Cumhurbaşkanı Erdoğan: “DEAŞ’ı Cerablus’tan, Rai’den, Dabık’tan, El Bab’tan çıkardık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “DEAŞ’ı Cerablus’tan, Rai’den, Dabık’tan, El Bab’tan çıkardık”
  • 7 Haziran 2017 11:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cerablus’ta bulunan DEAŞ terör örgütü ile ilgili olarak “Cerablus’tan DEAŞ’ı çıkardık, Rai’den çıkardık, Dabık’tan çıkardık, El Bab’tan çıkardık. ‘Gelin bu işi beraber yürütelim’ dememize rağmen, bu işi bizim terör örgütü olarak ilan ettiğimiz PYD ve onun silahlı kanadı YPG ile yürüteceklerini söylediler. Bize düşen nedir? Hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen 10.Büyükelçiler İftarı’nda yaptığı konuşmada Katar’a yapılanların yanlış olduğunu belirtti.

Erdoğan konuşmalarında şunların altını çizdi:

“Katar’a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum. Dayanışma ve işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunduğu bir dönemde yaşanan bu hadise bölgemizdeki hiçbir ülkenin yararına değildir. Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki meseleleri karşılıklı diyalog yoluyla çözmesi en doğru yoldur. Bu çerçevede Katar’ın ortaya koyduğu soğukkanlı ve yapıcı tutumu taktirle karşılıyoruz. Terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele verdiğini yakinen bildiğimiz Katar’ın izole edilmeye çalışılması hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamayacaktır. Türkiye olarak 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere en zor zamanlarımızda daima desteklerini hissettiğimiz tüm dostlarımız gibi Katar ile ilişkilerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Diğer ülkelerin Katar ile olan sorunların çözümü konusunda da üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız. Bu çerçevede dünden itibaren çeşitli temaslarda bulunmaya başladık”

“Bütün bu görüşmelerimde derdim bu sorunu nasıl aşarız, Körfez’e yeniden bu birliği, beraberliği nasıl getiririz. Her şeyden önce bu mübarek ayda, Müslümanlar için bu ay haram ayıdır. Bu ayda Müslümanın Müslümana kanı haramdır. Canı, malı, ırzı haramdır. Burada hassas olmamız gerekiyor. Yarın ve sonraki günlerde de görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Körfez’de yaşanan bu krizin bir an önce çözüme kavuşturulması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Bu konuda en kısa sürede Katar’a yönelik tüm yaptırımların kaldırılacağını ümit ediyorum. Katar’ın bir terör zanlısı olarak tavsif edilmesini çok ağır bir itham olarak görüyorum. Uzun yıllardır, yani 15 yıllık cumhurbaşkanlığım ve başbakanlığım döneminde kendilerini yakından iyi tanıdım, biliyorum. Yoksa böyle bir durum söz konusu olsa karşılarına çıkacak ilk devlet başkanı ben olurdum, ilk başbakan ben olurdum. Ama böyle bir şey görmedim. Burada farklı bir oyun oynanıyor ama bu oyunun arkasında kimler var şuanda onu henüz tespit edebilmiş değiliz.

Bölge ülkeleri olarak gücümüzü ve enerjimizi kendi iç mücadelelerimiz yerine sorunun asıl kaynaklarına yöneltmemiz gerekiyor. Bölgenin daha da karışması, gerilimin yükselmesi, tansiyonun artması için fırsat kollayanların umutlarını hep birlikte boşa çıkartmalıyız. Başka türlü terör ateşinin Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi ülkelerden diğer yerlere sıçramasının önüne geçemeyiz. Yemen’i çözebildik mi, Libya’yı çözebildik mi, Suriye’yi çözebildik mi, Irak’ı çözebildik mi? Şimdi yeni bir ihtilaf alanı niçin meydana getirmeye gayret ediyoruz.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menemen Çocuk Köyü’ne rekor ziyaretçi

Suriye’deki DEAŞ’ın karşısına PYD’nin alınmasına tepki gösteren Erdoğan “Böyle bir stratejik körlük bugün maalesef komşumuz Suriye’de yaşanıyor. DEAŞ terörünü bertaraf etmek için bir başka eli kanlı örgüt devreye alınıyor. Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Ben onu söylüyorum. Bunun adı kanı kanla temizlemeye çalışmaktır. Taktik sebeplerle bile olsa işgal ettiği bölgelerde etnik temizlik faaliyeti yürüten, kimi zaman rejim ile kimi DEAŞ ile işbirliği yapan bir terör örgütüne arka çıkmak asla doğru değildir. Siyasi çözüm vizyonu ortaya koymayan, bölgenin tarihi, sosyal ve kültürel dinamiklerini yok sayan bir inisiyatifin başarı şansı yoktur. Kendisinden başka hiç kimseye hayat hakkı tanımayan terör örgütü kesinlikle demokratik güç olamaz. Böylesi bir yapıyı tarif edecek tek ifade terör örgütü kavramıdır. Suriye’de bu terör örgütüne verilen silahların çok yakında ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya dönmesi kuvvetle muhtemeldir. Son dönemde PKK terör örgütüne ait sığınaklarda ele geçirdiğimiz silahların menşei ülkemizin bu konudaki endişelerinin haklılığını ispat ediyor. Bu bölgeyi biz tanırız. Biz bu bölgede 40 yıldır PKK ile mücadele veriyorsak, 40 bini aşkın insanımızı kaybettiysek bunun dertlisi biziz. Birileri bunu anlamayabilir. ‘Ben senin dostunum’ demek işi çözmüyor. Bizde bir söz vardır: ‘Bal bal demekle ağız tatlanmaz.’ Balı yersen ağız tatlanır. Biz lafla peynir gemisini yürütmüyoruz, bize icraat lazım. Suriye ve Irak’ta yaşanan krizlerin yansımalarını çok yakından hisseden bir ülke olarak bu konudaki hassasiyetimizin gözetilmesini beklemek en tabi hakkımızdır. Yüzlerce vatandaşını DEAŞ teröründe kaybetmiş olan ülkemiz herkesten fazla bu bataklığın kurutulmasını arzu etmektedir. Biz 3 bine yakın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik.” dedi.

“BİZE DÜŞEN DE HAYIRLI OLSUN”

“DEAŞ’a karşı savaştığını söyleyenler acaba şuana kadar kaç tane DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdiler, bunu bize açıklayabilirler mi? Cerablus’tan DEAŞ’ı çıkarttık, Rai’den, Dabık’tan, El Bab’dan çıkarttık. Eğer onlara kalsaydı hala bunlar orada kalacaklardı. Gelin bu işi beraber yürütelim dememize rağmen bu işi bizim terör örgütü olarak ilan ettiğimiz PYD ve onun silahlı kanadı YPG ile yürüteceklerini söylüyorlar. Bize düşen de hayırlı olsun. Ama bizim topraklarımıza yönelik en ufak bir taciz olacak olursa biz de gereğini yaparız. Bu artık bizim gerek NATO ülkesi olarak gerekse savunma haklarımızı kullanma olarak bunu yapmamızı gerekli kılar. Milletimizin daha fazla bedel ödemeye tahammülü kalmamıştır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.