Balıklıova’da Yıkım Gerginliği

Balıklıova’da Yıkım Gerginliği
  • 20 Ocak 2016 14:50

İzmir’in Urla İlçesi’ne bağlı Balıklıova’da, özel idarenin kapatılması üzerine belediyeye devredilen 74 ev için, Kıyı Kanunu’na uygun olmadığı kararı çıkması, yıkım tartışmalarına neden oldu.

Burada 25 yıldan bu yana kira verip oturan ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davayı, yerel mahkemenin reddetmesinden sonra Danıştay’ın da bunu onamasıyla, tahliye için harekete geçildi. Avukat Yusuf Baratalı, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını öne sürerek, şöyle dedi:

“Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığına karar verdi. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Biz bunu Danıştay’a götürdük. Danıştay’ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı.”

Balıklıova'da Yıkım Gerginliği

Özel idarelerin kapatılması kararından sonra, İzmir Valiliği, eskiden köy olan Balıklıova Mahallesi’ndeki 74 evi, Urla Belediyesi’ne devretti. Bu gelişmeden sonra, Belediye Encümeni de evlerin Kıyı Kanunu’na uygun olmadığı ve inşaat ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle boşaltılarak yıkılmasına karar verdi. Alınan kararla yaklaşık 25 yıl burada kira ödeyip oturanlar, ‘işgalci’ durumuna gelmelerine tepki gösterip, hukuk mücadelesi başlattı. 2014 yılı Kasım ayında, İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, evlerde oturanların binaların boşaltılıp yıkılması kararına yaptığı itirazı sonuçlandırdı. Mahkeme itiraza ilişkin şu kararı verdi:

“Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların tahliyesinin, ancak taşınmazın bulunduğu yer mülki amirliğince sağlanacağı açık olup, dava konusu taşınmazın, 2886 sayı kanunun 75’inci maddesi gereği, 15 gün içinde tahliye edilerek, belediyeye teslim edilmesi, teslim edilmediği takdirde, işgalin idari yoldan sona erdirileceğine ve taşınmazın mevzuat gereği boşaltılacağına ilişkin işlemin taşınmazın rızaen boşaltılması yolunda davacıya yapılmış bir ihbar niteliğinde olduğuna, bu haliyle idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığından davanın esasının incelenebilme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı incelenmeksizin reddine.”

Bu evlerde oturanlar, mahkeme masrafları ve vekalet ücretleri için Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay ise yerel mahkemenin kararını, geçen kasım ayında onadı.

Balıklıova'da Yıkım Gerginliği

TARTIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Danıştay’ın kararından sonra Urla Belediyesi, yıkım kararının artık onandığı yönünde açıklama yapıp, Kaymakamlıktan, evlerin tahliye edilip kendilerine teslim edilmesini istedi. Kaymakamlık görevlileri de, bu sabah jandarma ekipleri ile birlikte tahliye için evlerini bulunduğu Balıklıova Mahallesi’ne gitti. Buradaki evlerde oturanlar, ekipleri karşılayıp, tahliye kararına direneceklerini söyledi, ortada bir mahkeme kararı bulunmadığını öne sürdü. Evlerin bulunduğu alanın girişi önünde de jandarmaya set oluşturuldu. Bu sırada evlerde oturanlar ile Kaymakamlık görevlileri hem de jandarma yetkilileri arasında zaman zaman tartışmalar oldu. Kaymakamlık görevlisinin, elindeki yazıyı gösterip görevini yapması gerektiğini söylemesi üzerine, burada bulunanlardan biri, “Sen görevini yapıp evine gideceksin. Biz evi boşalttıktan sonara nerede kalacağız? Çocuklarımız için direniyoruz. Burada hukuksuz bir durum yok” karşılığını verdi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Urla Belediye meclisinden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

İlerleyen yaşlarına ve soğuk havaya rağmen jandarmanın evlerin bulunduğu alana girmesine izin vermeyenlerden Zühre Umay, “Evlerimizin mücadelesini veriyoruz. Bize ait olanın, belediyelinin rant kapısı yapmaması için direniyoruz. Hepimizin yaşı 50- 60, burada direneceğiz. Danıştay’dan bir karar gelirse, boynumuz kıldan ince. Çeker, gideriz. Mahkeme kararı olmadan bu kadar insanı söz verdikleri halde dışarı atıyorlar” dedi.

AVUKAT BARATALI: ORTADA KARAR YOK

Ev sahiplerinin avukatı CHP Urla eski İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ise, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını öne sürdü. Baratalı, şöyle konuştu:

“Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığı için kararı reddetti. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Bunu Danıştay’a götürdük. Danıştay’ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı. Ama belediye dünden beri sanki bir mahkeme kararı varmış gibi manipülasyon yapıyor.”

Urla Belediyesi’nin aldığı yıkım kararı üzerine 2014 yılında İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne de başvurduklarını ve bununla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, henüz bir karar verilmediğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam aracılığıyla konunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da gittiğini ve onun da mahkeme kararı çıkana kadar yıkımın olmamasını istediğini söyleyen Yusuf Baratalı, şöyle devam etti:

“Belediye kendi açısından, kendini haklı görüp işlem yapmaya çalışıyor. Ama bugün öğleden sonra iptal kararı çıkmayacağının garantisi yok. Mahkeme ne karar verirse versin, adaletin kestiği parmak acımaz, ama ortada yıkım için bir mahkeme kararı yok.”

CHP İL BAŞKANLIĞINI İŞGAL ETMİŞLERDİ

Balıklıova Mahallesi’ndeki yıkılmak istenen 74 evde yaşayanlar, geçen yıl ağustos ayında, CHP’li Urla Belediyesi’ne tepki gösterip, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı işgal etmişlerdi. Eyleme katılanlar binada iki gün boyunca kalmış, yıkım için mahkeme kararı bekleneceği yolundaki açıklamalar üzerine ayrılmışlardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.