Balçova’da Dündar ve Gül’e onur ödülü

Balçova’da Dündar ve Gül’e onur ödülü
  • 18 Nisan 2016 09:00

Dünya üzerinde birçok ülkede model olarak alınan ve Cumhuriyet’in en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin Kuruluş Yıldönümü nedeniyle akademisyen ve siyasetçi sendikacıların katıldığı “Eğitim Reformu için Arayışlar Sempozyumu” düzenlendi.

İki gün süren oturumlarda Eğitim Sistemi’nin içinden geçtiği süreç ve çözüm önerileri dile getirildi. Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Köy Enstitüleri tarafından kitap haline getirilen konuşmalarda, özellikle eğitimin dinsel temele oturtularak bilimsel gerçeklerden uzaklaşmasının Cumhuriyet’in geleceği açısından yaratacağı sakıncaların üstünde duruldu.

Sempozyum’un kapanış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli unsuru olduğunu ifade ederek “Cumhuriyet’i kuran irade eğitimde ilerle olmaz ise devrimlerin sonuçsuz kalacağını biliyordu. O yüzden eğitime çok önem verdiler. Ancak, Cumhuriyet’in karşısındaki güçlerde eğitimin çok önemli olduğunu biliyordu. Bu ülke Köy Enstitüleri’nin ilerleyişini sağlayamadı ama karşı taraf adım adım ilerleyerek bugünlere ulaştı. Şimdi yeniden bir eğitim hamlesi yapmalıyız. Cumhuriyet’in aydınlığına inanan güçler sen, ben, o demeden birleşirsek bu küçük küçük yanan ateşleri birleştirerek Cumhuriyetin Aydınlanma Değerlerini tekrar bu ülkede hakim kılabiliriz” diye konuştu.

2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü ise Sempozyum sonunda Dünyanın önemli Orkestra Şeflerinden Gürer Aykal’a verildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, YKKED Başkanı Prof.Dr.Kemal Kocabaş ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in katıldığı ödül töreninde bir konuşma yapan  Şef Gürer Aykal, aldığı her ödülden sonra Anıtkabir’e çıktığını ifade ederek “Bu ödülü de Atatürk’e götürerek emanetini hala koruyan insanların olduğunu ifade edeceğim” diye konuştu.

Sempozyum sonunda bu yıl ilk kez verilen Basın Özgürlüğü Onur Ödülü’ne ise Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül layık görüldü. Can Dündar ödül konuşmasında Cumhuriyet değerlerine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak “Bayramlarımızı bile elimizden almak istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi. Konuşmasını espriler ile süsleyen Dündar “Bu ülkede şef olmak isteyenler var. Eğer bu ülkede bir kişi şef olacaksa bence bu kişi Gürer Aykal olmalıdır. Ayrıca şu anda olmayan bir şeyin Basın Özgürlüğü’nün ödülünü almaktan da gurur duyuyorum” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  AK Partili Çankırı 4 İlde Seçim Karnesini Değerlendirdi

SEMPOZYUM KONUŞMACILARI

Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır (CHP Genel Sekreteri)

Evin İlyasoğlu Gazeteci)

Orhan Bursalı (Gazeteci)

Prof.Dr.Gaye Usluer (CHP Milletvekili)

Dursun Çiçek (CHP Milletvekili)

Prof.Dr.Ayfer Kocabaş (9 Eylül Üniversitesi)

Prof.Dr.Binnur Yeşilparmak Ankara Üniversitesi)

Figen Atalay (Gazeteci)

Prof.Dr.Fatma Çağlayan Dinçer (Ankara Üniversitesi)

Prof.Dr.Yakup Kepenek (ODTÜ)

Doç.Dr.Güzel Yücel (9 Eylül Üniversitesi)

Prof.Dr.Firdevs Gümüşoğlu (Mimar Sinan Üniversitesi)

Yrd.Doç.Dr.Semiha Günal (9 Eylül Üniversitesi)

Yrd.Doç.Dr.Figen Kıvılcım Çorakbaş (Anadolu Üniversitesi)

Araş.Gör.Deniz Yeşiltepe (Anadolu Üniversitesi)

Satı Çalışkan (Nedim Uysal Meslek Lisesi Md.)

Doç.Dr.Hatice Şimşek Keskin (9 Eylül Üniversitesi)

Prof.Dr.Ahmet İman (ODTÜ)

Prof.Dr.Songül Sallan Gül (Süleyman Demirel Üniversitesi)

Prof.Dr.Nilay Bümen (Ege Üniversitesi)

Prof.Dr.Kemal Kocabaş (9 Eylül Üniversitesi)

Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı)

Veli Demir (Eğitim-İş Genel Başkanı)

Mustafa Gazalcı (22.Dönem CHP Milletvekili)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.