Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Zeus Sunağı UNESCO Dünya Mirası Bergama’nındır”

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Zeus Sunağı UNESCO Dünya Mirası Bergama’nındır”
  • 26 Şubat 2021 08:50

Üç bin yıllık tarihi geçmişiyle dinlerin, bilimin ve medeniyetlerin merkezi olan kadim şehir Bergama’dan koparılarak Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın öz vatanına dönmesi gerektiğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Zeus Sunağı 2 bin yıl boyunca Akropol semalarından Bakırçay Ovasını selamlamış, ne yazık ki; son 140 yıldır ana yurdundan uzakta kalmıştır. Bu hasret artık bitmelidir” dedi.

Bergama Kültür Merkezi’nde (BerKM) Zeus Sunağı’nın anavatanına geri getirilmesi için yol haritası belirlemek üzere gerçekleştirilen toplantının selamlama konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Hakkında sayısız kitap yazılmış olan kadim şehrimiz tarih boyunca bilim, sanat ve kültür alanında benzersiz eserler üretmiş, görkemli yapıtlar inşa etmiştir. Biz Bergamalıların binlerce yıldır, büyük bir onurla ev sahipliğini yaptığımız bu eserlerin en önemlilerinden birisi, bugün anayurdundan binlerce kilometre uzakta olan Zeus Sunağı’dır. Zeus Sunağı 2 bin yıl boyunca Akropol semalarından Bakırçay Ovası’nı selamlamış, ne yazık ki, son 140 yıldır ana yurdundan uzakta kalmıştır. Bu hasretin son bulmasını UNESCO Dünya Mirası Bergama olarak bekliyoruz ve istiyoruz” dedi.Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Zeus Sunağı UNESCO Dünya Mirası Bergama’nındır"

BAŞKAN KOŞTU; TEMELİ BURADA OLAN ZEUS SUNAĞI’NIN ASLININ BERLİN’DE OLMASI KABUL EDİLEMEZ”    

12 metre yükseklikte, 35 metre uzunlukta ve 33 metre derinlikte inşa edilen görkemli sunağın Bergama’nın ve Anadolu’nun geçmişinden devraldığı en önemli miraslarından birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Koştu, “Bu anıt, bir heykel ya da bir tablo değil, Antik Çağ’ın ayakta kalmış en önemli eseri, üzerindeki kabartmalar ve rölyefler ise, sanatta çığır açan Bergama Heykelcilik Okulunun paha biçilmez örnekleridir. Bugün temelleri Bergama’da, aslı Berlin’de bulunan “Zeus Sunağı”, Anadolu insanının yaptığı eşsiz güzellikte bir şaheserdir. Bundan iki bin yıl önce bu bereketli topraklarda yaşayan Bergamalıların inşa ettikleri bu başyapıt, duyguların taşa nakşedildiği görkemli bir anıttır. Ve bizler, emanetçisi olduğumuz Zeus Sunağı’nın bu topraklara ait olduğunu yıllardır yüksek sesle söylüyoruz. Zeus Sunağı’nın ait olduğu topraklara geri dönmesi, bu kentin saygın kimliğine inanan herkesin sorumluluğudur” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER;  “TARİHİ BİR AN YAŞIYORUZ”

Ev sahibi olarak Başkan Koştu’nun yaptığı konuşma ardından kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün Bergama’da tarihi bir an yaşıyoruz” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Saime Bucaklıoğlu ulaşım projelerini açıkladı

12 Ağustos 2020 tarihinde Bergama Asklepion’da gerçekleştirilen Büyükşehir Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararın gereğini yerine getirmek üzere bu toplantının düzenlendiğine işaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Büyük bir imece içinde yol almaya başlıyoruz. Biliyorum ki; bu yolculuk zaferle sonuçlanacak. ‘Taş yerinde ağırdır’ diyoruz. Bu bir uzun soluklu yolculuk. Bu yolculukta şüphesiz birçok engelle karşılaşacağız. Ama bu yolculuğu sürdürüyor olmak Bergama’nın değerlerini gün yüzüne çıkaracak. Zeus Sunağı’nı geri istemek bizim haklı davamız. Ve davamızı sonuna kadar devam ettireceğiz” dedi.Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Zeus Sunağı UNESCO Dünya Mirası Bergama’nındır"

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Bergama Asklepion Sağlık Yurdu’nda gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi meclisinin oy birliği ile aldığı karar ardından Zeus Sunağı’nın öz yurduna geri getirilmesi için yol haritasını belirlemek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen toplantıyı Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nezih Özuyar yönetti. Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi olarak Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gerçekleştirdi. Ardından Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sönmez, Gazeteci Ömer Erbil, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yurt içi Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdür Vekili Özgür Mehmet İrkin tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Bergama Belediyesi eski Başkanlarından Sefa Taşkın, Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri ve pandemi nedeniyle sayısı sınırlı tutulan davetliler katıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.