Bozdağ Açıkladı; Darbe yargılamaları…

Bozdağ Açıkladı; Darbe yargılamaları…
  • 22 Temmuz 2016 14:54

Adalet Bakanı Beir Bozdağ, bireysel suçlarda 24 saat, toplu suçlarda 4 gün olan gözaltı sürelerinin 7-8 güne uzatılabileceğini belirtti. Bozdağ, darbe girişimiyle ilgili yargılamaların Sincan’da yapılacağını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz darbe, girişiminin ardından başlayacak yargılamaların Ankara’nın Sincan ilçesinde yapılacağını açıkladı. Bozdağ, “Türk yargısının önümüzdeki süreçte masumların ceza almaması için elinden geleceğini yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bozdağ, CNNTürk’te darbe girişimi sonrası yargılamalar hakkında açıklamalar yaptı.

Darbe girişimini saat 22.00’den sonra haber aldığını açıklayan Bozdağ, “O gün akşam 22.00’yi biraz geçerken, müsteşarım aradı. Uçaklar uçuyor, bir hareketlilik var dedi. Ben de yetkilileri aramaya başladım. Bir kısmına ulaşamadım. Sayın Başbakan’a ulaştım, onunla konuştuk, bir darbe teşebbüsü olduğunu ifade ettiler. Sonra oğlumla beraber evden çıktık” dedi.

Bozdağ sonraki süreci şöyle değerlendirdi:

“CUMHURBAŞKANIMIZI İNFAZ ETMEK İSTEDİLER”
“Bu darbe teşebbüsünü yapanlar Cumhurbaşkaımızı infaz etmek, vatandaşımızın üzerine tank sürerek bir korku ve panik yaratarak milletin sokaklara inmesini engelleyerek cani ve kanlı bir plan hazırlamışlar. Millet tantların üzerine yürüyüp, Cumhurbaşkanımız da İstanbul’a doğru, ölüme doğru uçması, ölümü göze alarak onlara meydan okumasıyla meydanlar doldu. Parlamentoda da İsmail Kahraman Bey, parlamentoyu açtı. Herkes bir kişi olmuş, herkes demokrasi olmuş gibi bir dayanışma vardı.

Konuşmamın bir yerinde bomba atıldı. Tavan sarsıldı. İnsanlar kaykıldı. Buna rağmen konuşmalara devam etti. Sayın Başkan devam dedi. Belli bir zaman sonra ikinci bomba atıldı. Daha şiddetli bir bomba atıldı. Orada bütün milletvekilleri ‘Bunu düşman bile yapmadı’ dedi. Parlamenterler içindeyken kimse bomba atmayı düşünmedi, atmadı da. Yunan ordusunun top sesleri duyuldu ama bu çok büyük bir düşmanlık. Milli iradaye karşı da, Anayasa karşı da gözü dönmüşlük, canavarlık. Buradan bizim cesetlerimizi çiğnemeden buraları alamayacak. Bir kenetlenme meydana geldi. Bizim demokrasimizin olgulaştığını, demokrasinin kırmızı çizgi noktasına geldiği anlaşılmıştır. Bizi birleştiren vatan, millet, Atatürk vardı, yanına demokrasi eklenmiştir. Bütün partiler ölümü göze alarak sınav vermiştir.”

GÖZALTI SÜRELERİ UZUYOR
Bekir Bozdağ, bireysel suçlarda 24 saat, toplu suçlarda 4 gün olan gözaltı sürelerinin uzatılabileceğini söyledi. Bozdağ, “Bireysel suçlarda 24 saat, toplu suçlarda 4 güne kadar uzatılabiliyor. Bunun tek istisnası OHAL’dir. Bunun dışına çıkılabilir. Terör suçları ve toplu suçlarla ilgili bir uzatma OHAL içinde getirilmektedir. Arkadaşlar çalışıyor. Mevcuttan uzun olacağı kesin. İlk etapta 7-8 gün olup gerekli olduğunda uzatılması şeklinde düşüncemiz var” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “BERGAMA BELEDİYESİ’NİN BORCU, BELEDİYE ŞİRKETLERİ HARİÇ 473 MİLYON TL”

YARGILAMALAR ANKARA’DA
Adalet Bakanı Bozdağ, darbecilerin Ankara’nın Sincan ilçesinde yargılanacağını söyledi. Bozdağ, “Çok ciddi sayıda gözaltı, tutuklama var. Bu davaların görülmesi ve duruşma salonlarını bizim düşünmemiz gerekiyor. Ankara’daki duruşma salonlarında bunların görülmesi imkanı yok. Bizim büyük bir alana ihtiyacımız var. Bakanlık olarak tedbir aldık. Yargılamaların yeri Sincan tarafında. Yargılamaların sağlıklı yapılabilecek bir mekanı oluşturmaya ihtiyacımız var. Özel bir mahkemeye gerek yok. Darbe teşebbüsünde bulunanların hangi ağır ceza yargılayacak belli. Bu yargılamalar uzun süreceği için bu mahkemelere başka iş verilmeyebilir. Bunun üzerinde HSYK çalışacaktır. Hızla karara bağlanması için gerekli tedbirler alınacaktır” dedi.

“MASUMLARIN CEZA ALMAMASI İÇİN…”
Bozdağ, “Kurunun yanında yaşın da yanma endişesi her yerde var. Bu endişe bende de var. Bunu engelleyecek olan yargıdır. Delillerin değerlendirmesini cumhuriyet başsavcılarımıza yapacak. Yargılama sırasında mahkeme heyeti bütün delilleri ve savunmaları değerlendirdikten sonra karar verecektir. Ben yargımızın bun ayırt edeceğine inanıyorum. Türk yargısının önümüzdeki süreçte masumların ceza almaması için elinden geleceğini yapacağına inanıyorum” diye konuştu.

ASKERİ OKULLAR MEB’E Mİ BAĞLANIYOR?

Bakan Bozdağ, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) çerçevesinde askeri okulların kapatılmasının ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmasının gündemde olup olmadığına ilişkin soruya, “Bu detaylara girmeyelim. Şu anda bütün konuları kapsayan çalışmalar ilgili bakanlıklar tarafından titizlikle yürütülüyor. Bunlar ne kadar olacak, nasıl olacak bu değerlendirmelerden sonra ortaya çıkacak. Henüz değerlendirmeler devam ederken, benim ‘Şu olmayacak, bu olacak’ demem yanlış olur.” şeklinde cevap verdi.

GÜLEN’İN İADESİ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen’in iadesi konusunda şunları söyledi:

“ABD’ye FETÖ ile ilgili 4 iade dosyasını gönderdik. Bu süreç devam ederken acil tutuklanma talebini ilettik. Adli merciler de taleplerin ulaştığını açıkladı. Türk yetkililerle işbirliği ve dayanışma içinde olacaklarını ifade ettiler. Karşılıklı görüşerek bu konuyu değerlendirmeyi ifade ettiler. Bakanlıktan uzman gönderebiliriz, hatta ben de ABD’ye giderek bu konuyu değerlendirebiliriz.”

.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.