DİSK’ten Asgari Ücret Tepkisi

DİSK’ten Asgari Ücret Tepkisi
  • 6 Ocak 2016 12:33

Gizem Çetinkol-Gazete Ege/İl kongresi ardından ziyaretleri kabul eden CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’i, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve sendika başkanları makamında ziyaret etti. Ziyarette asgari ücrete dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ‘kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’ benzetmesi yaptı.

“HER TÜRLÜ EMEK, BARIŞ, DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE YAN YANA OLDUK”

Gerçekleşen ziyaretten memnun olduğunu dile getiren CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, her zaman omuz omuza olduklarını bundan sonra bu durumun değişmeyeceğini kaydetti. Başkan Yüksel, “Disk kurulduğu günden bu güne hem kendi sınıf mücadeleleri açısından hem çalışanların haklarını elde etme açısından, hem çalışanların gelişimine katkıda bulunma açısından, hepsinden  önemlisi demokrasi mücadelesinde en önemli unsur olmuştur. Bu demokrasi  mücadelesinin liderliğini üstlenmiştir. 1980’den sonra herkesin susturulduğu dönemde, sadece DİSK ve TÜSİAD’dan demokrasiyle ilgili ses yükselmiştir. Zaman zaman ne oluyor diye sorgulandığı olmuştur. Bugüne kadar İzmir’de her türlü emek, barış, demokrasi mücadelesinde hep yan yana olduk. İzmir’deki çalışmalarımızı Türkiye’ye taşıma amacı ve hedefindeyiz. DİSK bu açıdan, İzmirli için de farklı bir yerde. 12-13 yıllık iktidar döneminde sendikalaşmanın ne kadar yüzsüzleştirildiğini görüyoruz. CHP olarak hayatın her alanında örgütlenmenin önündeki özgürlüğün kaldırılması için mücadele verdik” dedi.

DİSK'ten Asgari Ücret Tepkisi

“BİZ BİN 500 DEMESEYDİK, ASGARİ ÜCRET BİN 300 OLMAYACAKTI”

Taşeron işçilerin sıkıntılarına da dikkat çeken CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, “Taşeron işçilik yüzde 300-400 civarında artış gösterdi. Asgari ücret daha yeni, yüz güldürür bir şekilde belirlendi. CHP’nin bunda büyük katkısı var. Biz 1500 TL demeseydik, AKP nasılsa iktidar oluyorum, oy alıyorum diye koymayacaktı. CHP’nin seçim bildirgesini kopya ederek başladı. Biz koymasaydık, 1300 TL olmayacaktı asgari ücret. Kıdem tazminatına yönelik AKP çalışmaları sizin ve bizim mücadelelerimizle baskı altında ama hemen hemen önümüze gelecek. Sosyal demokrat belediyeleri, özellikle İzmir belediyeleri, önümüzdeki süreçte daha ileri hedeflere taşımayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ANKARA BİR GÜNDE ONAYLATTI, BİZ 480 GÜNDE!”

Merkezi yönetimi eleştiren Yüksel, “Birtakım tehlikeler bizi bekliyor. Türkiye siyaseti 70’lerden bu tarafa ademi merkeziyetçilik. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesini herkes konuşuyor. AKP de iktidara ilk bunları söyleyerek geldi ama iktidarı dönemlerinde yerel yönetimleri zayıflatıp merkezi yönetimleri güçlendiren kararlar aldı. Belediyelerin çalışmaları, projelerin uygulanması bir yerlere bağlandı. Kentsel dönüşüm yasasını Ankara bir günde geçirdi. Biz ise 480 günde onaylatabildik. Böyle bir ayrıştırma içerisindeler. Burada belediyeyle birlikte kavgalar verdik, ama bu dönemde siyasetçilerin iş yapmadığını gördük. Artık bir arada olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

DİSK'ten Asgari Ücret Tepkisi

DİSK, KIDEM TAZMİNATI İÇİN SOKAĞA ÇIKACAK

Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümetin asgari ücreti bin 300 liraya çıkarırken içine asgari geçim indirimini (AGİ) de koyduğunu yeni yıl zamlarıyla birlikte kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alındığını öne sürdü. Sarı, işsizlik sigortasında biriken paranın emekçiye harcanmadığını belirterek, kıdem tazminatının fona devredilmemesi için sokaklara çıkacaklarını söyledi. Sarı şöyle konuştu:

Bu haber ilgini çekebilir ->  İrfan Önal, emeklilerimizin yanında olacağız!

“Alanlarda gericiliğe ve faşizme karşı omuz omuza olacağımızı ifade etmek için buradayız. Mücadelede hep birlikte olalım. Üç aylık bebekler öldürürken DİSK sessiz kalamaz. DİSK ücret sendikacılığı değil toplumsal muhalefet de yapıyor. Savaş için harcanan 300 milyon dolar bir silah payı var. Biz, ‘insanlar ölmesin’ diyoruz. Biz giydiği üniformanın rengine bakmadan ‘insanlar ölmesin’ diyoruz. Dün ‘bebek katili’ diyenler bugün kendi coğrafyasında bu katliama sessiz kalıyorsa DİSK olarak biz bunu kabul etmeyeceğiz. Yalan siyaseti istemiyoruz. Seçim meydanlarında asgari ücret net bin 300 dediler. Asgari ücret net bin 177 liradır. Bizim hakkımız olan yıllık vergi iadesini AGİ olarak ödüyorlardı. 123 lirayı oraya sabitlediler. Oysa AGİ insanların özel hakkıdır. Bunu net ücretin içine koyamazlar. Şimdi kıdem tazminatına göz diktiler. ‘Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir’ diyen sendikaları alanlara davet ediyoruz. Gelin, 1 milyon işçiyi Ankara’ya götürelim buyurun. O zaman kıdem tazminatına sahip çıktığınızı göreceğiz.”

“BENİM CEBİMDEN BİRİKTİRDİKLERİMİ SEN DAĞITAMAZSIN”

Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Asgari ücret bin liraydı. Bin 110 lira olacaktı. Bin 110 artı yüzde 15 gelir dağılımı alıyorlardı. Yüzde 20 vergisinin içine sokarak o aradaki 70 liralık farkı son üç ay geri alacaklar. Son zamlarla Hazine’ye  36 milyon dolar para aktarılacak. Bu zamların halka dönüşü emekçilere dönüşü olacağına gerçekten inansak çıkacağız alanlarda AKP iktidarını alkışlaşacağız. Bu paranın ayakkabı kutularında yandaş müteahhitlerine gideceğini biliyoruz. Asgari ücretli günde bir paket sigara alsa ayda 30 lira yapar, yüzde 6.8 elektriğe zam geldi ayda 20 lira oraya gider. Kaşıkla verirken kepçeyle geri alıyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu var. Bugüne kadar ödenen para, 9 milyar lira. Toplanan para ise 42 milyar lira. 17 milyar lirasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ayırdılar. Bir kısımını işverene teşvik olarak sundular. Benim cebimden biriktirdiklerimi sen dağıtamazsın. Onlar bizim çocuklarımızın parası  parası. Kıdem tazminatını fona devrettirmeyeceğiz size de yedirtmeyeceğiz.”

“TÜRKİŞ’İN SON KONGRESİ UTANÇ VERİCİ”

Genel İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, birlik ve beraberlik çağrısı yaparak “Bu ülke artık bizi bir arada olmaya itiyor. Bu ülkenin devrimcileri, laikleri, Atatürkçüleri ile birarada olmalıyız. Görünen o ki sokakta DİSK dışında kimse olmayacak. TÜRKİŞ’in son kongresi utanç verici bir anlam taşıyor. Bunu CHP Genel Başakın Kemal Kılıçdaroğlu’na da söyledik. O da hak verdi. Biz burada en ufak bir hak için mücadele ederken Som’da, Ermenek’te yaşananlara hiç ses çıkarmayan konfederasyon var. Örgütümüzle bütün olarak sokağa çıkacağız. Biz oraya yatmaya değil bedel ödemeye gittik. Bu ülkede ihanet edenlere karşı direnenler olduğu sürece tarih bizi unutmayacaktır”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.