CEMEVİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE BAŞKANLARDAN ÖNEMLİ MESAJLAR

CEMEVİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE BAŞKANLARDAN ÖNEMLİ MESAJLAR
  • 18 Ekim 2019 19:09

Çiğli Belediyesi ve Cem Vakfı Harmandalı Şubesi’nin işbirliği ile yapılacak olan ‘Cemevi Temel Atma Töreni’ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ve Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Törene, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Çiğli Eski Belediye Başkanı Hasan Arslan, meclis üyeleri, STK temsilcileri, dernek yöneticileri katıldı.

Tören alanına gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü çocukların ilgisi yoğun oldu. Tören açılışı Harmandalı Cemevi Dedesi Yusuf Teköz’ün verdiği gulbengle başladı. Bağlama dinletisi ve semah gösterileri ile devam etti.

CEMEVİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE BAŞKANLARDAN ÖNEMLİ MESAJLAR
“BU AY HARMANDALI’NDA ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış törenin açılış konuşmasında, “Alevilik insan-ı kamile ulaşmayı çabalayan bir kültürdür. Hak ile buluşturan bir yol, kardeşlik ve özgürlük felsefesidir. Aleviler ibadetlerini cemevlerinde yaparlar. Bugün cemevlerinin konumunu tartışanların unvanlarının ne dolduğunun hükmü yoktur. Devlet kurumları, din yönetimleri ve siyasetçiler Alevilere saygı göstermek zorundadırlar. Kardeşliği ve adaleti bu şehrin vazgeçmezleri olarak görüyoruz. Alevilik üzerinden yapılan siyaset anlayışının bir an önce bitmesi gerekiyor. Biz siyasetçilere düşen bu öğretileri bilmek, yaşatmak ve saygı göstererek gelecek nesillere taşımaktır. Harmandalı Cemevinin tüm İzmirlilere hayırlı olmasını istiyorum. Sayın Gümrükçü Başkanım benim sizlere söylememi istedi. Bu ay sonunda Harmandalı’nda elektrik üretmeye başlıyoruz ve kokudan da sinekten de her gün giderek daha az rahatsız olacaksınız. Bunun da buradan sözünü veriyorum” dedi.

CEMEVİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE BAŞKANLARDAN ÖNEMLİ MESAJLAR
“BEN DİĞER BAŞKANLAR GİBİ DEĞİLİM”
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’nin kuruluşundan beri göç alan ve göç ile oluşturulan bir ilçe olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti;
“Üç şey söyleyeceğim. Birincisi ben bu şehre 21 yıl önce geldim. Kuruluşundan itibaren göçle kurulmuş bir şehir. Anadolu’nun 81 ilinden insanların bir arada kardeşçe yaşadığı ve herkesin birbirini saygıyla hoşgörüyle karşıladığı bir ilçe. Çiğli’nin bu ülkeye örnek olması gereken bir anlayışı var. Bir arada kardeşçe saygı ve sevgi içerisinde yaşıyorlar. Bu bütün Türkiye’ye örnek olur diye düşünüyorum. İkincisi İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak dedik. Bu anlamda birçok adım attık. Burada cemevi ile devam ediyoruz. Ardından çöpler, yeni yollar ile devam edeceğiz. Son olarak da ben klasik bir siyaset ve klasik bir başkanlık yapmayacağım. Sorun olan ve 1999 yılından beridir bütün belediye başkanlarının verdiği sözleri tutan belediye başkanı olacağım. Temel atma törenini son altı ayda da yapardım. Ama altıncı ayında temel atma töreni yapan bir belediye başkanıyım. Arkamda siz varsınız sizin verdiğiniz güç ve destek var. Önümüzde de büyükşehirle Çiğli’yi marka kent yapma iradesini göstereceğiz. Çiğli’yi unutamadığını saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.”

“ALEVİLERİ BÖLMEYİN”
Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise yapılan törenin yaşanan güne güzellik kattığına vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu;
“Tören böyle güzel günleri ülkemizde bol bol yaşamak istiyoruz Alevilik engin bir deryadır ve burada herkese yer var. Semahıyla yol sürenlerin adıdır. Yol sürenlere selam olsun. Şu an Bulgaristan Dulova’da cem evi açılışı için kurdele kesiliyor. 1400 yıldır bu yolu sürenlere sayın hocamız bu inancı bizlere aktaranlara bu yolu sürenler fırsat verenlere selem ediyoruz. Sayın başkanım son 3 yılda dokuz tane cem evinin açılışını yaptık sizlerle beraber 12 cem evimizi 12 imamlara hitaben berber keseceğiz. Bu kadar güzellikler bir arada yalarken bizim inancımızı çarpık hale getirene cemevlerine dahi uğramayan, secdeye başı değmeyenlere bir lafımız var. Alevileri bölmeyin, Aleviler cumhuriyetin baş tacıdır. Her cemevinde Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı vardır bizi ayrıştırmaya çalışan bu şarlatanlara hep beraber karşı çıkacağız. Sizlerle beraber bu güzel Güneri de beraber yaşamaya devam edeceğiz. Birlikteliği beraber sağlayan olan belediye başkanlarımızdır huzurunuzda onlara teşekkür ediyorum.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca’da 23 Nisan’a yakışır kutlama

“ALEVİ KÖKENLİ VALİ VE KAYMAKAM BULAMAZSINIZ”
Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise 25-30 milyonu bulan Alevi kesimin ibadetlerini yapabilmeleri için belediyelere müracaat etmek suretiyle onların desteğiyle ibadetlerini devam ettirmeye çalıştıklarını ileri sürerek şöyle konuştu;
“Böylesine güzel bir günde tatil gününüzü bir tarafa bırakarak inançlarınızı devam ettirecek buraya kadar tırmanarak geldiniz. Ben size farklı şeyler anlatacağım. Büyük üzüntü duyarak anlatacağım sizlerin görmenin sevinci olanda konuşmamın anlamı kalmazdı. 25-30 milyonu bulan Alevi kesimin ibadetlerini yapabilmeleri için belediyelere müracaat etmek suretiyle onların desteğiyle ibadetlerini devam ettirmeye çalışıyorlar bunlar ne kadar acı. Türkiye’nin bir taraftan ABD’nin bir taraftan Rusya’nın kıskacı altında zor günler geçiriyor. Bu ağrılı duruma bir şeyler katma manasında ‘niye zorluklarını yüklenmiyorsunuz diye bağırmaya gönlümüz el vermiyor. Burası demokratik bir ülke sayın cum. Bundan önceki iktidarla Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu herkesin saygı göndermesi gerektiğini savunup durular biz her seferinde söylüyoruz Anayasanın 10’uncu maddesi yurttaşların ırkları siyasi yaklaşımlar ne olursa olsun yurttaşlar yaşalar önünde eşittir. Temel taşını oluşturan bir maddedir. Aleviler itilen kakılan, vali yapılmayan, özellikle söylüyorum; 81 vilayette bir tana Alevi kökenli vali ve kaymakam bulamazsınız. Ülkeyi yönetenlerin bunu bilip, halkına açıklaması lazım. Alevilerden bir tane kaymakam bir tana müsteşar çıkamıyor mu? Bunları yapmayanların cevabını vermeleri gerekiyor. Devletin dini adalettir. Adaletle yönetilmeyen bir devletin kendi toplumunda huzuru sağlaması mümkün değildir. Siyaset yapanlar, gücü elinde olanların şunu bilmemeliler. Kendi değerinizi gücünüzü bilin. Bir ülkenin nüfusunun üçte biri Aleviyse bilin ki Alevilerin oyu olmadan o seçimler kazanılmaz.”.

“BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ, BİRLEŞİRSEK VAR OLURUZ”
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkede olaylara ve insanlara hep ön yargı ile yaklaşıldığını belirterek;  “Şeyh Bedrettin, ‘Ön yargı, yanılgının yansımasıdır’ demiştir. Ülkemizde hep ön yargılı yaklaştık. Daha doğrusu yaklaştırıldık. !Üzerimizdeki ön yargıları atma zamanı geldi. Hacı Bektaş-ı Veli’nin verdiği mesaj açık ve net. ‘Bu güzelim hayvanların ormanda birlikte yaşamının mümkünü yok ama biz bunları yaşatmalıyız.’ Her zamankinden daha fazla birliğe beraberliğe ihtiyacımız var. Bu törende emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Cemevi demek eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik ve adalet demektir. Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz” dedi.

“YASADA CAMİ DER, MESCİD DER, KİLİSE DER AMA CEMEVİ DEMEZ”
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise, Anayasanın ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik bir devlettir’ açıklamasını hatırlatarak; “Eşitliği yurttaşlıkta eşit yurttaşlığı savunan madde vardır. Laikliği iki cümleyle ifade edebiliriz. Alevilik inanç ve etlik kimliklerin, kör olması ve görmemesi anlamını taşır. İnanç ve vicdan özgürlüğüdür. Bu da her insana eşit mesafede olmayı temsil edip güvence altına almak asli görevdir. Bu cemevi için böyle değil. Yasada Cami der, mescid der, kilise der ama cemevi demez. İç hukukta da maalesef cemevi ifadesini yerleştiremedik. Soru önergesi teklifler verdik ama iç hukuk tükendiği için bunu sokamadık. Cemevleri ifadesi meşrulaşmış, meşrulaştırılmıştır. Canlar bu cemevinizn iyilik getirmesini ve birlikte bir yaşam arzu ettiğimiz bir yaşama evirmesi adına iyi işler yapmasını diliyorum” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.