CHP’li Bayır’dan Binali Yıldırım’a THY Sorusu

CHP’li Bayır’dan Binali Yıldırım’a THY Sorusu
  • 10 Şubat 2016 12:26

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, THY’nin İzmir’den yurtdışına direkt uçuşlarının yapılmamasını Meclis gündemine taşıyarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede; ekonomik katkı açısından, nüfus ve gelişmişlik bakımından Türkiye’nin 3. Büyük kenti olan İzmir’e, yurtdışından direkt uçuş olmaması, aynı şekilde  İzmir’den yurtdışına doğrudan uçuş yapılmaması ile ilgili sorular yer alıyor.

İzmir Siyasi Duruşu Yüzünden Mi Cezalandırılıyor?

İzmir’den yurtdışına doğrudan uçuş olmamasını İzmirli bir vekil ve bakan olarak nasıl açıklayacaksınız? THY’nin bu yaptığı İzmir ticari hayatına karşı bir kasıt değil midir? Ege ve İzmir’in yolcu potansiyeli doğru hesaplanarak, THY’nin gerçekçi bir yurtdışı uçuş planlamasına yapması konusunda İzmir milletvekili ve ilgili bakan olarak nasıl bir adım atmayı düşünüyorsunuz?

İzmirliler ve İzmirli İş Adamları Üvey Evlat Mı?

Dünyanın en fazla noktasına uçmakla övünen ve geçtiğimiz günlerde filosuna 300’üncü uçağını katığını söyleyen THY, yıllardır Ege Bölgesi işadamlarının yurtdışı direk uçuş taleplerine neden kulak tıkamaktadır? Türkiye’nin üçüncü büyük kentinden yurtdışına direk uçulamaması ve aktarma eziyeti nedeniyle, turistlerin büyük bölümü toplu şekilde rezervasyonlarını iptal ettirdiklerini biliyor musunuz? Bunun ekonomimize verdiği zarar konusunda ne düşünüyorsunuz?

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın,  Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a yönelttiği sorular:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Bilindiği gibi İzmir nüfus ve gelişmişlik bakımından Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir. Ekonomiye katkısı bakımından da en büyük verginin toplandığı yine üçüncü ildir. Ama gelin görün ki kendisi de İzmir milletvekili olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bağlı Türk Hava Yolları (THY) İzmir’e, dolayısıyla tüm Ege’ye basit bir il muamelesi yapmaktadır. Özellikle yurtdışı direk uçuşlarında ilimiz yok sayılmaktadır. İzmir’den yurtdışına doğrudan uçuş olmaması, aynı şekilde yurtdışından İzmir’e direkt olarak gelinememesi, pek çok sorunu ve olumsuzluğu da beraberinde taşımaktadır. Ege ve İzmir, tüm dünyaya ihracat yapan ve turizm bakımından da önemli bir konuma sahip önemli bir bölgedir. Doğal olarak ta dünya ile entegre olmak için önemli araçlardan biri İzmir’den doğrudan uçuşların yapılmasıdır. İzmir’de ekonomiye katkı veren 8 bin kayıtlı ihracatçı firma bulunmaktadır. Direk uçuş olmaması nedeniyle firma temsilcileri yurtdışı seyahatlerinin çoğunu İstanbul aktarmalı yapmak zorunda kalmaktadırlar. Çünkü THY’nin İzmir’den Avrupa’nın önde gelen ticaret ve finans kentlerine uçuşu bulunmamaktadır. Bu nedenle aktarmalı uçuşlar nedeniyle işadamları ciddi zaman ve maliyet artışı yaşamaktadırlar. İşadamları, turizmciler, yabancılar, gurbetçiler öncelikle THY’nin İzmir’i cezalandırmak yerine yanlışından dönmesini ve yurtdışı direk uçuşlarında İzmir’in yeniden değerlendirerek hak ettiği payı almasını arzulamaktadırlar.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Tacettin BAYIR

İzmir Milletvekili

1.   Hükümetinizce İzmir siyasi duruşu nedeniyle cezalandırılmıyorsa, İzmir’den yurtdışına doğrudan uçuş olmamasını İzmirli bir vekil ve bakan olarak nasıl açıklayacaksınız? THY’nin bu yaptığı İzmir ticari hayatına karşı bir kasıt değil midir?

2.   Türkiye’nin üçüncü büyük kentinden yurtdışına direk uçulamaması ve aktarma eziyeti nedeniyle, turistlerin büyük bölümü toplu şekilde rezervasyonlarını iptal ettirdiklerini biliyor musunuz? Bunun ekonomimize verdiği zarar konusunda ne düşünüyorsunuz?

3.   Dünyanın en fazla noktasına uçmakla övünen ve geçtiğimiz günlerde filosuna 300’üncü uçağını katığını söyleyen THY, yıllardır Ege Bölgesi işadamlarının yurtdışı direk uçuş taleplerine neden kulak tıkamaktadır? İzmirli iş adamları üvey evlat mıdır?

4.   Evet, THY büyüyen milli bir kuruluş olabilir, ama bu büyümeyle birlikte Türkiye’nin nüfus ve ekonomik getiri bakımından üçüncü büyük kentinin yurtdışı uçuşlarında bir çıkış noktası olarak kabul edilmemesini nasıl açıklayacaksınız?  THY için İstanbul ana merkez. İkinci olarak da siyaset merkezi Ankara mıdır?

5.   THY’nin İzmir’deki yurtdışı uçuşlarının neden kaldırdığını, doluluk oranlarını, iptal gerekçelerini bizimle paylaşır mısınız?

6.   Bakanlığınız bünyesinde İzmir’in yurtdışı seferlerine talep bakımından bir çalışma yapılmış mıdır?  Yolcu sayısının yetersizliği bir gerekçe olacak ise, özellikle İzmir’de Sun Express ve Lufthansa’nın bütün uçuşlarının dolu olmasını ve her geçen yıl kârlılığını arttırmasını nasıl açıklayacaksınız?  

7.   Ege ve İzmir’in yolcu potansiyeli doğru hesaplanarak, THY’nin gerçekçi bir yurtdışı uçuş planlamasına yapması konusunda İzmir milletvekili ve ilgili bakan olarak nasıl bir adım atmayı düşünüyorsunuz?

8.   Özellikle İtalya’nın Ege Bölgesi için çok önemli çok büyüktür.  İhracata olumlu katkı verecek, Roma, Milano, Londra, Paris, Frankfurt ve Münih gibi belli başlı 5-6 noktaya günlük karşılıklı sefer konulmasının için bir talimat vermeyi düşünür müsünüz?

9.   Bildiğiniz gibi hem ticaret hem turizm açısından yurtdışı uçuşları büyük önem taşımaktadır. THY mutlaka İzmir’den yurtdışı direkt uçuşları yapmalıdır. Hem THY hem de Ulaştırma Bakanlığı bu konuda fedakârlık gerekiyorsa onu da yapmak zorundadır. İzmir ve çevre illerin ekonomik olarak canlanması için bu şarttır. Aksi takdirde, İzmir ve Ege Bölgesine hassasiyet göstermeyen bir bakan olarak tarihte yer almanız sizi hiç mi rahatsız etmeyecek?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.