Doğançay’daki ‘kimsesizler mezarlığı’nda yenileme

Doğançay’daki ‘kimsesizler mezarlığı’nda yenileme
  • 20 Mayıs 2016 11:30

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçıp Yunan adaları üzerinden Avrupa’ya geçmek isterken denizde hayatlarını kaybeden isimsiz ve sahipsiz kaçakların defnedildiği İzmir Doğançay Mezarlığı’ndaki 412 numaralı ada belediye tarafından düzenlenip çimlendirildi.

Savaştan kaçıp Yunan adalarına geçmek isteyen yüzlerce sığınmacı, Ege Denizi’nin soğuk sularında hayatlarını kaybetti. Cesedi bulunan ancak kimlikleri tespit edilemeyenler, yasa gereği otopsilerinden sonra İzmir Adli Tıp Kurumu morgunda 15 gün bekletilip. ardından Karşıyaka Doğançay Mezarlığı içindeki ‘kimsesizler’ bölümüne gömüldü. Gömülen her cenazeden, daha sonra yakınlarının ortaya çıkabileceği ihtimaline karşı DNA örneği alındı, kayda geçirildi.

Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri gömünün üzerinden 10 yıl da geçse hangi mezarın kime ait olduğunun, DNA kayıtlarının bile tek tek belli olacağını ifade etti. Doğançay Mezarlığı’nda kimsesizler için ayrılan 412 numaralı adada, şimdiye kadar çoğunluğu Suriye uyruklu 53 erkek, 41 kadın, 22 kız, 30 erkek çocuk olmak üzere toplam 146 sığınmacı gömüldü.

ŞEHİTLİK GİBİ OLDU
Sahipsiz mezarların zaman içinde yok olmaması için Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, 412 adanın yeniden düzenlenmesi için bir süre önce talimatı verdi. Mezarların çevreleri özel yapım kırmızı tuğlayla örülüp, tabelaları yenilendi. 146 kimsesize ait mezarın yenilenmesinden sonra 412 adanın tamamı özel olarak çimlendirildi. Şehitlikler gibi özenle düzenlenen ve bakımı yapılan 412 adayı görenler gözlerine inamamadı.

KİMLİĞİ BELLİ OLAN TEK SIĞINMACI SALAH FARRAN
Kimsesiz sığınmacıların toprağa verildiği 412 numaralı adadaki 146 isimsiz mezardan sadece birisinin kime ait olduğu belirlendi. Bu kişinin, Suriyeli 4 çocuk annesi 40 yaşındaki Souad Salah Farran olduğu ortaya çıktı. Farran, babasını Suriye- İsrail savaşında kaybetti, akrabalarının yanında büyüdü, evliliğinde şiddet gördüğü için eşinden boşanınca hukuk fakültesini bitirip avukat oldu. İç savaş çıkınca askere alınmasın diye Almanya’ya gönderdiği oğlunun isteği üzerine umut yolculuğuna çıktı, geçen 5 Ocak’ta Dikili’den, insan kaçakçılarının tehditleriyle fırtınalı havada çıktığı umut yolculuğunda, 31 kişiyle birlikte can verdi, cesedi sahile vurdu. Farran’ın adının bulunduğu mezar yazısını, Dubai’den gelen kuzeni Monther Abou, geçen ay başucuna dikti.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Saime Bucaklıoğlu; Marina Projemiz Sahil Peyzaj Düzenlemesi ve Yenilik Projemiz Hazır
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.