Çevre Katliamına Danıştay ‘Dur’ Dedi

Çevre Katliamına Danıştay ‘Dur’ Dedi
  • 2 Şubat 2016 09:57

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi’ndeki demir çelik işletmelerinin yıllardır üretim alanlarında biriktirdiği milyonlarca ton cüruf için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bulduğu çözüm, cürufu Foça’ya depolamak olmuştu.

Aliağa ve Foça ilçeleri Termik Santral ve Kül – Cüruf depolama alanı 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı’ bakanlık tarafından askıya çıkarılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmişti.

TARİHİ ESER, YER ALTI SULARI, ZEYTİN…

Daha önce Aliağa’da cüruf dökülen alanlarda yapılan arkeolojik kazılardan tarihi eserler çıkmıştı.

FOÇEP (Foça Çevre ve Kültür Platformu) yetkilileri, cürufların döküldüğü Ilıpınar-Gölyüzü mevkiinde su kaynakları olduğunu belirterek, “Cüruflardan yeraltı sularına karışacak ağır metaller halkın sağlığını tehdit edecek ve bölgeyi yaşanmaz hale getirecektir. Zeytin alanlarına ciddi zararlar verecektir” demişti.

İYİ HABER: DANIŞTAY DURDURDU!

İzmir’in Aliağa ve Foça ilçelerinde termik santral kül ve cüruf depolama sahalarının faaliyetlerinin durdurulması konulu davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca Yürütmeyi durdurma kararı vermesi ise, sevinçle karşılandı.

Kararın ardından açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan şunları söyledi:  “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca verilen yürütmeyi durdurma kararının, bu kararla bağlantılı olarak İzmir Barosu’nun açmış olduğu plan iptal, yer seçiminde isabetsizlik, Zeytincilik Kanunu’na muhalefet konularını da kapsayacak bir biçimde, Anayasa M. 138/4 ve 2577 sayılı İdari Yargılama Kanunu’nun 28/1. fıkrası uyarınca ivedilikle uygulanması yasa gereğidir. Hukukun üstünlüğünü savunan barolar, mahkeme kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi sebebiyle taraftırlar. Bu nedenle İzmir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülay U. Serin ve Komisyon Başkanı Av. Enis Dinçeroğlu tarafından İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gerekli başvurular yapılacak ve İzmir Barosu bu karar ve davaların sonuna kadar takipçisi olacaktır. Çevreyi korumak Anayasa’nın 56. maddesi uyarınca görevimiz olması bir yana bu görevi gönüllü olarak üstleniyoruz.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Aybüke’den yaşıtlarına Menemen Oyun Köyü çağrısı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.