Başkan Kocaoğlu’ndan D8 Mesajı

Başkan Kocaoğlu’ndan D8 Mesajı
  • 4 Mart 2016 10:20

Çeşitli temaslarda bulunmak için kente gelen D8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammed Mousevi ve beraberindeki heyet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Suriye’deki iç savaşı gündeme getiren Başkan Aziz Kocaoğlu,  D8 ülkelerini barış için daha aktif rol oynamaya davet etti.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan olmak üzere 8 ülkeyi kapsayan D8 birlikteliğinin 1997 yılında dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın girişimleriyle kurulduğunu hatırlatan D8 Genel Sekreteri Mousavi,  Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Suriye’de barış tesisi gibi önemli bir konuya ilgi göstermesi ve kendilerine güven duymasının önemine dikkat çekerek, teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu’nun çağrısı üzerine bütün iyi niyetiyle D8 üyesi ülkelerdeki üst düzey temsilciler ile görüşeceğini açıklayan Mousavi, “Süper güçler rol aldığı zaman, diğer ülkelerin aslında çok fazla önemi kalmıyor. Umuyorum ki, bu problem çözülebilir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çabaları da çözümde etkin rol oynayacakt ır. Ben bütün iyi niyetimle, bu konu hakkında üye ülkelerin üst düzey temsilcileri ile görüşeceğim. Bir şekilde katkı sağlamaya çalışacağım” dedi.

TÜRKİYE “BABA” ÜLKE
Üniversite döneminde İzmir’i kitaplardan okuduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Mousavi,  çok güzel bir coğrafyada yer alan İzmir’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. D8 birlikteliğinin son 6 yılda özellikle ekonomik konularda aktif hale geldiğini,  üyeler arasındaki ticaretin gelişmesi için çalıştıklarını anlatan konuk Genel Sekreter, son dönemde turizm üzerine yoğunlaşmak istediklerini ve bu konuda İzmir’in potansiyelini öğrenmeyi arzu ettiklerini vurguladı.

D8’in amacının üye ülkeler arasında iyi bir işbirliği oluşturmak oluğunun altını çizen Mousavi, üye 8 ülkenin çok dikkatli bir şekilde seçildiğini, bu ülkelerin dünyada tarım, turizm ve ulaşım konularında önemli bir potansiyele ve toplam 1 milyar nüfusa sahip olduklarını kaydetti. Türkiye’nin bu 8 ülke arasında önemli, öncü ve lider ülkelerden bir tanesi olduğunu da dile getiren Genel Sekreter, “Türkiye’ye ‘baba’ ülke diyebiliriz. Bazı etkinliklerimizin Türkiye’de, İzmir’de düzenlenmesini isteriz” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise D8 üyesi ülkelerle her alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini ve D8 etkinliklerine evsahipliği yapmaktan mutlu olacaklarını söyledi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  MALİ HİZMET KALİTESİNDE YÜKSELİŞ: FİLİZ BAŞKAN MALİ TABLOYU AÇIKLADI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.