Büyükşehir’de Gergin Meclis

Büyükşehir’de Gergin Meclis
  • 15 Temmuz 2016 20:07

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısı Başkan Aziz Kocaoğlu başkanlığında meclis salonunda gerçekleşti. Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı meclis toplantısın da yine gündem Balçova’da  yeni kurulan pazar yeri oldu.  Pazar yerindeki tezgahlar için tahsil edilecek 2 bin 500 liralık ücret CHP ve AK Parti grupları arasında tartışmaya neden olurken, zaman zaman tansiyon da yükseldi. Dilek ve temenniler bölümünde ise AK Parti Grubu’ndan Başkan Kocaoğlu’na ‘İzmirim Kart’ eleştirisi geldi. Başkan Kocaoğlu sistemle ilgili yeni bir uygulama başlattıklarını belirtti.

Balçova’daki pazaryeri hakkında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz, pazarcılardan tahsil edilmek istenen ücret hakkında, “Pazarcı vatandaştan ne istiyorsunuz, elinizi pazarcı vatandaşın cebinden çıkartınız, bu usulsüz bir rakamdır. Bu vatandaşın parasını fazladan almaktır, belediyeye usulsüz gelir sağlamaktır, bu bir suçtur ve yasalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Kökoğuz’un ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise, “Burası 77 milyon liraya kiralanmış bir yer ve belediyeye bırakılmış. Burada yeni bir pazar yeri oluşturulmamış durumda, karşıdan karşıya taşınmış. Onun için pazarcılardan  2 bin 500 lira alınmaması gerekiyor.Burasının düzenlemesini, çöp toplanmasını zaten ilçe belediyesi yapacak. Zaten ilçe belediyelerinin çöp toplamadan başka ne görevi var ki? Bu açıdan baktığımız da yeni bir pazar inşası olmadığından 2 bin 500 liranın yasal dayanağı yoktur. İlla bir para verilmesi isteniyorsa, Balçova Belediyesi ile Pazarcılar Odası bir araya gelsin ve her ikisinin uzlaşacağı bir rakam ödensin” şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, AK Partili Bilal Doğan’ın “İlçe belediyelerinin çöp toplamaktan başka ne işi var” sözlerine eleştiri getirerek ifadelerini geri almasını istedi. AK Partili Ali Kökoğuz ise Bilal Doğan’ın laflarının yanlış anlaşıldığını belirtti. Bunun üzerine konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kulaklarımızı kiraya verip buraya gelmiyoruz.Bilal Doğan haddini aşan bir laf etmiştir. İlçe belediyeleri sadece çöp toplamıyor, şakır şakır ruhsat veriyor, inşaat faaliyetleri, bir sürü şey yapıyor” ifadelerini kullandı.

AK Partili İmet Tunç, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu pazarcılardan ücret alınması konusunda eleştirdi. Tunç’a yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Pazarcıyla rekabet eden esnaf ne kira veriyor, ne elektrik, su, eleman parası veriyor. Çarşıda ki esnafa pazarcılar büyük zarar veriyor.Pazarcı haftada bir gün pazarın kurulduğu gün tezgah açıp iş yapan adamdır. Bugün bütün ilçelerimizde 6 gün bir pazarcı bir tezgah açmaktadır. Yani seyyar dükkandır Günlük masrafı da 5 liradır. Ayda 150 liraya elektrik, su, temizlik de dahil olmak üzere ayda 26 gün tezgah açmaktadır  ve bu şekildeki tezgahımız oturmuş esnafımızı olumsuz olarak etkilemektedir.Benim söylediğim söz budur. Söylediğim sözü iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batıran adam anlamıştır. 40 küsur senedir esnaflık yapıyorum ben” şeklinde konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  NARLIDERE’DE MİNİK ALİ KOLTUĞU BAŞKAN ERMAN UZUN’DAN DEVRALDI

Pazaryerindeki tartışmalar konusunda son olarak söz alan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Ben Balçova Belediyesi olarak pazarın bütün pisliğini temziliyorum ve 1 kuruş işgaliye bedeli almadım. Yer zaten belediyenin değil.  Özdere’de sezonluk 2,5 lira, Gümüldür de gece pazarı 5 lira. Selçuk Belediyesi yıllık 875 lira alıyor. Soygun ve söğüş çok farklı işler. Biz daha önce 2007’de 500 kişilik pazar yeri yaptık ve 1 lira katkı bedeli almadık. Bunlar çok normal işler. Biz oturduk konuştuk bunları, ne pazarcı esnafının ne de başka esnaflarla bizim problemimiz yok. Anlamış değilim… Soygun, söğüş böyle yerlere taşıdınız olayı. Bu karar Balçova Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti” dedi.

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Bilal Doğan, “Özellikle ulaşımda bugün dağıtılan bir broşür var. Bu broşürde kent kartlarla ilgili olarak açıklamalar var. Burada eski tip ulaşım kartıma ne olacak diye bir başlık var.  Bu kartla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, bu kartın geçerli olacağını, dolum yapılabileceğini, değişimle ilgili bir sorun olmadığı ifade edilmişti. Şimdi yurttaşlarımız elinde 100 binlerce kent kart var. Burada belirtilen tarihten sonra bu kart hiçbir işe yaramamış olacak. Biz bu kartın geçerli olmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur edilmemesini istiyoruz” dedi.AK Partili Ali Kökoğuz ise kent kart sistemiyle ilgili olarak, “Bu kent kartlar neden değişiyor ve neden tekrar ücret alınıyor. Yoksa bu kartlardan sebeplenen sizin de bilmediğiniz bir kesim mi var acaba?” dedi.

AK Partili Doğan ve Kökoğuz’un eleştirilerine yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “ “Avantayı,rantı, çıkar ilişkilerini bana sormayacaksın, başkasına soracaksın. Hepinizin bildiği gibi ESHOT’tan kart konusunda bir problem yaşadık. Bu elektronik sistemde her kurumun başına gelebilecek bir iş. Burada şöyle oldu, böyle oldu, kimseyi suçlamıyorum, zaten davalar mahkemelerde devam ediyor. Eski kartlar online olarak kullanabiliyor, sistemden dolayı offline olarak kullanılamıyor. Ve zaman zaman irtibatsızlık olduğundan mağduriyet yaşanıyor. Kartın bakiyesini anında alamıyor. Bizde madem bütün sistemi yeniledik ve bu sistemi kendimize aldık, sıfırdan bir uygulamaya başladık. Bu budur” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.