Çeşme ‘müzik düzenlemesi’ni tartışıyor: Belediye, sektör ve STK bakışı!

Çeşme ‘müzik düzenlemesi’ni tartışıyor: Belediye, sektör ve STK bakışı!
  • 28 Haziran 2016 11:17

Turizmin önemli merkezlerinden Çeşme’de son yılların en tartışmalı konusu, müzik çalınma saatlerindeki düzensizlik nedeniyle ortaya çıkan gürültü kirliliği oldu. Yıllardır her sezon devam eden ses tartışmasına İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’ndan yeni düzenleme geldi. İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler başkanlığında yapılan toplantıda, yasalara göre saat 07.00- 24.00 arasında olan düzenlemede değişikliğe gidildi. Buna göre Alaçatı Çark Mevkisi, Mehmet Kuyu Plajı, Piyade Kumluğu, Bedir Mevkisi, Ayayorgi Koyu, Azmak Mevkisi, Altınkum Plajı ve Pırlanta Mevkisi’ndeki mekanlar için sabah saat 07.00 ile gece 03.00 arasında müzik yayınına izin çıktı. Çeşme’de bu bölgeler dışında kalan alanlarda ise müzik yayını, 07.00- 01.00 arasında sınırlandırıldı.

BAŞKAN’DAN DESTEK
Mahalli Çevre Kurulu’nun düzenlemesiyle, bölgede büyük tartışmalara yol açan ‘Çeşme’de mekanlarda müzik yayını’ tartışmaları kurala bağlandı. Düzenlemeye ilk destek, benzer bir öneriyi kurula götüren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’tan geldi. Kararla herkesin rahatladığını savunan başkan Muhittin Dalgıç şunları söyledi: “Biz öneri yapmıştık. Belli bölgelerde saat 03.00, diğer alanlarda saat 01.00 olarak karar çıktı. Bence olumlu bir karar. Hem yatırımcı rahatladı, hem de vatandaşlarımız gürültü sıkıntısından kurtulacak. Artık belirlenen saatlerde müzik yayını bitecek. Saat 03.00 belki uzun gibi görülebilir ama, yaz aylarında 03.00 uzun bir zaman dilimi değil. Bizler de kurallar gereği düzenlemenin takibini yapacağız. İnsanlar hem eğlensin hem dinlensin.”

‘MÜZİK ÇALMASIN DEMEK’ İHANET ETMEKTİR
Müzik saatlerindeki düzenlemeye ilçedeki 120 lüks otelin birleşimiyle kurulan Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel’den de destek geldi. Kriz ortamında müziği kapatmanın yanlış bir karar olacağını savunan Veysi Öncel şöyle konuştu: “Kararı olumlu buluyorum. Çeşme hem dinlenme, hem de eğlenceyle anılan bir belde. Eğlence ön plana çıkıyor. İnsanlara streslerini eğlenceyle atıyorlar. Müziğin saat 24.00’de kapatılması doğru bir karar değildi. Konutların arasında yüksele sesle müzik yapmak doğru değil, müzik yapılan alanların soyutlanması lazım. Biz böyle düşünüyoruz. Bütün dünyada böyle. Bodrum ve Marmaris’te saat 04.00’de kadar müzik varken Çeşme’de sınırlama kabul edilemezdi. Eğlenceyi sonuna kadar destekliyoruz. Dinlenmek isteyen dinlenmeli, eğlenmek isteyenler de sabaha kadar eğelenmeli.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayram oyuncaklarla başladı

Yunanistan, İspanya gibi turistik ülkelerin de incelemesi gerektiğini kaydeden Veysi Öncel, “Karşıyım demek, her şeye karşıyım demek, müzik çalınmasın demek ihanet etmektir. Müzik elbette çalınmalı ama iki tarafı mutlu edebilecek şekilde olmalı ve düzenlenmeli” dedi.

‘DÜZENLEME OLUMLU’
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu da, düzenlemedeki saat sınırlamasından çok ‘canlı müzik’ düzenlemesinin önemli olduğunu belirtti. Celal Bayraktaroğlu şunları kaydetti: “Son yıllarda ülkemizin korumacı turizm alanında yükselen değeri Alaçatı, Çeşme. Gelişmesinde, yemeklerini, yaşam tarzını koruması etkili. Burası kendine özgü dinlenme ve eğlence yeri. Son yıllardaki ilgiyle beraber yeni işletmeler açıldı. Kurallara uymayan tarzda gürültüler sorun oldu. Yeni düzenleme ile işletmelere canlı müzik ruhsatı zorunluluğu da getirildi. Ruhsat buna göre olduğu için ses için de önlem almak zorunda kalacak, ona göre denetlenecek. Saat düzenlemesinden çok bu kural çok etkili olacaktır gürültü yaşanmamasında. Düzenlemeyi olumlu buluyorum. İşletmeler, iyileştirme yoluna gidecek.”

ÇEVRECİ DERNEK BAŞKANINDAN TEPKİ

Düzenlemeye karşı tepki ise Çeşme Gürültüyle Mücadele ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Olcay Cengiz Turan’dan geldi. Çeşme’de yapılan gürültüyle, insanların yaşam haklarının yok edildiğini öne süren Olcay Cengiz Turan şu görüşleri savundu: “Bu düzenleme bir yıldır yürüttüğümüz faaliyetler sonunda oldu. Kanun ve yönetmeliklerin uygulanması sevindirici. Eğlence alanı oluşturulması bizim için sevindirici. 24 saat eğlencenin olduğu eğlence alanı olması lazım. Ancak düzenlemede, Alaçatı’da saat 01.00 sınırı var. Şu anda uygulanmıyor. Ancak uygulandığı zaman bizim için kıymetli olacak. Ayrıca düzenlenene saatler içerisinde çalınacak müziğin sesi de önemli. Yüksek şiddette müzik devam ediyor. Şu anda alınan karar sadece karar olarak kalmış durumda. Kararın alınması değil, uygulanması önemli. Biz eğlenceye karşı değiliz, 24 saat eğlence olsun. Eğlence ve dinlenme ayrılmalı. Ben müziği seviyorum. Konsere gidiyorum. Hiçbir mekandan da şikayetçi değiliz, biz gürültüden şikayetçiyiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.