Doğan’dan ulaşıma reçete; Vapurlara Yüzde 50 İndirim Çağrısı

Doğan’dan ulaşıma reçete; Vapurlara Yüzde 50 İndirim Çağrısı
  • 17 Ekim 2016 10:42

Körfez filosuna katılan 15 yeni yolcu gemisi ve 3 feribotla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti’li Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi’nin 550 milyon liralık yatırımına karşın her yıl zarar ettiğini söyledi. Deniz ulaşımını tercih eden yolcu sayısının gün geçtikçe düştüğünü belgeleyen ve rakamlarla konuşan Doğan, ulaşımdaki sıkıntıya da reçete sunarak, flaş bir çağrıda bulundu ve vapur seferlerinde yüzde 50 indirim talep etti.

Onca yatırım boşa gitti!

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Türkiye’de bir ilkin altına imza atarak körfez ulaşımında satın alınan yeni gemilerle övünen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na körfez için flaş çağrılarda bulundu. Doğan, Büyükşehir’in yaptığı onca yatırıma karşın körfez ulaşımının istenen seviyeye gelemediğini vurgulayarak, “İzmir’de ‘Körfez’de devrim’ sloganı ile yola çıkan Büyükşehir Belediyesi’nin 15 yeni yolcu gemisi ve 3 adet de feribot satın alarak körfez filosunu baştan aşağı yenilediğini görüyoruz. Yapılan yatırımın toplam maliyetinin ise 550 milyon liraya mal olduğunu da öğrenmiş olduk. Deniz ulaşımına yapılan bu dev yatırıma karşın kentteki trafik sıkışıklığının devam ettiğini, kaos ortamının sürdüğünü ve İzmir halkının her sabah yollarda çileden çıktığına şahit oluyoruz. Demek ki yapılan yatırımlar tek başına yeterli gelmiyor. Yapılan bu yatırımın İzmir ulaşımına katkısının sınırlı seviyede kaldığını görüyoruz” dedi.

 Rakamlarla konuştu, yolcu sayısındaki düşüşü belgeledi

AK Parti’li Doğan sözlerinin devamında İZDENİZ A.Ş. tarafından yayınlanan resmi yolcu rakamlarını gündeme taşıyarak, şunları söyledi: “Yeni gemilerle birlikte genişleyen körfez filosuna karşın belediyenin her ay zarar etmeye devam ettiğini ve işletme giderlerini dahi karşılayamadığını görüyoruz. Demek ki, belediye ulaşım alanında iyi yönetilmiyor. Körfez taşımacılığı politikasının gözden geçirilmesi gerekiyor. Denizde taşınan yolcu sayısına baktığımızda rakamlar da bizi haklı çıkartıyor. Her biri 9 milyon Euro’ya mal olan yeni karbon kompozit gemilerin körfeze ilk kez indiği 2013 yılında 13 milyon 225 bin 993, 2014 yılında 14 milyon 518 bin 675, 2015 yılında 14 milyon 392 bin 982, içinde bulunduğumuz 2016 senesinde ise şimdiye kadar ise 9 milyon 477 bin 37 yolcu taşınmış. Ortada daha gemi yokken, körfezde eski gemilerin çalıştığı, kısıtlı imkanlarla hizmet verilen 2004 yılında 13 milyon 835 bin 185, 2005 yılında 14 milyon 521 bin 115, 2006 yılında 14 milyon 647 bin 11, 2007’de 14 milyon 659 bin 685, 2008’de 13 milyon 736 bin 482, 2009’da 13 milyon 952 bin 271, 2010’da ise 14 milyon 137 bin 75 kişi vapurla ulaşımı tercih etmiş. Karşımızdaki bu tabloya baktığımızda, yolcu sayılarının durağanlaştığını ya da gün geçtikçe düştüğünü görüyoruz. Demek ki, deniz ulaşımında yapılan devrim, onca yatırım havada kalmış. Sayın Kocaoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi denizde sınıfta kalmıştır. O halde, şapkayı önüne koyup düşünme vakti gelmiştir.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Saime Bucaklıoğlu ulaşım projelerini açıkladı

 O kadar gemiyi süs olsun diye mi aldınız?

Satın alınan son teknoloji gemilerden yeteri kadar verim alınamadığını ve kötü yönetim anlayışı nedeniyle körfez filosunun etkin kullanılamadığını aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “550 milyon liraya yakın yatırım yapıldığını kendiniz dile getirdiniz. Ama ne yazık ki, toplu ulaşım alanında üst üste yapılan zamlarla bu yatırımın da halkın sırtına yüklendiğini görüyoruz. Sizlerle soruyoruz, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? İzmirlilerden mümkün olduğu sürece kent içi ulaşımda denizi tercih etmelerini rica ettiniz. Peki siz bunun için ne yaptınız? Üstünüze düşen görevi yerine getirdiniz mi? Deniz ulaşımını cazip kılmak için ne yaptınız? Halkımızın deniz ulaşımını daha sık kullanması için yeteri tanıtımı yaptınız mı? Baktığımızda kentin dört bir yanına kurduğunuz dev ekranlarda bu vapurların adı bile geçmiyor. Metro istasyonlarında ve otobüslerde ücretsiz dağıttığınız dergilerde yeni gemilerin bahsi bile geçmiyor. Alınan onca yeni gemi sefere bile çıkmadan Bostanlı ya da Üçkuyular iskelesinde boş yatıyor. O kadar gemi süs olsun diye mi alındı? Belediyenin açıkladığı resmi rakamlara baktığımızda İzmir halkının yüzde 40’ı ulaşımda raylı sistemi tercih ederken, yüzde 50’si ise otobüsleri tercih ediyor. Deniz ulaşımından faydalanan yolcu sayısı ise sadece yüzde 9’da kalıyor. Kimse kapısının önünden 5 dakikada bir otobüs geçerken vapuru kullanmak istemiyor” dedi.

 Flaş indirim önerisi

Doğan geçtiğimiz aylarda dile getirdiği körfez içi ulaşımdaki indirim taleplerini yineleyerek Aziz Kocaoğlu’na şu reçeteyi sundu: “Sizlere geçtiğimiz aylarda dile getirdiğimiz önerimizi yineleyeceğiz. Deniz ulaşımını geliştirmek için seferleri 6 ay süreyle yüzde 50 indirimli olarak gerçekleştirin. Ve mevcut tarifede 15-20 dakikada bir yapılan vapur seferlerini de 10 dakikada bir olmak üzere arttırın. Muhalefet olarak sunduğumuz bu önerileri dinlediğiniz takdirde hem İzmir halkı, hem de kentimiz kazanacaktır. Umarız bu sefer bizim önerilerimizi değerlendirirsiniz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.