıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz 9 Eylülleri, Ulu Önderimize, kurtarıcımıza ve kurucumuza yakışır şekilde, geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da ve sonsuza dek kutlayacağız. Çünkü bu kent Atatürk’ün kentidir” dedi.

 

İzmirlilere 9 Eylül daveti

Başkan Kocaoğlu, İzmirlileri 9 Eylül sabahı saat 09.00’da Basmane’den başlayacak Zafer Yürüyüşü ile saat 11.15’ten itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek tören kutlamalarına ve akşamki Fener Alayı yürüyüşüne davet etti.

 

Osman Paşa’nın torunu getirdi

Törende, 8 Eylül 1922 gecesi İzmir’deki bir evde dikilen ve ertesi günkü kurtuluşla birlikte İzmir eşrafından Osman Paşa tarafından Basmane’deki Hatuniye Cami minaresine çekilen Türk Bayrağı, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne (APİKAM) bağışlanmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teslim edildi. Başkan Kocaoğlu, Osman Paşa’nın Nilgün Baydar tarafından bağışlanan Türk bayrağının, sözle anlatılmayacak kadar büyük bir manevi değeri  olduğunu söyleyerek İzmir halkı adına aileye teşekkür etti.

“Güneşin Ufuktan Doğduğu Gün 9 Eylül 1922” sergisine katkılarından dolayı, İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı İhsan Tutum ile Vakıf yöneticileri Cem Karagözlü ve Mert Rüstem’e de yine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi. Açılışta, 9 Eylül 1922’yi anlatan bir sulu boya resim çalışması da Yazar Tufan Atakişi tarafından Başkan Kocaoğlu’na hediye edildi.

9 Eylül 1922 öncesinde yaşanan olaylar ile 9 Eylül sevincini anlatan ve kutlamalara ait fotoğrafların yanı sıra 9 Eylül Zaferi’nin anlatıldığı objelerin de yer aldığı sergi, 1 ay boyunca APİKAM’da ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

Bu haber ilgini çekebilir ->  FOÇA BELEDİYE BAŞKANI SANİYE BORA FIÇI, MUHTARLARLA BULUŞTU
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.