Bucalıların ses izleri bu meydanda anıta dönüşecek

Bucalıların ses izleri bu meydanda anıta dönüşecek
  • 21 Nisan 2016 11:03

Dünyada eşi benzeri olmayan bir anıt Buca’da yükselecek. Buca Koop Mahallesi’ne modern bir meydan kazandırmak için harekete geçen Buca Belediyesi, projeyi “Buca’nın ses izleri”ni taşıyan anıtla taçlandıracak.  Meydan ve yan yolları kapsayan proje ve “Buca’nın Ses İzleri Anıtı”nın tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Anıtın ilk ses izini, Buca’nın zengin kültürel mozağinin kardeşlik eksenindeki yapısını temsilen Buca Müftüsü Muharrem Gül, Buca Cemevi Dedesi Hüseyin Akçay ve Buca Protestan Kilisesi Pastörü Ertan Çevik Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile birlikte verdi.  4 ayda tamamlanması planlanan projeye katılmak, Buca’nın tarihine ses izini bırakmak isteyen vatandaşlar için 30 Nisan’a kadar Buca Koop Meydanı’nda ses kaydı alımı devam edecek.

Buca Koop için hazırlanan projeyle Buca’ya yepyeni bir meydan kazandıracak olan Buca Belediyesi, meydana dünyada eşi benzeri olmayan bir anıtta yapacak. Bucalıların ses izlerinden oluşturulacak anıt ve 2 bin metrekaresi meydan olmak üzere toplam 16 bin 500 metrekarelik Meydan Düzenleme Projesi’nin tanıtımı ve ilk kaydı Buca Koop Meydanı’nda düzenlenen törenle yapıldı.

Bucalıların ses izleri bu meydanda anıta dönüşecek

Bucalıların ve yoğun davetli topluluğunun katılımıyla yapılan proje tanıtım töreni Buca Belediyesi Pop Orkestrası ve Buca Belediyesi Halk Dansları topluluğunun performansları ile başladı.

Buca Koop’a kazandıracakları anıtın oluşum evrelerini Bucalılara aktaran Heykeltraş Ekin Erman; meydana tavanında testilerin asılı olduğu ses kaydedici odalar kurduklarını, kent sakinlerinin bu testilere vurmasıyla çıkan sesleri kaydedeceklerini, kaydedilen ses izleri arasında oluşan figürlerin harmanlanarak meydandaki anıtın motiflerini oluşturacağını açıkladı.  Ekin Erman, 4 ay sürecek çalışmanın ardından meydanda kurulan ses kayıt ünitelerinde ses izi bırakan tüm vatandaşların adının anıta yazılacağını ve ses izlerinde oluşan figürlerden Anıt Kitapçığı yapılacağını söyledi.

Buca Koop Mahallesi Muhtarı Hakan Dönertaş, böylesi eşsiz bir anıtı konumlandırmak için mahallelerini seçen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür etti.

Bucalıların ses izleri bu meydanda anıta dönüşecek

2000 metrekare üzerine konumlanan, yan yollarında düzenlenmesiyle 16 bin 500 metrekarelik alana ulaşan Buca Koop Meydan Düzenleme Projesi için büyük bir heyecan duyduklarını belirten Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, anıt için alınacak ilk ses kaydını kardeşlik, barış ve birliktelik adına, Buca İlçe Müftüsü Muharrem Gül, Buca Cemevi

Bu haber ilgini çekebilir ->  Ömer Eşki: Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Dedesi Hüseyin Akçay ve Buca Protestan Kilisesi Pastörü Ertan Çevik’le birlikte verme kararı aldıklarını söyledi.

Törenin ardından meydana asılan testilere tokmaklarla vuran Buca’nın din temsilcileri hep birlikte anıtın ilk sesini kaydettiler. İkinci ses izi ise Buca’nın ses izinin miras bırakılacağı çocukları temsilen 5 Bucalı çocuğun vuruşuyla oluşturuldu.

4 ayda tamamlanması planlanan Buca Koop Meydanı’nda “Buca’nın Ses İzleri” anıtı dışında; oturma alanları, engelli geçişine uygun kaldırım, yaya yolları ve ahşap güneş kırıcılarında yer alacak. Projenin tamamlanması ile bölge modern bir yaşam alanına kavuşurken, yapılması planlanan sanatsal dokunuşlarla Buca Koop cazibe merkezi haline gelecek.

Bu ilginç deneyime katılmak isteyenler, 20 Nisan -30 Nisan 2016 tarihleri arasında Buca Koop meydanında ses izini bırakabilecek. Buca Belediyesi bu çalışmaya katılmak isteyenler için her gün Saat: 12.00’de Belediyesi Hizmet Binası önünden araç kaldıracak.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.