Alım garantili buğday projesi başladı

Alım garantili buğday projesi başladı
  • 29 Eylül 2017 10:43

Seferihisar Belediyesi, Ulamış Köyü’nde başlattığı projeyle, köylülere Topan Karakılçık Buğdayı dağıttı. İlk tohumları dağıtan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2018 yılında yetişecek buğdayları, belediye olarak devletin açıklayacağı buğday fiyatının iki katı fiyatına satın alacaklarını açıkladı.  

 

Günümüzde çok az rastlanan Topan Karakılçık Buğdayı Tohumu’nu bulup Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltan ve yüzlerce yıl önceki tekniklerle “Ata Ekmeği”ni üreten Seferihisar Belediyesi, karakılçık buğdayının yaygınlaşması, köylü ve çiftçinin gelirinin artması hedefleriyle yeni bir proje geliştirdi.   

 

Mimzer ekimi için dönüm başına 17kg, elle ekim içinse 20 kg tohum, köylülere ücretsiz olarak dağıtıldı. Belediye, hasattan sonra, üreticinin ürünlerini,  Hükümetin açıklayacağı taban fiyatının iki katına satın alacağını, taahhüt ederek üreticilerle protokol imzaladı.

 

DEVLETİN AÇIKLADIĞI TABAN FİYATININ İKİ MİSLİNİ VERECEĞİZ

İlk tohumları dağıtan ve taahhütnameyi imzalayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “ Ülkemizde uygulanan tarım politikalarının ne sonuçlar verdiğini, insanların topraklarından koptuğunu, uzaklaştığını, üretimden para kazanamadığını bu nedenle üretmekten vazgeçtiğini hepimiz çok net biliyoruz.

 

Kaybolan yerel tohumlarımıza ve geçmişimize sahip çıkarken, aynı zamanda çiftçinin de köylünün de yaşayabilmesi için çözüm yolları aramaya devam ediyoruz.  İstedik ki üreticimiz ürettiği ürünün ne kadar gelir getireceğini  baştan bilsin. Devletin açıkladığı taban fiyatını baz alarak şöyle yapacağız. Devlet buğday için ne açıklıyorsa biz onun iki mislini köylümüze vereceğiz. Bunu da bir taahhütnameyle imza altına alıyoruz. Bu şekilde köylümüzün tekrar üretmek için cesaret bulmasını ve üreterek daha çok kazanmasını hedefliyoruz.

 

Ayrıca kaybolmak üzereyken bulduğumuz Karakılçık Buğdayı’nı da böylece tekrar günışığına çıkarmış olacağız. Yine bu buğdaydan yüzlerce yıl önceki tekniklerle ürettiğimiz ve Ata Ekmeği adını verdiğimiz ekmeğimiz de halkımızla, tüketiciyle daha çok buluşacak.

 

Her zaman başka bir tarımın mümkün olduğunu düşünüyor ve iyi örneklerini tüm ülkeye göstermeye çalışıyoruz. 4 basamaklı olarak uyguladığımız tarım politikamız  4 hedef içeriyor;   1)Üretici pazarları kurmak, 2) Üretici birlikleri ve kooperatiflerle üreticiyi buluşturmak, 3)Tarım ürününü  işleyerek bir sanayi ürününe dönüştürmek  ve 4)Yerli tohuma sahip çıkmak.  Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek ve küçük üreticiyi güçlendirerek toprağına, köyüne sahip çıkmasına gayret edeceğiz.” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Filiz Ceritoğlu Sengel "Hep Birlikte Zorluklarla Mücadele Ettik"

 

Seferihisar Belediyesi ilk gün 24 üreticiye 280 dönüm arazi için 5 bin 400 kilo karakılçık buğdayı dağıttı. Belediye, buğdayları önümüzdeki hasat zamanı köylülerden satın alınacak. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.