Aracı Kurum Müdüründen En Az 15 Milyon TL’lik Vurgun

Aracı Kurum Müdüründen En Az 15 Milyon TL’lik Vurgun
  • 15 Ocak 2016 12:01

İzmir’de bir borsa aracı kurumunda Şube Müdürü 45 yaşındaki M.A., 2008 yılından bu yana bazı müşterilerin imzalarını taklit edip sahte talimatla para çekerek, en az 15 milyon TL’lik vurgun yaptığı iddiasıyla tutuklandı.

İzmir’de de faaliyet gösteren bir borsa aracı kurumun müşterisi olan S.T. bir bankadaki hesap ekstresine gelen paraları incelediğinde, kendisine gönderilen tutarın aracı kurum hesabı yerine aynı aracı kurumun İzmir Şube Müdürü M.A.’nın şahsi hesabından geldiğini fark etti. Bunun üzerine, S.T.’nin konuyla ilgili bilgi istediği aracı kurum müfettiş görevlendirdi. Yapılan incelemede M.A. tarafından takip edilen 48 kişiye ait 48 hesap üzerinde sahte belge ve imzalarla nakit çekme, nakit tahsilat, virman talimatı ve diğer işlemleri yaparak müşteri hesaplarının boşaltıldığı saptandı. Ayrıca şubede hesabı olmadığı halde, 14 kişi adına açılmış gibi gösterilen 45 hesap üzerinden, kayıtlarda müşteri olarak yer almayan kişilerden nakit para toplandığı, bunların da firmanın muhasebe ve sistem kayıtlarına girilmeden kişisel kullanımına geçirildiği belirlendi ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

YÜKSEK FAİZ VAADİ

Aralarında kurum ve kuruluşların, İzmir’de tanınmış işadamlarının olduğu 65 müşteki bulunan dosyayla ilgili çalışma başlatan savcılık, M.A.’nın müşterilerini TL’ye aylık yüzde 12.5, dolar bazında da yine aylık yüzde 10 getiri vaat ederek daha fazla para getirmelerini teşvik ettiğini, bu paraları bankalardaki kişisel hesaplarına aktardığını ortaya çıkardı.

SAHTE HESAPLAR OLUŞTURMUŞ

Müşterilerine kişisel mail adresinden sahte hesap durumları gönderdiği de belirlenen M.A.’nın, müşterilerinin kolay vize alabilmeleri için sahte bakiye durumlarını gösteren evraklar düzenlediği, aracı kurum tarafından müşterilere hesap özeti gönderilmesini engellemek için sahte imzalı ‘Ekstre istemiyorum’ belgeleri düzenlediği, sahte adres teyit belgesi düzenleyip, müşterinin gönderdiği adres teyit belgesi üzerinde de tahrifat yaptığı anlaşıldı. Öte yandan müşterilerin aracı kurum şubesindeki diğer çalışanlarla irtibat kurmadığı, M.A.’yı da cep telefonundan arayarak görüşmelerin şirketin telefonlarından kayıt edilmesinin engellendiği tespit edildi.

SAHTE PÖTFÖY BELGELERİYLE YÜKSEK GETİRİ GÖSTERMİŞ

Kurum müfettişleri tarafından yapılan incelemelerde, M.A.’nın, 2008 yılından buyana müşteri imzalarını taklit ederek sahte talimatla müşteri hesaplarından nakit, menkul virmanı ve diğer yöntemlerle para çektiği, müşterilere sahte portföy belgeleri düzenleyerek gerçekdışı getiri elde etmiş olduklarına inandırdığı, bu sayede hem müşteri hesaplarının gerçek durumunu gizlediği, hem de müşterilerin yüksek getiri beklentisiyle kendisine daha fazla para getirmelerini teşvik ettiği anlaşıldı. Müşterilerinin güvenini kazanan M.A.’nın en az 15 milyon TL vurgun yaptığı belirtildi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR

VURGUNUN BOYUTU 23 MİLYON TL’YE ÇKABİLİR

Mağdurlar tarafından belgelenen kayıpların bir bölümünün aracı kurum tarafından karşılandığı ancak kayıtlara geçmeyen paralarla yapılan vurgunun 23 milyon TL’ye kadar çıkabileceği öne sürüldü. M.A.’nın yasal olmayan yollarla elde ettiği parayı yakınlarının hesaplarına aktarıp buradan üzerine aldığı da iddia edildi. Bu kapsamda, polis tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 5 kişiden M.A. sevk edildiği adliyede tutuklandı, diğer şüpheliler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dosyayla ilgili Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız tarafından iddianame hazırlanırken, M.A. ‘Sermaye Piyasası Yasası’na aykırılık, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık’ suçundan Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.