Bornova kent tasarımlarıyla fark yaratıyor

Bornova kent tasarımlarıyla fark yaratıyor
  • 2 Kasım 2016 10:29

Bornova Belediyesi’nin 2014 yılında kurduğu Kentsel Tasarım Müdürlüğü daha yaşanabilir bir kent yaratma hedefi doğrultusunda yaptığı çalışmalar ile hayaleri gerçeğe dönüştürüyor. Kültür merkezlerinden muhtarlık binalarına kadar birçok konuda çalışma yapan müdürlük, sanatı sokağa taşıdığı projelerle Bornova’ya ayrı bir renk katıyor.

Yaşam standartlarını yükseltmeyi ilke edinen  Bornova Belediyesi bu kapsamda önemli çalışmalara imza atıyor. İki yıl önce kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nce hazırlanan projeler Bornova’ya renk katıyor. Önce hayal etmekle başlayan süreç, mimar ve kent plancılarından oluşan uzman kadro tarafından hayata geçiriliyor.

Doğal, kültürel, tarihi ve sosyal özellikler gözetilerek hazırlanan projeler vatandaşların da beğenisini kazanıyor. Kent mobilyalarından cephe giydirmelerine, üniversitelerle işbirliği içinde gerçekleştirilen proje ve yarışmalardan kültür merkezlerine kadar kent estetiği ve kentlilik bilincinin ön planda tutulduğu çalışmalar yapılıyor.

Bornova kent tasarımlarıyla fark yaratıyor

Küçükpark’ta büyük değişim başladı

Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü; kafeteryaları ve eğlence mekanlarıyla İzmir’in 24 saat canlı olan merkezlerinden biri olan Küçükpark’ı yeniliyor. Küçükpark’ın daha etkin bir şekilde kullanılmasının amaçlandığı çalışmalar vatandaşların fikirlerinden yola çıkılarak başlatıldı. Bu amaçla, “Fikrini Al Parka Gel” sloganıyla düzenlenen etkinlikte binlerce Bornovalı Küçükpark’a ilişkin hayallerini ve dileklerini kağıtlara dökmüştü. Bornova Belediyesi’nin “Ortak Akıl” çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarla vatandaşların bu dilekleri gerçeğe dönüşüyor.

Bornova’ya Kültür Merkezleri

Müdürlüğün tasarladığı diğer bir çalışma da kültür merkezleri. Atatürk Mahallesi’nde 1575 metrekare inşaat alanına sahip olan ve içinde iki çok amaçlı salonun bulunacağı Atatürk Kültür Merkezi tamamlanma aşamasında. Ayrıca Pınarbaşı’nda hayata geçirilecek Kültür Merkezi ve Cemevi’nin temeli törenle atıldı. Toplam 1207 metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan Merkez, zemin artı iki kat olarak projelendirildi. Pınarbaşı Kültür Merkezi’nin Temmuz 2017’de tamamlanması öngörülüyor.

Bornova kent tasarımlarıyla fark yaratıyor 

Çocuk dostu kent 

2017 yılında çocuklara yönelik pek çok proje hayata geçirilecek. Bornova Belediyesi, çocuklar için oyunla eğitimi biraraya getirecek  olan ‘Bornova Çocuk Dünyası’nı yaşama geçirmek için ilk adımları attı. Proje, Kazım Dirik Mahallesi’ndeki 5 bin metrekatrelik alanda yapılacak. Çocuklara, oyun aracılığıyla bilgilenme, deneyim ve eğlenme olanakları bir arada sunulacak. Ayrıca Karaçam Mahallesi’nde yapılacak olan “Karaçam Çocuk Köyü”nün tasarımı tamamlandı. Çocukların sportif faaliyetlerini doğal bir ortamda gerçekleştirebilmelerine olanak sağlayacak olan merkezde ailelerin de keyifli vakit geçirmeleri hedefleniyor. Her iki projenin uygulamasına önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor.

‘Geçmişten Bugüne Bornova’ projesi 

Bornova Belediyesi’nin ‘Geçmişten Bugüne Bornova’ isimli seminer projesi dünya şehircilik ve kentsel tasarım projeleri alanında düzenlenen yarışmalardan biri olan Golden City Awards 2016’da jüri Özel ödülü’nü kazanırken, TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın “Raci Bademli İyi Uygulamalar Özendirme Ödülü”ne de layık görüldü. İlkokul çağındaki çocukların kente aidiyet duygularını geliştirmek amacıyla başlayan proje kadınlara yönelik seminerleri de beraberinde getirdi. Kadınlarda farkındalık yaratmak amacıyla ilçenin değişik yerlerinde “Bornova’da Kadın ve Yaşam” başlığı altında seminerler düzenleniyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi

Rengarenk duvarlar

Bornova Belediyesi’nin 2015 yılında hayata geçirdiği “Konuşan Duvarlar” projesi ilçe sokaklarına renk katıyor. İlk olarak Yakaköy Mahallesi’nde sokak sanatı olan Graffiti ile başlayan proje, merkezi yerlerde dış cephe giydirmeleri olarak hayat buldu. Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Suluboya Festivali”ne katılan sanatçılar tarafından resmedilmiş Bornova resimleri ile hazırlanan giydirmeler kente estetik bir görünüm kazandırdı.

Ayrıca Golden City Awards 2016’da En İyi Kültür ve Sanat Projesi olarak seçilen Konuşan Duvarlar projesi büyümeye de devam ediyor. Bornova’nın birçok farklı noktasında bulunan sağır cephelerde gerçekleşen tasarımlar vatandaşlardan da beğeni topluyor. Devam eden tasarımlar yakın zamanda Büyükpark içinde bulunan Kızlar Kahvesi ve Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nun duvarlarında da görülebilecek. 

Bornova İçin Fikirler (BİF) 

Bornova Belediyesi’nin üniversitelerle birlikte ortak akıl ilkesiyle gerçekleştirdiği kamusal alanlara yönelik tasarım çalışmalarını içeren BİF (Bornova İçin Fikirler),  ilgili kişi ve kuruluşların yararlanabilmesi için basılı yayın haline getirildi. Yoğun ilgi gören Bornova İçin Fikirler (BİF) 3. Tasarım Sergisi ise Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde Kasım 2016 da açılacak. BİF yayınlarına bif.bornova.bel.tr adresinden de ulaşılabilmektedir.

Hizmet Binası Projesi

Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve kent yaşamına kaliteli bir kamusal alan kazandırılması için Bornova Belediyesi hizmet binası projesi hayata geçirildi. Düzenlenen yarışma ile projesi belirlenen yani belediye binasının inşaatına 2017 yılında başlanması planlanıyor.

Farklı alanlara sihirli dokunuşlar

Sokakta yaşayan hayvanlar için kedi evi, kuş suluğu gibi tasarımlar Bornova içindeki yerlerini alırken, kamusal alanlara ilişkin pek çok proje çalışması yürütüldü. Bornova’da esnaflık yapan ayakkabı boyacıları için Lostra Salonu oluşturuldu.

Park alanları, tabela ve parklar içine yerleştirilen anıt ve heykel tasarımlarının yanında  muhtarlık binalarının kullanışlı ve modern bir görünüme kavuşması için tek tip proje tasarımı  yapılarak uygulandı. Kentsel estetiğini geliştirmek amacıyla Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunan binaların cephe düzenlemelerine de başlandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.