“3 Bakanı Aklamak İçin Uluslararası Suç İşlendi”

“3 Bakanı Aklamak İçin Uluslararası Suç İşlendi”
  • 28 Mart 2016 12:27

Gizem Çetinkol – Gazete Ege/CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Son günler de gündemden düşmeyen konulardan iri olan Rıza Sarrafın Amerika’da tutuklanması ve artan şehit haberleri ile ilgili konuları değerlendirmek için bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Aksünger, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran’a gitmesinin ardından yaptığı basın açıklamasına dikkat çekti, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘İran’la mutabıkız’ cümlesinden hemen sonra Babek Zencani’nin  idam kararının çıktığını hatırlattı. 17- 25 Aralık yolsuzluk davaları hakkında da konuşan Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “17-25 Aralık’ın dominat ismi Amerika’da yakalandı. 17 Aralık başka bir dava 25 Aralık başka bir dava. 17 Aralık’ta 3 dava vardı. Dosyalarda Zarrab baş aktör…25 Aralık dosyaları Meclis’e hiç gelmedi. 25 Aralık dosyasının içinde bence bugün iktidarın Zarrab’ı sahiplenenlerin en korktuğu konu vardı. Vatana ihanet! Meclis’e gelmedi ama biz fezlekelere ve dava dosyalara ulaşmıştık. Cezaevinde yatan savcılarla konuştuğumda dosyaların önemini anladım. Bizi cemaatte iktidarda ilgilendirmedi. Soruşturma komisyonu olarak biz dosyaları inceledik. Araştırmaları yaptık. İçeride yatanların hepsi 25 Aralık’tan dolayı yatıyor. 25 Aralık için hükümet “darbe girişimi” dedi. Yatanların hepsi 17 Aralık’la ilgili davaya bakmışlardı. Meclis’e gelmedi ama yatanların yatma nedeni 25 Aralık davaların hepsine takipsizlik kararı verdi. Kapanmadığı Zarrab’ın Amerika’da tutuklanmasıyla belli” dedi.

“3 BAKANI AKLAMAK İÇİN ULUSLARARASI SUÇ İŞLENDİ”

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonun da 3 Bakan’a dikkat çeken Aksünger, “17-25 aralık dosyasını gördüğümde anladım ki bu devletin imkanları olmadan bunları yapmak mümkün değildi. Rıza Sarrafı televizyonlara çıkardılar, ödüller hediyeler verdiler. 3 Bakanı aklamak için ellerinden geleni yaptılar 3 Bakanı aklamaya çalışırken uluslararası suç işlendi. Önümüzdeki süreç Türkiye için çok zor, tekrar bu konu açılmalı” diye konuştu.

Amerika’nın Sarraf’la ilgili bilgi CHP’lilerden bilgi isteyebileceğinin konuşulduğunu söyleyen Aksünger, “ Amerika’nın Sarraf’la ilgili bir şey bilmemesine imkan yok. Bu davayı zaten biliyorlar. Sarraf’ın Merkez Bankası yetkililerine yazdığı mail var…’Ambargo konusunda İran’ın menfaatine yönelik Sarraf ailesi üstüne düşeni yapacaktır’ diyor. Aile derken biri Babek Zencani… Davutoğlu, İran’a gitti. İran’da yetkilerle görüştü. Tahran’da basın toplantısı yaptı. ‘İran’da tüm konularla mutabıkız’ dedi. Birkaç saat sonra Zencani hakkında idam hükmü verildi. Hangi konularda mutabıksınız? Bu mutabık kurumsal diplomasi içinde mi? Zencani’yi de içeriyor mu? Cumhurbaşkanı da mutabık mı? Zarrab konusu 17-25 Aralık’la bakanlarla ilgili değil sadece; Türkiye’nin Suriye politikasıyla dış politikasıyla da ilgili…” dedi.

17- 25 Aralık davaları sırasında nelere dikkat çektiğini hatırlatan Aksünger, şunları söyledi;

“17 Aralık dosyasını incelediğimizde kamu bankası vardı işin içinde. Paraların resmi transferi gözükmüyor olabilir. Zaten bu işler öyle olmaz. Türkiye’de o dönem 17-25 Aralık dosyalarını gördüğümde, devletin imkanlarını kullanmadan bunları yapmak mümkün değildi. Sarraf’a ödüller verdiler. Orada burada konuşturdular. Olmayan saçlarımı yolacaktım olanlar karşısında. 3 bakan meselesi ve bunların yolsuzluk iddiasının aklanmaya çalışılması uluslararası suç şebekesinin üstüne toprak atmaktı. Bugün bakıyorum Sarraf’la ilgili haber yazılmıyor. Birşey mi var bildiğiniz. Umarım Türkiye bu işten ciddi bir zarar görmez. Gerekli faillerin hepsinin ortaya çıkması için yeniden bir yargılama sürecine ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı Amerika’ya gidecek. Orada başka konuşacak burada başka konuşacak. Zannetmiyorum ki Sarraf’ı Amerika herhangi bir şey elde etmeden bırakmaz. Verilen mesaj ayrı konu. Türkiye bunların hiçbirini kabul etmeyip Amerika’ya meydanlarda çatmaya başlarsa yalnızlaşır. Ambargo uygulanan ülke oluruz. Ben bunun olmayacağını iyi niyetlimle tahmin ediyorum.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Genç Başkan’dan Eğitime Tam Destek

“CANDEĞER YILMAZ, KENTE YAKIŞMIYOR”

Artan şehit haberlerine ve terör konusuna da değinen CHP genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Ege Üniversitesi Candeğer Yılmaz’ında İzmir’e yakışmadığını söyledi. Aksünger “Akademisyenlerle ilgili takipler yapılıyor. Algı yönetimi gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı “Bunlar teröristtir” diyor. Barış çağrısı yapanları terörle ilişkilendiriyor. Ege Üniversitesi Rektörünü ‘aydın namusuna’ davet etmiştim. Rektörle (Candeğer Yılmaz) mahkemelik olduk. Davaları kazandım. Şimdi ben tazminat davası açacağım. Kazanırsam mağdur olmuş derneklere vereceğim. İzmir aydınlıktır. Buradan yetişen insanlar ülkeyi ciddi şekilde temsil etmektedir. Uluslararası şirketlerin tepelerinde de vardırlar.Ancak kendisi kentte yakışmayan bir rektördür. Cumhuriyet kazanımlarına darbe vurmaya çalışanlarla işbirliği yapanları aydın namusuna davet ediyorum” dedi.

“İZMİR VALİSİ ÇARK ETTİ”

Dikili’de geri dönüşüm kampı kurulacağı yönündeki iddiaları da gündeme getiren Aksünger, “ Dikili’de kamp kurmayı planlıyormuş iktidar. Vali böyle bir şey olmadığını söylemişti. Şimdi çark etmiş. Kendisini turizmle ifade eden kentin güzide ilçelerinden birine bu kadar göçmen kitleyi getirirken bilimsel mi baktınız, araştırma mı yaptınız? Dikili bunu kaldırabilir mi? Ekonomik kültür sosyal anlamda….Hükümet şimdi neden söylüyor. Vali çark etmiş durumda. Yeniden gözden geçirilmesi gerek. Bir sürü yer var. Bazı yerlerde kamplar var zaten. Ayağımızın altına muz kabuğu konmuş gibi” dedi.

“2002’DE YILDA 7 ŞEHİT VERİRDİK ŞİMDİ 1 GÜNDE 7 ŞEHİT VERİYORUZ”

Toplantıda ülke genelini değerlendiren bir isimde CHP İzmir İl Başkanı  Alaattin Yüksel terör olaylarına dikkat çekti. Yüksel, “2002 yılına kadar yılda 7 şehit verirdik, AKP iktidarıyla birlikte şimdi neredeyse günde 7 şehit veriyoruz. İzmir’den de çok şehidimiz oldu anaların babaların ciğeri yanıyor. Bunun suçluları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyor ve suç duyurusunda bulunuyoruz. Geçtiğimiz hafta bir diğer utanç kaynağımız olan Ensar Vakfında yaşanan zalim olayla ilgili gençlerimiz adliyedeydi, onları desteğe gittik. Bunlar çok utanç verici olaylar” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.