İZMİR’de Yerel Seçimin Şifreleri

  • 16 Ocak 2019 09:41

Bir siyasi partinin hedefine ulaşabilmesinin ve amaçlarını gerçekleştirebilmesinin temel şartlarından bir tanesi içerisinde bulunduğu çevreyi tanıması, sorgulaması ve buna göre davranış sergilemesidir.
Siyasi parti adaylarının yapmaları gereken öncelikli işlerden bir tanesi içinde bulundukları siyasal pazarın yeterli analizini yapmak olmalıdır. Bu analize göre siyasal ürünler, politikalar, söylemler, eylemler gerçekleştirilmeli ve uygun adaylar bulunarak ortaya çıkarılarak halka sunulmalıdır.
2019 yerel seçimlerine sayılı günler kala Siyasal Pazarlama İletişimi açısından tüm İzmir’in ilçeleri ile birlikte tek tek ilçelerde 2-3 gün halkla iç içe yaptığımız çalışmanın sonuçlarını ve analizlerini bir iletişimci/sosyolog gözü ile her hafta sizlerle köşemden paylaşıyor olacağım.
İzmir geneli ve ilçelerde siyasal pazarı etkileyen faktörlere bakıldığında;
Tam anlamıyla siyasal sistemden soğumuşlar, katılımcılığa karşı kayıtsız kalmışlar şeklinde seçmen davranışları.
İnternet Televizyonunu , Medyayı ve Sosyal Medyayı,
Demokratik haklarını kullanma konusunda oldukça serbest ve cesur davranabilen kesim ile – Demokratik tepkilerini ortaya koyamayan “ sessiz çoğunluk “ seçmen grubu yanı bürokratik ve siyasi seçkin sınıflar.
Sivil toplum kuruluşları, İş ve meslek odaları İşçi ve İşveren Sendikaları ve Kooperatifler.
Yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, ekonomik durum, etnik köken, ana dil, din, mezhep, tarikat vs. gibi Türkiye’deki seçmenlerin genel demografik özellikleri
Çıkar grupları ve asıl önemlisi , sosyal çevresi, aile yapısı, geçmişi ve halen çalıştığı işi, kütüğü ve ikametgahı ile Adayın profilini sayabiliriz.
Ülkemizde siyasal pazarın coğrafi bağlamdaki yapısına bakıldığında çok kalın çizgiler çizmek mümkün olmamakla birlikte dikkat çekici derecede bazı ayrışmaların olduğu da bilinmektedir. Bu sosyal, kültürel, ekonomik şartlar gibi birçok şarttan dolayı oldukça doğaldır. İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri çoğunlukla daha muhafazakâr ve sağa eğilim gösterirken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde zaman zaman merkez sağ renkler de yer almakla birlikte çoğunlukla sol oyların daha ağırlıklı olduğu söylenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki seçmenlerin son 20 yıllık dönemde çoğunlukla etnik güdülerle oy verdikleri gözlenmekte ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2002 yılından bu yana süren iktidar başarısının ardında yatan nedenlerden bir tanesi sosyal belediyecilik yapıyor olması bu kimi çevrelerce çok doğru bulunmasa da yaşanan bir gerçek. Bunun içeriğine baktığınızda özellikle emekçilere, dar gelirli vatandaşlara, yoksullara planlı yapılan sosyal yardım uygulamaları kimi yerde bir çuval kömür kimi yerde bir çuval patates.
İzmir ve ilçeleri genelinde alınan oylar analiz edildiğinde denizden uzaklaşıldıkça ve iç kesimlere doğru gidildikçe göçün, işsizliğin, verimsiz toprağın bol olduğu bölgelerde aynı duruma rastlanılmakta.
Önümüzdeki Mart yerel seçimlerinde şimdiden herşeyin çok kolay olacağı söyleniyor ancak durum öyle hiç de kolay değil.
2018 yılında yapılan Milletvekilliği seçim sonuçları ile 2014 yılında yapılan yerel seçim sonuçlarını ve bu süreçte partilerin yaptıkları ittifakları da birlikte iyi okumak ve analiz etmek gerekli.
Bu 2018’de yapılan Milletvekili seçim sonuçlarına göre; her parti ayrı ayrı seçime girseydi.
Büyükşehir ve 25 ilçe CHP tarafından alınacak, AK parti ise 5 ilçede bayrağını sallayacaktı.
AK Parti ve MHP ittifakında ise diğer partilerin tamamı ayrı ayrı seçime girse idi. CHP Büyükşehir’i ve 19 ilçe belediyesini kazabiliyorken AK PARTİ ve MHP İttifakı 11 ilçeyi çok rahatlıkla kazanabiliyordu.
Şimdi ise bunu görebilen CHP üst yönetimi ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu AK parti MHP ittifakına karşı İyi parti ile ittifak yaparak tüm dengeleri değiştirdi.
Bu ittifaka göre ise AK Parti ve MHP ittifakı sadece 2 ilçeyi alabiliyorken Büyükşehir ve 28 İlçe CHP İYİ Parti ittifakı tarafından kazanılabiliyor.
Bu yerel seçimlerin sonuçları bu sefer gerçekten sahada mahallede sokakta belli olacak.
Önümüzde köşe yazısında sizlerle Aliağa, Balçova ve Bayındır adaylarını ve mahalle mahalle seçim analizini, şifrelerini ve olası sonuçları paylaşıyor olacağım.
Hepinize sağlıklı mutlu huzurlu yarınlar diliyorum.
Sevgiyle.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “BERGAMA BELEDİYESİ’NİN BORCU, BELEDİYE ŞİRKETLERİ HARİÇ 473 MİLYON TL”
YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.