CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç: “Sağlık Bakanlığı, ASM’nin hasarlı binada hizmet vermesini seyrediyor!”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç:  “Sağlık Bakanlığı, ASM’nin hasarlı binada hizmet vermesini seyrediyor!”
  • 4 Haziran 2021 10:28

 

 

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “İzmir’de depremin vurduğu ağır hasarlı binada sağlık hizmeti verilmesi” skandalını Meclis gündemine taşıdı.

Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Seferihisar açıklarında geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin en çok Bayraklı İlçesini vurduğunu ifade ederek, Bayraklı’da 7 bina yıkılırken 179’u ağır olmak üzere yüzlerce binanın hasar gördüğünü bildirdi.

Adalet Mahallesi’nde bulunan ve 4 bloktan oluşan Yanıker Sitesi’ndeki apartmanların da ağır hasar alan binalar arasında yer aldığını ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “112 daireden oluşan Yanıker Sitesi, binaların yıkılma riskine karşı tümüyle boşaltıldı. Ancak Bayraklı 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi (ASM), depremden sonra hiçbir maddi destek alamadığı için hasarlı binada sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. ASM’de görev yapan 3 hekim, yaklaşık 10 bin hastaya bakıyor.” dedi.

 

           “Hasarlı binada sadece Aile Sağlığı Merkezi ile eczane kaldı”

 

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin, depremden hemen sonra çalışmalarına ara verdiğini ancak 3 hafta sonra yeniden aynı yerde hizmet vermek zorunda kaldığını belirterek, açıklamasında şunları kaydetti:

“4 bloktan oluşan sitede yalnızca bu ASM ile bir eczane kaldı. Hekimler ASM’yi taşımak için bölgede yer arıyor ancak taşınılacak sağlam bina bulunamadığı, bulunan sağlam binalar için ise hekimlerden fahiş kira bedelleri istenildiği için bir türlü ASM’yi taşıyamayarak, ağır hasar alan o binada hastalara bakmaya devam ediyorlar. İzmir çok sık küçük depremlerin ve artçıların yaşandığı bir şehir. Peki, olası bir küçük depremde, 30 Ekim’deki depremde büyük zarar gören ve ağır hasar alan o bina, içinde hekimler, sağlık çalışanları ve hastalar varken yıkılsa bunun sorumlusu kim olacak? Binanın yıkılması durumunda orada bulunan insanlar hayatını kaybetse veya yaralansa bunun sorumlusu kim olacak?”

 

–           “Bayraklı halkı sağlığa erişim hakkından yararlanamıyor”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

 

CHP Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasında şöyle devam etti:

“Salgın dönemi boyunca vaka sayılarını, aşı sayılarını eksik ve yanlış açıklayan, bu süreci şeffaf yönetmeyerek yurttaşlarımızın hayatını tehlikeye atan AKP iktidarı, ağır hasarlı binada faaliyet gösteren Aile Sağlığı Merkezi’ne de çözüm bulmaktan fersah fersah uzaktadır. İnsanların en temel haklarından biri olan sağlığa erişim hakkı, Sağlık Bakanlığı’nın vurdumduymazlığı yüzünden ihlal edilmektedir. Bu koşullar altında yurttaşlarımız hasarlı binada sağlık hizmeti almaya devam edemez. AKP iktidarının direkt veya dolaylı olarak sebep olduğu insan hakkı ihlallerinin boyutları salgın döneminde de artarak devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı ya da İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, bu duruma seyirci kalmayarak, acilen Yanıker Sitesi’nde bulunan 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin o binadan sağlam bir binaya veya yere taşınmasını sağlamalıdır. Bu, bakanlığın ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün, vatandaşların canını her ne pahasına olursa olsun koruma sorumluluğunun bir gereğidir.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, hekimlerin ASM’de kamu hizmeti verdiğini, bu nedenle kamunun hekimlere destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, “4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin doktorları bölgede uzun süredir yer arıyor ama sağlam bina az olduğu ve kiralar da çok yüksek olduğu için bulamadılar. Bir süre daha bulamazlarsa ASM kapanmak zorunda kalabilir ve oraya giden vatandaşlar da mağdur olabilir.” ifadesini kullandı.

ASM’lerin önemli bir bölümünün aile hekimlerince kiralanan apartman altı yerlerde, güneş bile almayan bodrum kat dairelerde hizmet verdiğini belirten CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. ASM’ler, Sağlık Bakanlığı’nca yapılacak kamuya ait mekanlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir, bodrum katlardan kurtarılmalıdır.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.