Başkan’ın Kentsel Dönüşümde 3 Prensibi

Başkan’ın Kentsel Dönüşümde 3 Prensibi
  • 23 Şubat 2016 09:43

“Yerinde dönüşümde” ilk örnek olarak Uzundere 1. Bölge 1. Etap’ta kat karşılığı inşaat yapımı ihalesi için tüm hazırlıklarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da kentin farklı bölgelerindeki uzlaşma çalışmalarını sürdürüyor.

Ege Mahallesi Muhtarı Kemal Ersum’un girişimleri ve kentsel dönüşüm konusundaki bilgilendirme isteği üzerine Ege Mahallesi’ne giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kentsel Dönüşüm projesini bölge halkıyla bir kez daha paylaştı ve vatandaşların kafasındaki soru işaretlerine açıklık getirdi. Başkan Kocaoğlu’na ziyaretinde, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı  Suphi Şahin de eşlik etti.

Başkan'ın Kentsel Dönüşümde 3 Prensibi

Konuşmasına İzmir’de uyguladıkları kentsel dönüşüm projeleri hakkında kısa bir bilgilendirme ile başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şu anda Ege Mahallesi’nden başka 5 yerde daha çalıştıklarını, Uzundere’de mahalle sakinleri ile uzlaşıp çok yakında ihaleye çıkacak ve inşaata başlayacak duruma geldiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm ile ilgili düşüncelerini şöyle özetledi: “Burada yaşayan mal sahibi hakkını, yani tapusunun karşılığını alacak.  Bunda bir problem yok! Ama biz Büyükşehir Belediyesi olarak kiracıların da Ege Mahallesi’ndeki hayatlarını sürdürmesini istiyoruz. Bunun için bir çalışma yaptık. Benim yasal olarak kiracıya gayrimenkul verme yetkim bulunmuyor. Sadece kiraya verme yetkim var. Ben de bütün plan projeyi kiraların çok cüzi olması üzerine yaptım. Ege Mahallesi’nde yaşayan ve bu  muhitte iş yapan insanlarımızı eğer buradan çıkartırsak, hepinizin sıkıntı çekeceği bir gerçek. Şehrin herhangi bir köşesinde, size burada vereceğim evden 5 misli büyüğünü versem, orada yaşayamazsınız, geçinemezsiniz. Bunu hepimiz biliyoruz. Bizim kentsel dönüşüm anlayışımızda 3 prensibimiz var: Bir, kentsel dönüşümde vatandaşı yerinden etmeyeceksin. İki,  belediye de bundan para kazansın demeyeceksin. Üç, hakkaniyetli olacaksın. Kiracının da mal sahibinin de burada yaşaması için yerinde gerekli düzenlemeyi, gerekli projeleri yapacaksın. Bizim görüşümüz, düşüncemiz bu.”

Başkan'ın Kentsel Dönüşümde 3 Prensibi

Dönüşüm gönülle, rızayla olur…
Ege Mahallesi dönüşümü için toplantılar yapılarak esasların bir çok kez anlatıldığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Bugün de tekrarlıyorum. Kentsel dönüşüm işi, gönülle olacak bir iş. Eğer burada oturan ev sahibinin, kiracının rızası yoksa, bu iş olmaz. Biz ‘çarpık yapılaşma, depreme dayanıksız, riskli yapı’ diye rapor alıp ondan sonra iki ay içerisinde vatandaşların evlerini yıkma yoluna gitmeyiz. Ben belediye başkanlığı yaptığım sürece böyle bir yöntemi uygulamayacağım.  Kimseyi evinden, ocağından koparıp mağdur etmeyeceğim.  Zaten bize de bu görevi, belediye başkanlığını ‘onun malını al, bunun malını al’ diye vermediler. ‘Vatandaşların durumunu ne kadar iyileştirebilirsen iyileştir, ne kadar hizmet edebilirsen et, elinden gelen gayreti göster’ diye görev verdiler. Ben de bunun için çalışıyorum. Burada insanlar yaşayacak. Yeşil alan ayrılacak.  Çeşitli spor tesisleri olacak. Gönül rızası ile anlaşmayı imzalıyorsanız biz bu işi yapacağız. Zorlama ile bir şey olmaz.  Onun hayrı olmaz.  Ben bunu yapmaya, para harcamaya hazırım. İstiyorsanız yapacağız. İstemiyorsanız da gidip isteyen yerde yapacağız.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.