Başkan’dan Kavimler Göçü Uyarısı

Başkan’dan Kavimler Göçü Uyarısı
  • 24 Şubat 2016 10:20
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Almanya Federal Cumhuriyeti Hessen ve Aşağı Saksonya Eyaletleri İçişleri bakanları ile 20 Avrupa Birliği ülkesinden gazeteciler, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Her iki görüşmenin de ana gündem maddesi, Türkiye’ye ve İzmir’e gelen Suriyeli mülteciler oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu, gelir dağılımındaki adaletsizlik ile inançlardaki parçalanmalar ve radikalleşmenin devamı durumunda, çatışmaların yaşandığı geri kalmış ülkelerde, tarihteki kavimler göçüne benzeyen kitlesel göçlerin yaşanabileceğini söyledi.
 
Yanılmayı umarım ama..
Almanya Hessen Eyaleti  İçişleri Bakanı  Peter Beuth ve Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı  Boris Pistorius önderliğindeki Alman heyetine öncelikle Türkiye’deki devlet yapılanmasına ilişkin  bilgiler aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye’ye gelen mülteciler ile ilgili  tamamen merkezi hükümet ve onun İzmir’deki temsilcisi Valiliğin yetkili ve sorumlu olduğunu, yerel yönetim olarak da kendilerinin gereken desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.
Başkan'dan Kavimler Göçü Uyarısı
Tıpkı gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi, inançlardaki parçalanmalar ve radikalleşmenin temelinde de ekonomik çıkarların yattığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ben önümüzdeki süreçte, içinde bir çok çatışmanın yaşandığı geri kalmış ülkelerde, tarihteki kavimler göçüne benzeyen kitlesel göçlerin yaşanabileceğini düşünüyorum. Bugün 3-4 milyon Suriyeli mülteci göçü ile karşılaşırken, dünya sayısal olarak bunun çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için tedbir alınmalı. Suriyeli mültecilerden alacağımız dersleri belirlemeliyiz. İnsanları evinden çıkmadan, yurdundan çıkmadan, yerlerinde kalabilecekleri çözümü sağlayacak  tedbirlerin acilen alınması lazım. Bu sadece Suriye olayında değil. Eğer yaşadıkları yerlerde zaruri ihtiyaçlarını k arşılayamazlar, hayatlarını sürdürmezlerse, insanlık çok farklı bir  kavimler göçleriyle karşı karşıya gelecektir diye bir görüşüm var. Umuyorum yanılırım” diye konuştu.
Başkan'dan Kavimler Göçü Uyarısı
 
“Ölümü göze almış insanları polisiye tedbirlerle durduramazsınız”
Esas problemin iç çatışmalar ile inanç ve mezhep çatışmalarının olduğuna dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar devam ettiği ve çıkar amacıyla kaşındığı müddetçe, mülteci akını artarak devam edecektir. Bütün bunların altında yatan ise dünyada gelir dağılımındaki dengesizliğin giderek  taşınamaz hale  gelmesidir. Eğer bu durum devam ederse, hiç arzu etmememize rağmen, daha büyük göçlerin olabileceği kanaatindeyim. Çünkü herşeyini kaybetmiş, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların yapamayacağı bir şey yoktur.  ‘T.C. Sahil Güvenliği bunları bırakıyor, göz yumuyor’ gibi bir düşünceniz varsa, buna katılmak mümkün değil! Ege denizinden karşı tarafa geçme olasılığı çok düşük bir ihtimal de olsa,  ölümü göze alarak,  küçük şişme bota binen insanlar,  arkasında kalmak için hiçbir nedeni kalmamış insanlardır. Ölümü göze almı ştır. Ölümü göze alan insanları polisiye tedbirlerle durdurmak hemen hemen imkansızdır. Onun için bu realiteyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor. ‘Burada 3-4 milyon mülteci Türkiye’de kalır, bu dertten kurtulunur’  denebilir. Avrupa Birliği ülkeleri böyle yaklaşabilir ama bu geçici bir durumdur. Biraz önce saydığım sorunlar kalıcı olarak çözülemediği; ayrıştırıcı politikalar; inanç ve etnik kökenlerdeki kaşımalar, gelir dağılımındaki adaletsizlikler giderilemediği ve açlıkla karşı karşıya kalan insanlar çoğaldığı müddetçe, bugün 4 milyon olan mülteci sayısı yarın 8 milyon, 16 milyon olarak, nerede duracağını  bilmediğimiz bir büyüklükte karşımıza çıkabilir. Eğer Suriye’de barış  6 ay içinde sağlansaydı, bugün en fazla 500 bin mülteci ile muhatap olacaktık. Barış gecikt ikçe, karşılıklı ölümler ve karşılıklı çatışmalardan dolayı uçurum büyüdükçe, mültecilerin ülkelerine geri dönmek için hem  maddi olanakları hem de arzuları kayboluyor. Onun için acilen çözüm, acilen barış  gerekiyor.”
Bu haber ilgini çekebilir ->  Menderes Başkan Adayı Sinan Akdeniz; “Sandıkta birleşelim, birlikte yönetelim”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.